Szijjártó: Vigyázni kell, hogy 2022 után ne az adónövelések évei következzenek

2021. november 22. 10:08
A külügyminiszter leszögezte, hogy az adócsökkentések összege idén és jövőre eléri a 2000 milliárd forintot.

Magyarországon 2010 óta folyamatosak az adócsökkentések, és vigyázni kell, hogy 2022 után se az adónövelések évei következzenek – jelentette ki hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a jövő évi parlamenti választásra célozva a tárca közleménye szerint. A tárcavezető a speciális kerámiatermékeket gyártó Metoxit AG székesfehérvári beruházásának bejelentésén vett részt. A mintegy 2,5 milliárd forint értékű projekt nyomán 80 új munkahely jön létre. Kiemelte, hogy az „elhúzódó válság korszakát éljük” a koronavírus-járvány miatt, s a helyzetnek megfelelően „hullámoznak az egészségügyi és gazdasági fókuszpontok is”. Mint mondta, az elmúlt másfél év „elég erősen megcibálta a világgazdaságot”: tavaly globálisan 114 millió munkahely szűnt meg, 42 százalékkal visszaestek a beruházások, 5 százalékkal csökkent a világkereskedelem volumene. Eközben azonban szerinte a kormány gazdasági válságkezelése „egyértelműen jól vizsgázott”, ugyanis Magyarországon foglalkoztatási, beruházási és negyedéves gazdasági növekedési csúcsok dőltek.

Az idei második negyedévben rekordmagas, 18 százalékos, a harmadik negyedévben pedig 6 százaléknál nagyobb gazdasági növekedést sikerült elérni.

Utóbbi a valaha regisztrált második legmagasabb érték, ami jócskán meghaladja az európai uniós átlagot.    

Egy év alatt visszaálltunk

Szijjártó Péter leszögezte, hogy a kormány a munkahelyek védelmére helyezte a hangsúlyt, és betartotta, sőt túlteljesítette az ígéretét, miszerint minden elvesző munkahelyet pótolni fognak. „A tapasztalat az, hogy 2010 óta azért lehetett sikeres a magyar gazdaság, mert folyamatosan csökkentettük az adókat” – mondta. Emlékeztetett rá, hogy jövő évtől további 4 százalékkal csökken a munkáltatói adóteher, emellett 10 százalékra viszik le a kisvállalati adók kulcsát. Tájékoztatása szerint az adócsökkentések teljes összege idén és jövőre eléri a 2000 milliárd forintot. „Magyarországnak ebben az időszakban is mindösssze egy évre volt szüksége ahhoz, hogy gazdasági teljesítménye visszatérjen a válság előtti szinthez” – jelentette ki, hozzátéve, hogy ez majd másfél év előnyt jelent a világgazdasághoz képest, ami a gyors oltási program eredménye.    

A Metoxit AG most bejelentett üzemében már januárban megkezdődik a magas hozzáadott értékű termelés,

elsősorban órákhoz és orvosi implantátumokhoz gyártanak majd alkatrészeket. A miniszter szerint ez hozzájárul a magyar orvosi eszközgyártás további növekedéséhez, miután a szektor termelési értéke tavaly 13 százalékkal, majd idén szeptemberig újabb 15 százalékkal nőtt. Végezetül beszélt arról is, hogy a svájci cégek alkotják a 11. legnagyobb beruházói közösséget Magyarországon, nagyjából 900 vállalat több mint 31 ezer embernek ad munkát hazánkban. A kétoldalú kereskedelemi forgalom az idei év első nyolc hónapjában 8 százalékkal bővült, míg a magyar export volumene 11 százalékkal, és év végére minden bizonnyal rekordok fognak dőlni. Rámutatott, hogy Svájc a világ egyik legnagyobb és Európa hetedik legnagyobb gazdasága, amely egyben az egyik leginnovatívabb gazdaságnak számít globálisan. És aláhúzta: a két ország együttműködése a tiszteleten alapul, a politikai kapcsolatok problémamentesek, és ennek jól láthatók az eredményei a gazdaság területén is.

(MTI)

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha az ellenzék kerülne hatalomra, jönnének az adóemelések. De április után sem lesznek adóemelések...

Péternek, saját kezébe, írnám, ha közel lennék, aki tudja, ADJA ÁT:
Az EU egyetlen szervének - SEMMIFÉLE JOGI ALAPJA NINCS - hogy Magyarországot elszámoltassa, bármiről is!
Így, ha a magyar kormány egyenként megválaszolja a kérdésvádakat, akkor lábon lövi önmagát - és a magyar embereket.
Amit tenni kellene a kormánynak:
1. Általános politikai nyilatkozat. hogyan látja Magyarország az EU-t, minden intézményét, de csak vázlatos sorokban.
2. A válasznak - kivétel nélkül MINDEN EGYES VÁDPONTRA - az európai háttérbe beágyazva kellene megjeleníteni, pl. Magyarországon nem történt olyan jogsértés, hogy a parlament, a kormány felülírta a népszavazás eredményét (Hollandia), hogy agyonlőnek, kivégeznek vezető politikusokat (Hollandia), ez csak egy példa. Az összes kérdésre hasonló háttért megvilágító választ kell adni.
3. Mindenképpen, a válasz lezárásaként. világossá kell tenni:
Magyarország a jövőben mindent el fog követni, hogy az európai emberek érdekeivel ellentétesen politizáló, Európa-ellenes döntésekben részt vevők:
BÍRÓSÁG ELŐTT FELELJENEK!
---- A Karas Mónika-ügy nincs rendben.
A nemzeti-polgári ethosz ezt nem tolerálja.
Nem lehet, nem szabad egy bizonyos szint alá lemenni,
EZT NYOMATÉKKAL OV FIGYELMÉBE KELL BEVONNI.
A legjobbakat, Szíjjártónak és a Fidesz, a Kormány teljes vezetésének és minden tagjának, a mindennapokban a hibázás elől - főként, ha nagy mennyiségű munkát végez! - senki nem bújhat el.
Az jelentkezik, de fontos, hogy legyen korrekció, lehetőleg még melegében.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés