Inflációról és folyó fizetési mérlegről újraindulás közben

2021. november 23. 12:40

Varga Mihály
Világgazdaság
Természetesen senki nem örül annak, ha egy korábban kedvező mutató romlani kezd.

„Az elmúlt hetekben számos írás jelent meg az inflációról, valamint a folyó fizetési mérlegről. Természetesen senki nem örül annak, ha egy korábban kedvező mutató romlani kezd. Ám ha nem nézünk a számok mögé, könnyen téves következtetésekre juthatunk, esetleg akkor és ott kezdjük kongatni a harangot, amikor és ahol arra nincs szükség. Átgondolt, érvelő észrevételekre viszont érdemes reagálni. Az alábbiakban azt kívánom összefoglalni, hogy az infláció és a folyó fizetési mérleg változása mögött milyen főbb folyamatok játszanak szerepet.

A legfrissebb, októberi 6,5 százalékos inflációs adathoz hasonló magas értéket legutoljára 2012 szeptemberében mértek. Okkal merülhet fel a kérdés, hogy mely tényezők okozzák ezt a kellemetlenül magas ütemű pénzromlást. Ebben nyilvánvalóan szerepe van a kiugró áremelkedést mutató energiahordozóknak, a szállítmányozások megdrágulásának, a járvány után újrainduló gazdaságban, főként a szolgáltatások terén végbement átárazódásoknak. Továbbá fontos megemlíteni azt is, hogy bár az újságok címlapjain helyet szorító magasságokba csak idén ősszel emelkedett az infláció, értéke 2018 nyara óta jellemzően a jegybanki célsáv felső tartományában tartózkodott.

A koronavírus-járvány elleni védekezés, valamint a kedvezőtlen gazdasági hatások tompítására hozott intézkedések nyomán – hasonlóan a többi uniós tagállaméhoz – a költségvetés hiánya átmenetileg megnőtt. A meghozott, jelentős fiskális teherrel járó intézkedéseknek is köszönhetően dinamikusan újraindulhatott a magyar gazdaság, ennek eredményeképp 2021 nyarára összesített teljesítménye meghaladta a járvány előtti időszakét. Sikerként könyvelhető el az is, hogy a munkahelyek védelmére, illetve beruházások révén újak létrehozására adott támogatások is hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarország a járvány nehézségei ellenére a harmadik legnagyobb bővülést érte el a foglalkoztatottságban.

Összességében tény, hogy az utóbbi hónapokban az infláció és a folyó fizetési mérleg romlása tapasztalható. Ugyanakkor ezekre a mutatókra elsősorban külső tényezők – mint az energia-, nyersanyag- és szállítmányozási árak emelkedése, alkatrészellátási problémák, a járvány miatt visszaeső nemzetközi turizmus – hatnak, és kedvezőtlen alakulásukban a hazai fiskális és bérfolyamatok csak mérsékelten játszanak közre. Mindazonáltal az elkövetkező időszakban fontos az egyensúlyi mutatók kormányzati lépésekkel történő javítása, amelyek révén a magyar gazdaság megerősített pénzügyi fundamentumokon építkezve folytathatja dinamikus növekedési pályáját.”

Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az Egyesült Államokban nem fagyasztották be a benzinárakat, magas inflációt nem kompenzálja a lakosság részére befagyasztott benzinár mégis ott pozitívan tekintenek előre, nem úgy mint a magyarországi ellenzék.

Ezt írta a Privátbankár.hu / MTI 2021. NOVEMBER 10. 15:21
"Annak ellenére, hogy az infláció és az energiaárak növekedése már meglátszik az árakon, az Egyesült Államokban is alapvetően pozitívan tekintenek a gazdasági helyzetre.
Októberben 6,2 százalékra, 1990 novembere óta a legmagasabbra emelkedett az éves infláció az Egyesült Államokban a szeptemberi 5,4 százalékról."

Miközben az EU-országok kapta a helyreállítási pénzeit, Magyarország: nem.
Ez a forintromlás oka, legalább 50%-ban.
A hitelt az egységes EU, mind a 27 tagállama, együtt, egységesen veszi fel.
Értelemszerűen a szétosztása is egységesen, minden ország, mind a 27 tagállam számára kell megtörténnie.
Ha bármelyik ország bármilyen okból ebből kimarad, a teljes konstrukció elveszíti jogi alapjait.
Az EU azzal, hogy Magyarország számára lebegteti a helyreállítási pénz átutalását, - ami a forintgyengítésen kívül mással nem magyarázható - G. Soros pénzügyi spekulációját támogatja, így effektíve pénzügyi csalás bűnrészesévé vált.
Ez nem évülhet el, és az EU mai vezetői, Bizottság, Parlament, és mindenekelőtt a Bíróság, amely illogikai bakugrásokkal, absztrakt ítéletekkel segíti G. Soros befolyását növelni az EU szervezeteiben! - a jövőben a bíróság előtti vádemelést nem kerülheti el.
Ha Magyarország akkor még létezni fog, ez elsőrendű kötelességünk lesz, ennek kikényszerítése..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés