Nemet mondott Orbán Viktornak az Európai Bizottság

2021. november 23. 20:53
A testület alelnöke szerint „levelekkel nem lehet leállítani egy kötelezettségszegési eljárást”.

Nemmel válaszolt az Európai Bizottság Orbán Viktor Ursula von der Leyen EB-elnöknek címzett levelére, amelyben a miniszterelnök azt írta, az uniós testületnek fel kell függesztenie minden olyan kötelezettségszegési eljárást, amely aláássa a tagállamok területi és nemzeti integritása, valamint polgárai biztonságának védelmét célzó intézkedéseit – írja az Euronews.

A kormányfő szerint erre azért lenne szükség, mert a lengyel határon lévő migrációs helyzetben új jogi környezetre van szükség. A kérést támogatta Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: „El kell ismernünk, hogy a jelenlegi rendkívüli helyzetet is különleges intézkedésekkel kell kezelni. A biztonságunk és területi integritásunk forog kockán. Következésképpen ebben a helyzetben a jelenlegi jogi kereteket a valósághoz kell igazítani, és

a tagállamokat nem lehet felelősségre vonni vagy büntetni azért, mert működőképes – egyszersmind arányos – megoldásokat alkalmaznak a mindnyájunkat fenyegető kihívásokra”.

Levelekkel nem lehet leállítani egy ilyen eljárást

Az Európai Bizottság azonban elutasította a kérést. A bizottság alelnöke, Margaritisz Szkínász a Strasbourgban tartott sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre úgy fogalmazott, hogy ezeknek az eljárásoknak szigorú szabályai vannak és nem lehet politikai alapon megszüntetni őket.

„Nincs politikai mozgástér a kötelezettségszegési eljárásokban. Szigorúan meghatározott, könyv szerinti folyamatokról van szó. Az ilyen eljárás lezárására az egyetlen lehetőség az, ha annak az alapját jelentő ügy megoldódik” – mondta Margaritisz Szkínász, hozzátéve, hogy

„Politikai okokból, vagy levelekkel nem lehet leállítani egy kötelezettségszegési eljárást.”

Magyarország szerint az EB politikai fegyverként használja a kötelezettségszegési eljárás intézményét

A magyar kormány szerint az Európai Bizottság politikai fegyverként használja a kötelezettségszegési eljárásokat Budapest ellen. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már 2015-ben erről beszélt az Euronewsnak, amikor a jogi határzárnak nevezett jogszabály miatt indult eljárás.

A magyar külügyminiszter akkor úgy fogalmazott: „Eléggé biztosak vagyunk abban, hogy a törvény megfelel az európai értékeknek és a jogszabályoknak is. Ezért nem látok okot arra, hogy változtassunk rajta.

Szerintünk ez egyfajta bosszú Brüsszeltől,

miután az Európai Törvényszékhez fordultunk a kötelező kvóták miatt. Most pedig hirtelen kötelezettségszegési eljárást indítanak ellenünk. Megértjük ezt, de úgy gondoljuk, nincs jogi alapja a kötelezettségszegési eljárásnak”.

Borítókép: MTI/EPA/Reuters pool/Christian Hartmann

Összesen 232 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ki kell lépni ebből a náci barakkból.......majd megnyitni a határainkat a migránsok előtt, elkísérve őket Ausztriába.

Ezért lett a levél küldve, hogy nem legyen a válasz.

Belesétált, Von Der Legyen.

"hogy ezeknek az eljárásoknak szigorú szabályai vannak"

Akkor miért nem tartják be azokat?

Mi leszünk az az EU-nak, mint az ujgurok Kínának?

Orbán dokumentálni akarta a Bizottság álláspontját és jogsértő
tevékenységét, ezért írta a levelet. Gyakorlatilag szabadkezet adtak
Orbánnak a Tanácsban. A vétó intézménye ettől kezdve politikailag
aligha támadható.

"vita esetén elfogadja irányadónak az Európai Bíróság ítéleteit magára nézve kötelezőnek"

Eddig jó. Folytasd kérlek, azzal, hogy mely hatáskörökben...

A gazdagok és szegények együttműködésében NEM látok perspektívát. Ez a válasz pofátlan cinizmus. Ez telik az EU-tól. A lengyelek számára tervezett segélyt sem a védekezésre (falra) adnák, hanem "menekült" gondozásra. Ezekből kiveszett a józan ész és az erkölcs.

Az Európai Unió államok szövetsége és nem szövetségi állam. Ezért teljesen felesleges az Európai Parlament, amely semmilyen felelősséget nem visel, semmilyen felvetődött kérdést nem old meg, de ha kedve tartja, szembe megy a felelős államfők által hozott döntésekkel.

Az Európai Bizottságot kötik a törvények, az Európai Parlament ennek ellenére a törvényeket figyelmen kívül hagyva hatalmaskodna az Európai Bizottság felett. Semmi szükség egy olyan, Parlamentnek nevezett intézményre, amelyik pusztán ideológiai alapon működik, gazdasági kérdéseket, az államok társadalmi, történelmi hagyományait teljesen figyelmen kívül hagyva próbál uralkodni egy szövetségen belül.

A program a 2010-es választás előtt megvolt. "Kis felhatalmazás, kis változás, nagy felhatalmazás, nagy változás.."

Aki akarta, az megérthette. Az MSZP-SZDSZ csapat értette, mert plakátokon könyörgött, akadályozzuk meg a Fidesz kétharmadát, hiszen akár alkotmányt is módosíthatnak. Az SZDSZ nevetséges plakátokon keresett 200 ezer demokratát, aki beszavazza őket a parlamentbe,

A választók mindezek ellenére, elfogadva az egy mondatos, mindent kifejező programot, megadták a 2010-es, kétharmados felhatalmazást, annak összes későbbi, törvény adta lehetőségével együtt.

Már meg is van a megfejtés: az első áldozat a norvég alap.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés