Károlyi Mihály utódja és a fekvőtámasz

2021. november 23. 17:25

Bánó Attila
Magyar Nemzet
Sokan figyelnek Márki-Zay Péterre, amióta a kiszámíthatatlan ellenzéki széljárás felszínre dobta.

„Sokan figyelnek Márki-Zay Péterre, amióta a kiszámíthatatlan ellenzéki széljárás felszínre dobta. Károlyi Mihály juthat eszünkbe róla, aki szintén kereszténynek mondta magát, miközben kommunistákkal barátkozott. Ma még nem tudhatjuk, sikerül-e Márki-Zaynak a hatalom csúcsára jutni, hogy azután − miként Károlyit, úgy őt is − félreállítsák a barátai, de sok mindenben máris a »nagy előd« örökébe lépett. Gond nélkül mond zöldségeket és keveredik állandóan ellentmondásba önmagával.

A hódmezővásárhelyi polgármester szerepléséről eszünkbe juthat, hogy 1919 elején, amikor a csehek már katonai akciókat hajtottak végre magyar területek ellen, Károlyi a Nemzeti Tanács ülésén kijelentette: »Ha bárki betör, tiltakozunk ellene, fölemeljük óvó szavunkat és apellálunk a világ művelt népeinek ítéletére, de fegyvert nem szegezünk ellenük.« E művelt népeket a vörös gróf a »művelt Nyugaton« vélte felfedezni (Márki-Zay is folyton nyugat felé pislog). Amikor néhány hónappal később emigrált, már nem a világ művelt népeit emlegette, hanem gyújtó hangú beszédekben állt ki Magyarország területi integritása mellett, holott korábban éppen ő nem állt ki az integritás védelme mellett.

Eszünkbe juthat az is, hogy az Ausztriában tartózkodó Károlyit hamarosan megtalálta Masaryk csehszlovák elnök menedékjoggal összekapcsolt meghívása, és ő élt is a lehetőséggel. Masarykkal és Beneš külügyminiszterrel szépen egymásra találtak. Azon mesterkedtek, hogyan lehetne megbuktatni Horthy Miklóst és leszereltetni a Nemzeti Hadsereget. Idegen csapatok bevetésétől sem riadtak volna vissza, csakhogy elérjék céljukat.

Károlyi nem volt nagy formátumú politikus. Ezt arról a politikusról is el lehet mondani, aki a mostani, alagsori balliberális ellenzék zűrzavaros világából emelkedik a »magasba«. Látjuk, hogy Márki-Zay mindent megtesz és bevet a felszínen maradásért. Újabb és újabb meghökkentő kijelentésekre ragadtatja magát, talán a Gábor Zsazsa-féle bölcsességből kiindulva, mely szerint mindegy, hogy mit, csak beszéljenek az emberről.

A miniszterelnökségről álmodó hódmezővásárhelyi polgármester nemrég az energiaválsággal kapcsolatos nyugati árpolitikát dicsérte, miközben bírálta a hazai rezsicsökkentés gyakorlatát. Hatalomra kerülve megszüntetné a »felelőtlen« rezsicsökkentést, mert úgy véli, a magyar fogyasztóknak kellene megfizetniük a növekvő világpiaci árakat. Mondta mindezt annak tudatában, hogy a magyar tárolókban – az elmúlt tíz évhez hasonlóan – elegendő gáz van, és a magyar kormány a Gazprom­mal tizenöt évre szóló földgázszállítási szerződést kötött.”

Fotó: JOHN THYS / AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mi van?!?!?!?!?
Bánó András?!?!?!?!? Elrabolták az ufók es kicserélték?

Szerinted a mandinál van főállású korrektor?

"
Márki-Zay véleményéből hiányzik az a fajta kommunista lelemény, amely például hivatkozni tud az egészségügyi szempontokra. Nem szeretnénk ötleteket adni a baloldal miniszterelnök-jelöltjének, de ha a piaci energiaárakat megfizetni képtelen polgároknak azt javasolná, hogy télen, a fűtetlen lakásokban, nagykabátban és bundabugyiban végezzenek fekvőtámaszokat az egészségük védelme érdekében, máris pozitív üzenete lenne a javaslatának.

Egyes nyugati ötletgazdák nyomdokaiba lépve tippeket adhatna a hideg otthonok felmelegítésére is. Újabban bukkant elő a mécsesek és virágcserepek ügyes kombinációjával megalkotott 'fűtőtestek' nagyszerű gondolata. Képzeljük el, ahogyan a fekvőtámasztól felfrissült, nagykabátos, bundabugyis emberek meggyújtják a mécsest, ráteszik a felfordított virágcserepet, majd fölé állva, a tévétorna adását figyelve, Márki-Zay vezényszavára törzsdöntögetésbe fognak. A szófogadó polgárok ettől nemcsak felmelegednének, hanem meg is erősödnének. Ez nem garantálná ugyan Márki-Zaynak a népszerűséget, de legalább elmondhatná, hogy próbálkozott.
"

Jó cikk. :)

Először még Bánó András szerepelhetett szerzőként, az ő képével.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés