Nem egyértelmű, hogy mit jelent a család

2021. november 21. 12:01

Gundel Takács Gábor
Telex
A család az család – mondja a népszerű szlogen, ami jól hangzik, de valójában csak átvágja a családfogalom gordiuszi csomóját.

„Család az, ha két ember összeházasodik és együtt élnek? Család az, ha házasság nélkül, de családszerűen élnek együtt? Két azonos nemű ember családszerű együttélése is család? Ha egy egyedülálló ember együtt él a szüleivel, akkor családos? Az nem családos, aki egyedül lakik, de vannak testvérei, szülei? Ezek mindegyike lehet keresztényi értelemben vett család? Csak az a keresztény család, ahol soha nem történt abortusz és ahol férfi és nő kapcsolatából csak természetes módon – azaz semmi lombik – született gyermekeket nevelnek? Vagy, hogy maradjunk a csomó átvágásánál: család az, amit két vagy több ember annak érez? Egyáltalán: muszáj definiálni a család fogalmát?

Ahogy a fenti kérdéshalmaz is sejteti, nem véletlen, hogy szociológiai, jogi, de vallási megközelítésben sincs egységes családfogalom. A felvezetésben olvasható megállapítás, miszerint pár évtizeddel ezelőtt magától értetődő volt, hogy mi a család, csak a hétköznapi fogalmaink szintjén volt igaz.

Ha valaki komolyan akarta definiálni, hogy mi a család, az már annak idején is erősen vakarta a fejét. Manapság két kézzel.

»A család olyan interakcióban álló személyiségek egysége, akiket egymással való érintkezésükben a férj és a feleség, az apa és anya, a fiú és lány, a fivér és nővér társadalmi szerep betöltésére való törekvés irányít. A szerepek társadalmilag definiáltak, de minden családban részben érzelmileg, részben hagyományosan kialakult tudati tényezők lényegesen megerősíthetik őket.«

Az 1950-es években Nagy-Britanniában még elítélték a homoszexuálisokat, akik választhattak a börtönbüntetés vagy a hormonkezelés között. Manapság egyre több állam fogad el olyan hátrányos megkülönböztetést tiltó jogszabályokat, amelyek kifejezetten a szexuális irányultságot is említik a diszkrimináció kapcsán.

Csakhogy az egyén jogai mellett vajmi keveset beszélük az egyén kötelességeiről. Vajon az egyénnek mi a kötelessége a társadalommal szemben? Hol van az a pont, ahol az egyéni érdekeket alá kell rendelni a közösség érdekeinek? Ki tudja ezt a pontot definiálni? Kinek kéne definiálni? Ha manapság ki-ki nagyon tudja, hogy mihez van joga, és ezt bele is kiabálja a világba, akkor vajon azt is tudja, hogy mi a kötelessége, és ha tudja, beszél róla ugyanolyan hangosan?

Ebben az írásban rengeteg kérdés szerepel, és remélhetőleg még többet vet fel. De egy biztos: amíg a társadalmi fogalmaink – férfi, nő, anya, apa, férj, feleség, gyermek, egyén, társadalom – nem egyértelműek, addig az ezekre a fogalmakra épített családfogalmunk sem lehet egyértelmű. Mondhatják erre sokan: tehát a család az család, és kész. De félek, hogy ez messze nem ilyen egyszerű. Ennyivel nem ússzuk meg. Addig is marad a közös gondolkodás, a türelem, a jogaink, a kötelességeink és a kölcsönös(!) elfogadás.”

Fotó: Fabrice COFFRINI / AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 155 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mi fordíthatja vissza a 'civilizált' világ népesség csökkenési folyamatát? Nem a közös gyermekeikkel egy háztartásban élő férfi és nő alkotta család?

Szerintem elég egyértelmű a férfi, nő, apa, anya...... jelentése.
Aki nem érti, magában keresse a hibát.

Már a hat éves unokám is tudja, hogy mit jelent a család. Remény van arra, hogy nem fog Gundelt olvasni, s más deviánsokat, személyiségzavaros, vagy egyszerűen csak egzisztenciális okokból a deviánsokhoz dörgölődző érték nélküli senkiket.

Gundel Takács írása a szokásos balliberális tézist képviseli, csak egy kicsit sunyibban, ravaszkodva: sok kérdést vet fel, de egyiket sem válaszolja meg, s ezzel sugallja a relativizmust. Pedig van EGY-értelmű válasz: a család férfi és nő feltétlen szeretetben elkötelezett kapcsolata, amely nyitott a gyermekáldásra. Gundel Takács egy nagyon egyszerű liberális módszer mellett kötelezi el magát: a fogalmi-elvont síkot önkényesen abszolutizálja, s ezzel ajtó-kapu nyitva a perspektivizmus ideológiájának. Mert ugyebár az abszolutizált-istenített liberális tézis éppen így szól: MINDEN csak látószög kérdése. De ez nem igaz: VAN VALÓDI abszolút / transzcendentális / tapasztalat, meg Isten kinyilatkoztatása! Tehát: Gundel Takács nézete egy feltételes-szűkös keretben érvényes.

Vannak, akik egyenesen abban az értelemben használják a szót, hogy hány gyerekük van.
Azt mondani, hogy nem egyértelmű mit jelent a család, csúnya maszatolás. Még mire képes az ilyen ember vajon?

Mintha az egész mögött az lenne, h. bizonyos társadalom mérnökök a férfi és nő közötti különbséget, egyáltalában a fogalmakat össze akarnák mosni. Nincs többé még különböző személyes névmás sem. A biológia, időtlen idők egyéni és társadalmi tapasztalatai le vannak ejtve.

Az ember elég sokféle lehet, vannak férfias és nőies viselkedés és gondolkodás formák, de az alap, a lényeg, nem változik. A férfiből apa, a nőből anya lesz, nagyon különbözőek ezek a felvállalni szükséges szerepek. A szerepek bizonyos fokig cserélődhetnek, de a babát az anya hordja ki, szüli meg és szoptatja és közösen hívják életre és általános és ideális esetben közösen nevelik fel, mert az ember kicsinye magatehetetlen. Ez az általános alap, amin reménytelen okoskodni.

NEM lehet kiindulási pont az általánoshoz és ideálishoz képest bármilyen okból kifolyólag MÁS.

A férfi és női ember NEM UGYANOLYAN biológiai szempontból. Hosszú távon NEM lesz sikeres a törekvés, h. MINDEN SZEMPONTBÓL ugyanolyannak állítsák be őket, más a szerepük a folytatódásban. Talán egyszerűbb mindenkinek elfogadni a szerepét és azon belül nagyot alakítani.

A hosszú béke és jólét nagyon úgy néz ki, h. nem tesz jót a közgondolkodásnak.

Apa, anya, gyerek, ez a család, az egyén és társadalom folytatódásának záloga.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés