Trump legféltettebb iratait vizsgálhatják

2021. november 10. 9:39
A Capitolium ostromát vizsgáló bizottság hozzáférést kap a volt elnök fehér házi irataihoz.

Hozzáférést kell biztosítani a Capitolium ostromát vizsgáló képviselőházi bizottságnak Donald Trump fehér házi irataihoz – erről döntött kedden Tanya Chutkan szövetségi bíró az USA-ban, írja a Reuters. Hozzátették: a döntés után a bizottság több száz oldalnyi dokumentumot kaphat meg a levéltárból, így át tudják vizsgálni Trump telefonfelvételeit, látogatói naplóit, kabinetfőnökének feljegyzéseit és a Fehér Ház egyéb dokumentumait is.

A Telex arról ír, hogy a bizottságnak mindezekre azért van szüksége, hogy megértsék, milyen szerepe lehetett a volt amerikai elnöknek a zavargások előkészítésében. A bíró döntése szerint a közérdek abban áll, hogy lehetővé tegyék az iratok megismerését a bíróság és a törvényhozás számára.

Trump azt ígérte, fellebbez a döntés ellen.

Az úgynevezett elnöki kiváltságra („executive privilege”) hivatkozva próbálta eddig is megakadályozni az iratok kiadatását. A bíró szerint ugyanakkor a jelenlegi elnöknek több joga van a kiemelt információk védelméhez, mint egy volt elnöknek – írja a CNN.

Emlékeztettek: az amerikai törvényhozás épületét, a Capitoliumot azután ostromolták meg 2021 elején Donald Trump hívei. Az ostromban többen életüket vesztették, egy tüntetőt a Capitolium épületén belül lőtt le a capitoliumi rendőrség egy tagja. Jelenleg több mint 600 ember ellen folyik büntetőjogi eljárás az ostromban játszott szerepük miatt, írják.

Nyitókép: MTI/EPA/Michael Reynolds

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Trumpot mindenképp le akarják söpörni a tábláról, láthatóan rettegnek tőle.
Nyilvánvaló, hogy elnökként nem maradtak előtte titkok, ezért.
Ami most, de már elnöksége kezdete óta ellene folyik, az a Gestapo, Abwehr, NKVD, KGB legesszenciálisabb, legkifinomultabb fokú karaktergyilkossága.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés