BioNTech alapító: A harmadik oltás valóban felturbózza az immunválaszt

2021. november 21. 12:48

A harmadik, megerősítő oltás nem csupán helyreállítja az új típusú koronavírus okozta Covid-19 elleni védelmet, hanem jelentősen meg is erősíti az immunválaszt, a szervezet védekező rendszerét – mondta BioNTech a német vállalat egyik alapítója egy vasárnapi interjúban.

2021. november 21. 12:48
null

Ugur Sahin azért nyilatkozott a Bild am Sonntag című német lapnak, hogy Németországban aggodalmat okoz az oltottak körében regisztrált SARS-CoV-2-fertőződések számának emelkedése. A német BioNTech és az amerikai Pfizer együttműködésével kifejlesztett vakcináról a különböző vizsgálatokból, köztük az Izraelben gyűjtött adatokból tudható, hogy a frissítő oltással is rendelkező felnőtteknél húszszor ritkábban fordul elő megbetegedés, a védelem a súlyos lefolyású megbetegedéstől pedig 97 százalékra emelkedik.    

A harmadik oltás segít megszakítani a fertőzési láncolatot 

A frissítő adag „nagyon jól védi a beoltott személyt a betegség ellen, de segít a további fertőzési láncok megszakításában is, és csökkenti az új, problémás vírusváltozatok kialakulásának valószínűségét”, ami „átsegíthet minket a közelgő nehéz télen” – mondta el a BioNTech vezetője a világhírű magyar kutató, Karikó Katalin vezetésével kifejlesztett, hírvivő RNS (mRNS) nevű technológiára épülő vakcináról.    

A biotechnológiai kutatóvállalat társalapítója és igazgatója elmondta, hogy az Izraelben, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban gyűjtött adatok két trendet mutatnak.    

Az egyik az, hogy az oltással szerzett védettség a Covid-19 bármilyen fajta lefolyásától a negyedik hónaptól csökken, a hatodik hónaptól pedig erősen süllyed. Ugyanakkor a súlyos megbetegedéstől a kilencedik hónapig megbízhatóan óv a vakcina. Ez a másik trend.    

A fertőztött oltottaknál a betegség lefolyása enyhe, vagy közepes

Mindez azt jelenti, hogy a megfertőződött oltottak megbetegedése az esetek túlnyomó többségében enyhe vagy legfeljebb közepes lefolyású, és ritkán fordulnak elő kórházi kezelést igénylő esetek. Súlyos megbetegedés főleg időseknél fordulhat elő, vagy egyéb betegségek, túlsúly, vagy gyógyszerekkel mesterségesen meggyengített immunrendszer miatt veszélyeztetett emberek körében – mondta Ugur Sahin.    

Kiemelte: valóban elbizonytalanítják az embereket az olyan kijelentések, hogy a Covid-19 miatt kórházba kerülő hatvan éven felüliek 45 százaléka oltott.    

Azonban figyelembe kell venni, hogy ebben a korcsoportban eleve nagyon magas az átoltottság és a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) adatai szerint a teljes oltás 85 százalékos hatékonysággal védi a hatvanon felülieket a kórházi kezelést igénylően súlyos megbetegedéstől és 90 százalékos hatékonysággal védi meg őket attól, hogy intenzív osztályra kerüljenek a Covid-19 miatt – fejtette ki Ugur Sahin.    

Németországban az utóbbi hetekben az első háromnál jóval erősebb járványhullám alakult ki

A legfontosabb mutatók között számon tartott hétnapi fertőzésgyakoriság – az egy hét alatt regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma – például az RKI vasárnapi adatai szerint az egymás utáni 14. napon döntött rekordot, 372,7-re emelkedett a szombaton regisztrált előző csúcsról, 362,2-ről. A negyedik hullám erejét jelzi, hogy a mutató értéke az első három hullám idején egyszer sem haladta meg a 200-at. A szövetségi kormány és a járványügyi védekezés gyakorlati megvalósításáért felelős tartományi kormányok tervei szerint megfékezésének egyik fő eszköze a frissítő oltás beadásának felgyorsítása.    

A legutóbbi, pénteki adatok szerint a frissítő oltást 5,6 millió ember – a lakosság nagyjából 7 százaléka – kapta meg.

A tervek szerint ezt a számot karácsonyra 27 millióra emelik. Teljes oltással 56,5 millió ember – a 82,3 milliós lakosság 67,9 százaléka – rendelkezik.    

Az RKI vasárnapi adatai szerint egy nap alatt 42 727 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez csaknem 30 százalékos emelkedés az egy héttel korábbi 33 498-hoz képest. Az új esetekkel együtt 5 354 942 ember szervezetében mutatták ki a vírust a járvány tavaly tavaszi kezdete óta. A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 75 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 99 062-re emelkedett Németországban.

(MTI)

Fotó: Marc Fernandes / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Belakiss
2021. november 21. 20:39
A 23. oltás meg még jobban.
Káj-Ármin
2021. november 21. 15:58
Az igaz, hogy a hetediktől meg szárnyunk nő?
..--..
2021. november 21. 14:40
-zsoltkom- "BioNTech alapító: A harmadik oltás valóban felturbózza az immunválaszt" A valóban... tényleg egy tudományos alaposságot érzékeltető szó. A bizonyság bizonysága... csakúgy alapozódik tőle a hit. Mindenki rohanni is fog oltatni. De azt kihagyták a lehetőségből, hogy az immunválasz a "nebasszmá" is lehet. Főleg, ha eggyel több hullám kimondásával szórakoztat minket a Nyunyi néni és Orbán a varázsló. Csak még egy hullámot adj nekem Istenem, se többet se keveset, hogy "Arcom ne lássa senki sem/ bánkódni gondon és hiányon./ Legyen szelíd vasárnapom,/ ha mosolyog a kisleányom." (Az ötödik hullám alakalmával majd mondják, hogy negyedik oltás valóban immunválaszt adott... az Immun kikerülte az oltást.)
libbantkommunista
2021. november 21. 14:32
Egy jó managger a mérget is el tudja adni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik