A Szemlélek esete a propagandával

2021. november 17. 14:40

Vágvölgyi Gergely
Mandiner
Amikor a baloldal miniszterelnök-jelöltje és Jézus Krisztus között vonnak finom párhuzamot.

Vannak a magyar keresztény netes szférának olyan kis zugai, amelyek szeretik másnak láttatni magukat, mint amik valójában. Nem találnak fel újdonságot, egyszerűen lemásolják a bevált baloldali receptet és azt mondják; aki más politikai álláspontot elfoglalva ír, az propagandista, ők pedig a párbeszéd kérlelhetetlen híveiként objektív, kiegyensúlyozott és értékalapú újságírást folytatnak.

Tipikus példa erre a Szemlélek. Az egykor Gégény István egyszemélyes projektjeként indult mikroblogról hamar kiderült, hogy csekély az olvasottsága, így hát főhősünk csapatot toborzott, magazint épített fel és bemutatta magukat mint független és kiváló portált. (A Similarweb adatai szerint azóta is alig pár tízezer olvasót érnek el havonta.) 

A Szemlélek és vezetője csípőből propagandistáz mindenkit, aki amellett, hogy keresztény, nyíltan vállalja jobboldali elkötelezettségét. Sőt, mostanra egyenesen békepapozzák azokat az egyháziakat, akik kimondják, hogy támogatják a jelenlegi kormány politikáját. Igen, párhuzamot vonnak korunk papjai és az ötvenes évek vérgőzös egyházüldözése közepette a gyilkos diktatúrát kiszolgáló kollaboránsok között.

Ők maguk pedig maradnak függetlenek. 

Persze ugyanezt állították magukról akkor is, amikor az LMP országgyűlési képviselőjével készítettek interjút, majd kiderült, hogy éppen

azzal párhuzamosan Gégény szerződéses tanácsadói viszonyban állt az LMP-vel.

Szép. És függetlennek mondják magukat most is, amikor történetesen savaznak mindent, ami jobboldali (a Békemenetre például szerintük nem szabad menni, mert ott olyanok is felbukkannak, akik szidják Ferenc pápát, de a Pride ellen – ott valószínűleg mindenki teljes tisztelettel szól az egyházfőről és a katolicizmusról – nincs kifogásuk), közben pedig marketinganyagokat jelentetnek meg ellenzéki politikusokról, jelöltekről. 

A propagandától retorikai szinten oly’ messze álló, a teljes zsákutcát jelentő liberális kereszténység lapjaként létező Szemlélek kreatív igazgatója legutóbb – mit ad Isten – éppen Márki-Zay Péterrel készített alig propagandisztikus interjút. A tegező formában megjelenő anyagban Gégény, bár nem akar párhuzamot vonni Szent II. János Pál pápa megválasztása (!) és Márki-Zay ellenzéki előválasztási győzelme között, azért mégiscsak megteszi ezt (nem rossz!), majd olyan kemény kérdésekkel faggatja a legdurvábban egyházellenes párttal is szövetségre lépő Márki-Zayt, mint például „hogy érzed magad immár nem esélytelen kormányfőjelöltként?”.

Gégény egyenesen messianisztikus várakozásnak írja le azt, ahogy Márki-Zay Pétert a baloldali szavazók várják – hogy értsük, a propaganda-újságírástól fényév távolságot tartó szerző itt

a baloldal miniszterelnök-jelöltje és Jézus Krisztus között von finom párhuzamot. 

A keresztény kérdező szerint sajnálatos, hogy a kereszténység Magyarországon harsogó üzenetté vált (vö. „Hirdesd az evangéliumot, állj vele elő, akár alkalmas, akár alkalmatlan” Tim 4;2), de egyenesen gyógyítóként láttatja szeretett politikusát, a „katolikus családapát”. Hogy ugyanez a katolikus családapa miért emlegetett lámpavasakat politikai ellenfeleivel kapcsolatosan, túl nehéz téma volt ahhoz, hogy a baráti interjúban terítékre kerüljön.

Az utolsó „kérdés” egyébként is megkoronázza a teljesen elfogulatlan, kiegyensúlyozott és kemény újságírói munkával elkészült interjút: „Zárásként kérlek, foglald össze, milyen lenne Magyarország szerinted, ha a mostani politikai vezetés marad, és mi változna egy kormányváltás által!”

Igen, kérem, ilyen egy nem propaganda-interjú!

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Amikor évekkel ezelőtt volt még keresztény oldal a mandineren, többször szemlézte a Szemléleket. Az ott commentelőknek, vagyis számunkra már akkor kiderült, hogy Gégény Egyház ellenes, "keresztény" és hiteltelen.

Szél Bernadett 2018-ban azt nyilatkozta a választások előtt, hogy egyedül is le tudja győzni az LMP a Fideszt.
Ennyire realista ez a nő. Már akkor röhejes volt, hiszen az sem volt biztos, hogy be fog kerülni a Parlamentbe.

Templomon kívül el lehet ezt intézni: szavazz a POLITIKAI tettekben keresztény kormányra, s ne a SZAVAKBAN katolikusnak látszó, de POLITIKAI tettekben nemkersztény MZP-re!

Akkor sorolom a kormány keresztény politikai tetteit: péládul, családtámogatás, keresztény családértelmezés, korrekt-kreatív kapcsolat a történelmi egyházakkal, szembeszállás az LMBTQ ideológiával, gyermekvédelmi törvény stb.

MZP soha nem fog jobb belátásra térni, nem fogja elismerni, hogy a balos propaganda eszköze, s ezért kell az ál-keresztény dumája álcának. Viszont, ha már lesz elfogadott-közös-hivatalos ellenzéki program, akkor ízekre kell szedni a MZP farizeusi-liberális felfogást, s le lehet/kell leplezni a kétkulcsos disznóságát. S a két program egybvetésével ezt mindenki saját maga észreveheti.

Én MZP nem-katolikus politikai tetteiről írtam, s hogy verbálisan mégis katolikusnak adja ki magát. A kormány pedig politikai tetteiben keresztény, s szembeszáll a LMBTQ ideológiával.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés