Eperjes: Nem esett jól, hogy kurzus- és propagandafilmnek nevezték a Magyar Passiót

2021. november 13. 10:31
„A Hídember után megüzenték, hogy ilyen fideszes ge*iket nem akarnak a vásznon látni” – mesélte a színész Veiszer Alinda műsorában.

Veiszer Alinda vendége volt Eperjes Károly, aki a Magyar Passió című új filmjéről, és ezzel összefüggésben a családi keresztény hatásokról és a megbocsátás fontosságáról beszélt. Elmesélte, hogy a filmben több jelenet is a családjával történt meg, például az, amikor egy illegális Trianon-megemlékezést az ÁVH-sok vízágyúval próbálnak szétverni, de az emberek nem tágítanak, rendületlenül állnak a virágból meglepetésként a papnak kirakott Nagy-Magyarország mellett – olvasható a Telex összegzőjében.

Szó esett a bocsánat fontosságáról és az irgalmas szeretetről, melyeket Eperjes saját bevallása szerint maga is törekszik gyakorolni a saját életében. Elmondása szerint annak a személynek is megbocsátott, aki megüzente neki a Hídember után, hogy az akkori kurzus nem akarja őt a vásznon látni.

Ezeket a fideszes ge*iket nem akarjuk látni” – idézte pontosan a színész.

A Telex szemléjéből kiderül, hogy a besúgás és a megbocsátás kapcsán szóba kerül Szabó István is, aki tanácsokat adott az egyébként kilencszer átírt forgatókönyvben Eperjes Károlynak. Elmeséli, hogy Szabó Istvánt két másik barátjával együtt elkapták 56-ban, mert főiskolásként filmezték-fotózták a történéseket. Amikor az egyik barátot vitték vallatni, és beszervezni, akkor a földön ott látta a vérben fekvő, megvert Szabó Istvánt. Szabóval kapcsolatban Eperjes leszögezte: „hogyne állnék ki egy ilyen ember mellett, hát ő áldozat”.

Arra a felvetésre, hogy a mostani kurzusban is margóra vannak téve művészek, és vajon mit lehetne tenni, hogy megszűnjön ez a jelenség, Eperjes azt mondta:

Vissza kéne találni a zsidó-hellén-keresztény kultúrához. Mert az a kultúra, a többi csak civilizáció. És ehhez nincs más út, mint az irgalom”.

Azt is elárulja, hogy a film angol címe is azért lett Mercy (irgalom), mert ha benne lenne, hogy Isten, vagy Krisztus, akkor valószínűleg az emberek nem mennének be a moziba.

Eperjes, akivel lapunk is készített interjút legújabb filmje kapcsán, leszögezi:

nem esett neki jól, hogy kurzus- illetve propagandafilmnek nevezték a Magyar Passiót.

Történelmi filmek

A színész szerint a Nemzeti Filmintézet helyesen teszi, hogy a restanciát igyekszik behozni a történelmi filmek, a „helyes identitást erősítő” filmek terén. A helyes identitás pedig az „Isten, család, haza, egység”.

Hogy mi van akkor, ha valakinek az identitásában nincs Isten, vagy épp homoszexuális, mint mondjuk Nádasdy Ádám, a magyar kultúra fontos szerepelője, az Isteni színjáték újrafordítója, hogy akkor lehet-e jó hazafi valaki, Eperjes azt a választ adja, hogy ő az Isteni színjátékot inkább Babitscsal olvassa – írja a portál.

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 85 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Várom a kultúrához semmit sem értők hozzászólásait..., a három T leszármazottait.

Nem propagandafilm, tényleg fontos a szerzetesrendek betiltásáról filmet készíteni, és ez a film sok szempontból rendben is volna, de azért nagy hibák is vannak benne.

Az egyiken talán még utólag is lehet segíteni. Filmes hiba, hogy nagyon gyorsan elkapják a föliratokat, nem lehet rendesen elolvasni semmit, de a végén mintha Boldog Apor Vilmást olvastam volna az 50-es évek intézkedéseinek áldozataként. Az meg ugye nem úgy volt...

SPOILER:
Legfőbb koncepcionális hibám, hogy szerintem egy monstranciáért, tehát egy tárgyért nem kell meghalni. Azt nem várja tőlünk Krisztus. Márpedig Leopold atya azért hal meg, mert nem tudják kiverni belőle, hová rejtett egy nyamvadt aranytárgyat.

Az irigység nem szép. Meglepett, h. Eperjes milyen szépen öregszik. A film történelmi hézagpótló. Nagyon fáj és nehezen viselem, h. a Covid miatt egyelőre nem tudom megnézni, sem ezt, sem a másikat.

A Magyar Passió egyszerűen jó film, megrendítően szép tartalommal. Ajánlom mindenkinek.

MI van, rosszul esik filmen látni, hogy kommunista őseid hogyan vernek agyon egy szerzetest?

Valóban? Miért nem írod le a komment szövegében?

Nade a filmbeli monstranciában nincs benne a szentostya. A nyitójelenetben kiáldoztatják. Innentől egy tárgy.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés