Európának kerítést kell építenie a fehérorosz határra

2021. november 12. 16:59

Ralf Neukirch
Der Spiegel
A kerítésépítés nem mond ellent a humánus bevándorláspolitikának, hanem megteremti annak alapjait.

„Azért, hogy Lukasenka cinikus játéka ne működhessen, Európának olyan stratégiával kell reagálnia, ami első ránézésre maga is cinikusnak tűnik. Az EU-nak részt kellene vennie a fehérorosz határon létesítendő határinfrastruktúra finanszírozásában, ahogy ezt az érintett tagállamok követelik. Von der Leyen diktátuma, miszerint az EU nem ad pénzt »szögesdrótra és falakra«, erkölcsileg kifogástalanul hagnzik. De ez egy hazugság. Már most is sok helyen védi az EU a külső határait fizikai akadályokkal, amit a magukat előszeretettel liberálisnak nevező Bizottság és tagállamok néma csendben tűrnek. Éppen Von der Leyen volt az, aki tavaly »Európa pajzsának« nevezte a görögöket, akik fénygránátokkal és könnygázzal verték vissza a menekülteket.

Egyébként az igaz, hogy aki irányítani akarja a bevándorlást, annak biztonságos határokra van szüksége. A szabályozott, gazdasági és emberi kritériumokra célzott bevándorláspolitikát Németországban és más európai országokban is támogatja a többség. A nyitott határokat nem. A kerítésépítés nem mond ellent a humánus bevándorláspolitikának, hanem megteremti annak alapjait.

Az EU-nak pénzt kellene adnia Litvániának, Lettországnak és Lengyelországnak, hogy gyorsan lezárhassák határaikat. A határsávban tartózkodó menekülteknek tett humanitárius gesztusoknak azzal az egyértelmű üzenettel kell összekapcsolódnia, hogy az EU maga akarja eldönteni, hogy ki jöhet be és ki nem. Cserébe a kormányoknak el kell kötelezniük magukat, hogy betartják a jogot, és nem utasítanak ki senkit. Jogsértést nem finanszírozható uniós forrásokból. A kerítések csak akkor vannak rendben, ha kapuik is vannak. A szükségben lévő emberek előtt meg kell nyitnunk azokat az utakat, amiken keresztül legálisan juthatnak el Európába. Egy ilyen lehetőség lehetne az áttelepítés, amikor egy harmadik országból telepítenek segélykérő menekülteket az EU-ba. Mivel ebben csak kevés tagállam szeretne részt venni, egy olyan országnak kéne elöl járnia, mint Németország.”

Fotó: Leonid Shcheglov / BELTA / AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 86 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A hvg már elkezdte az érzékenyítést. Jellemző.

Az eu-nak pénzt kéne adnia... majd a jövő hónapban összeülnek, megfontolják, aztán nem adnak. Ursula eddig azt mondta, kerítésre nem adnak, csak a migránsok mindenféle ellátására. Ha most mégis adnának pénzt kerítésre, szembe mennének Ursulával. Ráadásul a bizottság most "kérte" meg az európai bíróságot , hogy napi büntetést szabjon ki Mo-ra, mert nem teljesítettük az európai bíróság ítéletét a migrációval kapcsolatban. Micsoda bírói függetlenség tombol Brüsszelben......
Az EP megkérte az európai bíróságot, hogy gyorsított eljárásban tárgyalja a jogállamisági pert. A migrációs per több évig tartott. A jogállamiságit lezavarják néhány hónap alatt.
Elegem van.

https://444.hu/2021/11/12/fegy..

Más.:
Felcsútra is magas kerítés kell oszt tolvaj/gengszter gazembereket nem kiengedni onnan.

Volt egyszer egy volt jugoszláviai polgárháború. Az EU akkor jobb állapotban volt, mégis csak a Carl Bildtre tellett meg a felejthetetlen holland békefenntartókra, a kik többé-kevésbé bűnrészesek lettek egy szemük előtt zajló népirtásban, úgy, h. nemhogy NEM léptek közbe, de a menedékkérőket is elutasították.

Nem hiszem, h. ha megoldás lesz, az az EU-tól jön majd. Előbb kiegyeznek a németek Putyinnal.

Háború senkit sem tenne népszerűvé.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés