Brüsszel haszna

2021. november 23. 17:32

Őry Mariann
Magyar Hírlap
Félretéve egy pillanatra a kérdést, hogy mekkora az esélye egy háborúnak Európa keleti határán, a felvetés jogos.

„Igen, minden bizonnyal ezzel foglalkoznának az Európai Unióban. Nincs az a háború, katasztrófa, járványhelyzet, ami kibillentené a brüsszeli bürokráciát a napi rutinjából. A renitens tagállamok megregulázását célzó eljárások folynak békés medrükben, éveken át, anélkül, hogy bármi is történne. A Morawiecki által is említett, hetes cikk szerinti eljárást ugyanis nem azért találták ki, hogy ténylegesen használják is, az inkább csak Damoklész kardjaként lebeg a tagállamok felett.

Az uniós intézmények a balliberális elit nyomására azonban a végtelen és unalomba fulladt eljárás mellé újabb és újabb szankciókat találnak ki. Kötelezettségszegési eljárások, úgynevezett jogállamisági mechanizmus, a költségvetési, sőt a helyreállítási alapokból származó források visszatartásával való zsarolás. Rendíthetetlenül ügyködtek az újabb és újabb nyomásgyakorlási formákon akkor is, amikor Európa a koronavírus első, második, harmadik vagy már éppen a negyedik hullámától szenvedett. Ugyanezen logika mentén nem igazán szeretnének foglalkozni az Európa határain fokozódó migrációs helyzettel sem.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn levélben hívta fel Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének figyelmét, hogy az úgy tényleg nem lesz jó, hogy a tagállamok éppen a polgáraik biztonságát akarják megóvni, na meg a szövetség területi integritását, Brüsszel pedig folyamatosan eljárásokkal vegzálja őket.

A kormányfő arra kérte a német tisztségviselőt, tegyen javaslatot a jogi keretrendszer megváltozott realitásokhoz igazított átalakítására, haladéktalanul szüntesse meg a hatályban lévő, elavult és a helyzet megoldását gátló szabályozás kikényszerítését, és függesszen fel minden olyan kötelezettségszegési eljárást, amely aláássa a tagállamok területi és nemzeti integritásuk, valamint polgáraik biztonságának védelmét célzó intézkedéseit.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés