Eo ipso hazaffyak

2021. november 12. 11:06

Vásárhelyi Mária
Jelen
Az önmagukat jobboldalinak vagy szélsőjobboldalinak nevezők eo ipso hazafik, a baloldaliak és liberálisok viszont eo ipso nem azok.

»A miniszterelnök jelölt választás keltette hangzavarban elsikkadt egy ennél sokkal fontosabb történet: megszületett a hazafias ellenzék« – ezt a kijelentést Csizmadia Ervin politikai elemző, a Méltányosság Politikai Elemző Központ vezetője tette. Én azonban ezt a revelatívnak szánt felfedezést elkeserítőnek tartom. Ez ugyanis nem is burkoltan azt jelenti, hogy az ő szemében az ellenzék mindezidáig nem volt hazafias, mivel a baloldali és liberális pártok és szavazóik eredendően nem lehetnek hazafiak. Most azonban, hogy egy hangsúlyosan jobboldali, konzervatív, mélyen vallásos, keresztény ember lett az ellenzék közös miniszterelnök jelöltje, Csizmadia szerint ő rányomja a hazafiasság pecsétjét az ellenzékre. Pedig Csizmadia Ervin nem a magyarországi szélsőjobboldallal, hanem egyértelműen a mérsékelt jobboldallal rokonszenvező elemző. Véleményei – bár gyakran nem értek ezekkel egyet – mindig megmaradnak a megfontolt, civilizált, vitaképes keretek között.

A minap kifejtett álláspontjából azonban nem vonhatunk le más következtetést, minthogy – Csizmadia szerint – azt, ki a hazafi, nem a választásai, döntései, cselekedetei határozzák meg, hanem a címkeként magára biggyesztett politikai identitása. Az önmagukat jobboldalinak vagy szélsőjobboldalinak nevezők eo ipso hazafik, a baloldaliak és liberálisok viszont eo ipso nem azok.

Ezek szerint hazafi volt a »vad geszti bolond« Tisza István, aki még akkor is folytatta a háborús uszítást, amikor már mindenki szembesült a hatalmas veszteségekkel és a biztos vereséggel, de nem volt hazafi Jászi Oszkár, aki kezdetektől óvni próbálta a nemzetet a háborúban való részvételtől vagy a földbirtokait a parasztság körében szétosztó, pacifista Károlyi Mihály.”

Fotó: MTI/Kallos Bea

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 83 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

2021-ben még mindig itt tartanak? Tiszáznak meg horthyznak rendületlenül?

Teljesen egyetértek. Tisza hazafi volt. A Károlyi meg nem. Jászi legalább valamit próbált a románokkal, de benne sem lehet megbízni.

Ott van fehéren-feketén:
Alapvető Jobb- illetve Baloldali értékek J. A. C. Brown szerint a Techniques of Persuasion, from Propaganda to Brainwashing (A meggyőzés technikái, a propagandától az agymosásig) című könyvének 60. oldaláról, Penguin Books, 1968:

JOBB BAL

1. Lojális egy apafigurához vagy vezérhez Lojális egy csoporthoz
2. Fontosnak tartja a családot Gyanakvó a családdal szemben
3. Fontos számára a fegyelem a nevelésben Hangsúlyozza a szabadságot
4. Feminizmus-ellenes Feminista
5. Szexuálisan visszafogott Fontos számára a szexuális szabadság
6. Hazafias Kozmopolita
7. Támogatja az osztálykülönbségeket Az osztálynélküli társadalom hive
8. A társadalmi szokások és hagyományok híve Mindkettőt kritikusan szemléli
9. Híve a vallásosságnak Vallásellenes
10. Támogatja a magántulajdont A társadalmi tulajdonlás híve
11. Előítéletes Nem előítéletes

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés