Transzparens: Megtervezett balos médiastratégia Márki-Zay jobbra pozícionálása

2021. november 9. 9:03
A média pártérdekek mentén politizál Márki-Zay Péterrel kapcsolatban – derül ki a Transzparens legfrissebb elemzéséből. Az alapítvány sorra vette Márki-Zay intézkedéseit, melyből kiderül, a politikus jobbra pozícionálása nem más, mint tudatos médiastratégia a baloldali sajtó részéről.

A Transzparens Újságírásért Alapítvány legfrissebb elemzésében Márki-Zay Péter intézkedéseit vizsgálta, valamint igyekezett körüljárni, hogyan ítéli meg a hazai média az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjét.

Milyennek vallja magát? vs. Mit képvisel?

A Transzparens elemzése szerint „két kérdés merülhet fel: az egyik, hogy Márki-Zay Péter jobb- vagy baloldali politikusnak vallja-e a magát, a másik kérdés pedig, hogy amit képvisel az jobb vagy baloldali-e”. A portál az alábbi táblázatban található témákban tett nyilatkozatai mentén vizsgálta Márki-Zay Péter hozzáállását:

Fotó: Transzparens Újságírásért Alapítvány

Mint elemzésében a portál kifejti, az egyes kérdéseket, ígéreteket megvizsgálva látható, hogy

Márki-Zay Péter politikája közelebb áll egy szociáldemokrata szemléletmódhoz, mintegy jobboldali, konzervatív megközelítéshez.”

Hozzáteszik: „de természetesen ez a kérdés sokkal árnyaltabb”. A Transzparens ugyanakkor aláhúzza: „fontos mérföldkő lesz a hat- vagy hétpárti koalíció esetében, amikor nyilvánossá válik a 2022-es választási programjuk, hiszen ez lesz az a program, amit Márki-Zay Péternek képviselnie kell majd miniszterelnökként”.

„A média politikai érdekek mentén polarizálódott ebben a kérdésben”

Elemzésének összegzésében a Transzparens úgy fogalmaz: „a politikának egyértelmű érdeke van azzal kapcsolatban, hogy Márki-Zay Péter jobb- vagy baloldali megítélésű jelöltté váljon az országgyűlési választáson”. Mint írják: „akkor járunk el médiatudatos állampolgárként, ha megértjük mindkét oldal politikai stratégiáját és ezt összevetjük azzal a képpel, amelyet az adott médiumok felénk prezentálnak”.

Fotó: Transzparens Újságírásért Alapítvány

A portál hozzáteszi: „a média tehát politikai érdekek mentén polarizálódott ebben a kérdésben. Mindkét oldalon vannak érvek és ellenérvek, meggyőzőek és kevésbé relevánsak is”.

Az mindenkinek a saját döntése, hogy melyik oldal érveit érzi erősebbnek és ezek alapján, hogy ítéli meg a helyzetet” – olvasható a Transzparens Újságírásért Alapítvány elemzésének végén. Mint írják: a lényeg, „hogy megértsük mindkét oldal érvelésének logikai rendszerét és médiatudatos állampolgárként mérlegeljünk”.

A portál elemzését teljes egészében ide kattintva olvashatja.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 75 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Teljesen világos, hogy márkizaj baloldali, komcsi jelölt-jelölt.

Vona volt porszívóügynök, márkizajos: Néhány hónapig házról házra járó értékesítő volt egy telefonszolgáltatónál.

A többi stimmel.

Libsikomcsihoz mit szólsz?

Egyre több dolog kiderül tavaszig a sötét múltjából.

Bayer a Fidesz egyik alapítója hány hónapig dolgozott a népszabinál? Talán 9. Aztán otthagyta őket, és azóta is ezzel házaltok.
Akik akarnának, most és évekkel ezelőtt is maradhattak volna az mszmp-be, de a legtöbb ember kilépett onnan és mszp-s lett.
Akik mszp-ből jöttek maradhattak volna, de 1989 után örültek, hogy kidobhatták a piros kiskönyvüket.
Ha maradtak volna, akkor most más néven megint csak a Fidesz lenne a legerősebb párt.

Teljesen nyilvánvaló, hogy beszervezték márkizayt.

Mindig csak arról van szó, hogy azokat a magyarokat, akik kimentek, aláírattak velük, hogy jelentenek.
Arról viszont nem hallok beszélni, hogy az idelátogató, pl. US állampolgárokat is megbíznak, ill. aláíratnak ilyen papírt, hogy fényképezzenek, érdeklődjenek, jelentsenek, akkor is, ha rokonokhoz jönnek.
Az US sosem tétlenkedik, kiváló a titkosszolgálatuk, mindenkit beszerveznek, akiket csak tudnak.
Mindenbe beleszólnak, amibe csak tudnak.

A liszt van ahol 100 forint, vagy kevesebb. Krumpliból tudod, hogy mennyit esznek az olaszok? 1 azaz egy szemet, kapsz a kajádhoz. Margarin nem egészséges.
Térj át a mediterrán táplálkozásra és hagyd el a sok szénhidrátot és egészségesebb leszel.

Akik bútor akarnak venni, vagy cserélni azoknak tök mindegy az a tízen százalék emelkedés. Észre sem lehet venni.

MZP egyházpolitikai nyilatkozatai is tőrőlmetszett baloldaliak, holott "katolikusnak" aposztrofálja magát. MZP úgy katolikus, ahogy pl. Perintfalvi az...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés