Válság a lengyel–belarusz határon: a jó, a rossz és a hasznos idióta

2021. november 19. 11:04

Rodrigo Ballester
Index
Hogy kinek jut a „hasznos idióta” szerepe? Attól tartok, ezt ismét az Európai Unió játssza.

„Az elit számára érzékelhetetlen történelem kopogtat az EU ajtaján. A történések erőteljesen mutatkoznak meg Lengyelország és a Belarusz Köztársaság határán, de nem migrációs vagy még kevésbé humanitárius válság formájában, hanem katonai problémaként, egyfajta hibrid háborúként, amelyben a migránsáradatot fegyverként használják az EU megzsarolásra és destabilizálására.

A nyers geopolitikai játszmák legújabb felvonásában a »jó« szerepe minden kétséget kizáróan Lengyelországé, amely hatalmas katonai erőfeszítéseket tesz nemzeti szuverenitásának és az EU keleti határának védelme érdekében. A »rossz« szerepében Lukasenka van, aki nem tétovázik cinikus hatékonysággal a lengyel, litván és lett határokhoz irányítani a Közel-Keletről és a szubszaharai Afrika országaiból érkező migránsok ezreit. A menekültek elsősorban Törökország irányából, embercsempészekkel összejátszva érkeztek Minszkbe, ahonnan a hatóságok az Európai Unió határaihoz vitték őket, ahol pedig a belorusz hadsereg tartja őket szemmel. Katonákról van szó, akik egyre többször kerülnek összetűzésbe a lengyel erőkkel azzal, hogy lövéseket adnak le a határőrök irányába, illetve drónokat küldenek át lengyel területre. Az EU Belarusszal szemben nemrégiben bevezetett szankcióira válaszul adott, hónapokkal ezelőtt elindított, jól szervezett megtorló intézkedésről van szó.

És hogy kinek jut a »hasznos idióta« szerepe? Attól tartok, ezt ismét az Európai Unió játssza, annak ellenére, hogy az Európai Bizottság Lukasenka lépését zsarolásnak minősítette, és elnéző hozzáállás helyett bejelentette, hogy további lépéseket fog tenni. Ilyen például, hogy büntetést helyezett kilátásba a belarusz diktátor játékába belemenő légitársaságok számára, ezzel pedig sikerült a Minszkbe irányuló légi forgalmat lecsökkentenie. Ezek jelentős lépések a helyes irányba, egy visszatérő problémával: még ha az EU helyes diagnózist állít is fel, nem vonja le a megfelelő következtetéseket és nem hozza meg a szükséges intézkedéseket.”

Nyitókép: MTI/EPA/Lengyel 16. gépesített hadosztály

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés