Egy férfi. Egy nő. És a gyerekek. Pont.

2021. november 23. 22:30

Puskás Balázs
Facebook
A család egy férfi és egy nő életközössége a házasságban, amit Isten megáld vagy nem áld meg gyermekekkel.

„Két nappal ezelőtt jelent meg a Telexen Gundel Takács Gábor írása, melyben az ismert kommentátor a családról írt. Mondandójának lényegét kb. a cím össze is foglalja: »Nem egyértelmű, hogy mit jelent a család«.

Az írása nem egy könnyű olvasmány.

Amellett, hogy hosszú és körülményes, az embernek kicsit olyan érzése támad mint az X faktor mentorházas részének az eredményhirdetésekor, azzal a különbséggel, hogy annak a végén legalább van egy feloldás, hiszen a hosszas kertelés végén a mentor csak kiböki végül, hogy akkor megy az élő showba a szegény jelölt vagy nem.

Itt erre nem kerül sor, az viszont kiderül a végére, hogy ez nem is célja a szerzőnek, hiszen azzal zárja a cikkét, hogy reméli, a sok felvetett kérdés nyomán még több kérdést vetünk majd fel, ami majd párbeszédhez és kölcsönös elfogadáshoz vezet. Ha volna olyan műfaj, hogy kétely-cikk, ez valószínűleg az lenne: Gundel Takács Gábor ugyanis hosszasan ecseteli, hogy a klasszikus családmodell válságban van, hogy már az sem tudjuk, hogy mi az a férfi és mi az a nő, hogy hányféle gender van és az mikor fejlődik ki az emberben.

Rossz lehet így élni, ennyi, az emberi személy lényegét érintő megválaszolatlan kérdéssel és kétellyel.

De tudjuk, hogy sokan élnek ma így. Zavarodottan, vívódva, válaszok nélkül, egy olyan világban, amelyben már azok a korábban axiomatikus értékek sem számítanak megkérdőjelezhetetlennek, mint az ember veleszületett és elidegeníthetetlen méltósága, a férfi, a nő, a család. Azokról az alapfogalmakról beszélünk, amelyek az emberi életben olyanok, mint a matematikában az, hogy 2+2 az négy. És nem 5. Ha ennek az igazsága elvész, nem tudjuk más, hasonlóan biztos igazsággal helyettesíteni, hanem helyette sok apró, ezer darabra töredezett igazságmorzsát próbálunk hinteni, de sajnos azok nem tartják meg az életünk, az emberségünk építményét.

Ma ennek vagyunk a tanúi, de ez nem ma kezdődött. Ezzel a számomra akkor még furcsa és sosem hallott gondolattal, hogy nem is tudjuk, mit jelent az, hogy család, 2010-ben találkoztam először az Európai Bizottság által finanszírozott Family Platform elnevezésű nemzetközi konferencián, amelyen a számos nemzeti és nemzetközi családszervezetet (köztük katolikusokat is, én akkor ott FAFCE magyar tagszervezete nevében voltam jelen) tömörítő COFACE elnökének szájából hallhattuk, hogy nem tudjuk, mi az, hogy család.

Egészen pontosan azt mondta, hogy nincs definíciójuk a családról: próbálták, de a tagszervezetek semmiben nem értettek egyet, így

a Lisszabonban zajló megbeszélés-sorozat végén úgy döntöttek, nem definiálják, mi is az, hogy család.

A horvát tagszervezet prominensével a megbeszélés során többször felvetettük, hogy talán meg kellene keresni azokat a közös pontokat, amikben mindenki egyetért… hogy talán azt senki nem vitatja, hogy a házasságban élő egy férfi és egy nő meg a gyerekeik az család, és talán úgy kellene elindulni, hogy elkezdjük definiálni azt, amiben egyetértés van, és azokat, amikben nincs, nem definiáljuk. Erre az volt a válaszuk, hogy nem sérthetjük a kisebbségi vélemények érzékenységét, ezért inkább nem is definiálunk.

Ez 2010-ben volt, és azóta, amint azt mindannyian érzékeljük, a mainstream médiában megjelenített közgondolkodás ezen az úton lépett tovább: eljutottak oda, hogy a nemi szerepekkel kapcsolatos diszfunkciók, sztereotípiák, társadalmi igazságtalanságok megoldása helyett először a nemi szerepeket, majd magukat a nemeket dekonstruálják. Hogy a családi nehézségek, diszfunkciók és problémák megoldása, a családok megerősítése helyett a család fogalmát kérdőjelezik meg, és adnak neki önkényesen teljesen új értelmezéseket. Nem a problémákat és a nehézségeket igyekeznek megoldani, hanem az alapokat bontják le, alakítják hozzá ahhoz a problématengerhez, amik ellen küzdeniük kellene.

És ami legszomorúbb az az, hogy mára ez elért bennünket, keresztényeket is. Gundi ugyanis mélyen hívő keresztény ember, aki a cikkét a magát katolikusnak mondó Szemlélek blogon írta,

onnan vette át (egy együttműködés keretében) a Telex. Sajnos ma az a helyzet, hogy azok a morzsák, amivel az igazság alapköveit próbálják helyettesíteni, azok szemébe is belementek, akiknek az lenne a hivatásuk, hogy „a hegyen épült város” legyenek. És itt nem elsősorban Gundel Takács Gáborra gondolok: papok, lelkészek, keresztény gondolkodók tömegei vesztették el az iránytűt, amit a hit és a ráció kínál.

Ezért nekünk, keresztény gondolkodóknak kötelességünk elmondani, hogy mi az igazság. Hogy a család az egy férfi és egy nő életközössége a házasságban, amit Isten megáld vagy nem áld meg gyermekekkel. Ez a család, és minden más annyiban tud család lenni, amennyiben ehhez kapcsolódik. Igen, vannak csonka családok, létezik a mozaik család is, egyebek között. De ezek a családi formációk tökéletlenek, és nem jöhettek volna létre akkor, ha nincs egy férfi és egy nő, akiknek a kapcsolata azt megalapozta volna.

Egy férfi. Egy nő. És a gyerekek. Pont./”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 54 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem fogadtuk el az abortuszt. Csak attól, hogy mi nem fogadjuk el, még létezik. Ahogyan a bűnt sem.

Csak mi tudjuk, van megbocsájtás. Amit sokan nem. El szoktunk esni, de tudunk és akarunk is felállni.
Elvitatják tőlünk az újrakezdés jogát. Pedig minden nap, minden óra lehetőség arra, hogy jó legyél.

Szégyen, hogy úgymond vitázni kell arról, mi a család. Mindenki tudja.

GundelTaki is.

MZP is "katolikus" létére Gundel Takácséhoz hasonlókat mond család-meghatározás ügyben, hogy hízelegjen a balosoknak. A balos vélemény - "ne sértsük a kisebbséget" -, figyelmre méltó módon nem érvényesül a keresztényekkel szemben az EU-ban...Mindenkit figyelmeztetünk arra, hogy a saját létét, a valóságot tagadja és csonkítja meg, ha letagadja a létéhez tartozó abszolút létet, a Szentháromságot. EZÉRT - ha valaki jól érti a saját mivoltát - kötelező a keresztény családdefiníció is! Gundel Takács és MZP is KÖTELES ezt elfogadni, vagy egyszerűen lét-hazugságban él!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés