Kiszámított gonoszság – Lukasenka migránsválsága

2021. november 8. 16:38

Rajcsányi Gellért
Mandiner
Lengyelország a barátunk, partnerünk, sorstársunk ezer éve. Belarusz távolról érkezett, feltüzelt embereket saját aljas politikai céljaira felhasználó, kelet-közép-európai rendünkre támadó, posztkommunista rezsimje immár az ellenségünk. Ez ilyen egyszerű.

Egyre durvább jelenetek zajlanak ezekben az órákban a lengyel-belarusz határon. Ahogy az elmúlt hónapokban is, csak eddig csendesebb mederben csordogálva, meg-meghaltak kihűlt közel-keleti emberek a nagy kelet-európai vadonban, mert nem jutottak se előre, se hátra.

Migránsválság, újratöltve. Csak ezúttal nem óriási léptékű, összetett társadalmi, politikai és gazdasági folyamatok indították be a hullámot. Nem magányos világutazóként és nem is véletlenszerűen érkeztek szíriai és iraki tömegek a lengyel-belarusz határra.

Amíg a déli migrációs útvonalak mindig léteztek és létezni fognak földrajzi és geopolitikai szükségszerűségként, a mostani belarusz-lengyel válságnak nem kellene megtörténnie. Ez szándékosan, megtervezetten történik.

Ezúttal egy magát komolynak tartó ország vezetése döntött arról, hogy migránsválságot csinál.

Szándékosan. Kiszámítottan. Ellenséges indítékokból. Lehetőleg minél nagyobb krízist teremtve.

Lukasenka rogyadozó, saját népét is korlátozó, jogait fosztó, elnyomó rendszere reptette és buszoztatta a migránsokat, nagyrészt fiatal férfiakat, de mellettük nőket, gyerekeket is a Közel-Keletről a posztszovjet kelet-európai országba, hogy őket eszközként felhasználja, majd sorsukra hagyja őket. Nekihajtva ezeket az embereket Lengyelországnak, Litvániának, Lettországnak – az EU-nak. Közösségünknek. Hogy újra ott tartson Európa, mint 2015 forró őszén.

Történelmi alapvetés: egy szuverén ország ott kezdődik, hogy képes fenntartani a belső rendjét, és képes megvédeni a külső határait. A kontinens országai évek óta küzdenek a külső határaik gyengítésére irányuló kísérletekkel, a migrációt előidéző folyamatokkal. Spanyolországtól Magyarországig súlyos időszakokat éltünk meg. Volt néhány nyugodtabb évünk, de idén újra fokozódik a helyzet. 

És most már a távoli, északkeleti végeken is. Mert a belarusz diktátor úgy döntött, válságot csinál. Aki ilyet tesz, az Európa ellensége, szövetségi rendszereink kihívója. Az EU-é, a NATO-é, és igen, a V4-eké is.

Most Lengyelország mellett kell állnunk. 

Ahogy minden szuverén országnak, Lengyelországnak is joga és kötelessége a saját határai védelme. Önmaga miatt és európai közösségünk védelme miatt is.

Lengyelország a barátunk, partnerünk, sorstársunk ezer éve.

Belarusz távolról érkezett, fogalmatlan, szerencsétlen és végül feltüzelt embereket saját aljas politikai céljaira felhasználó, kelet-közép-európai együttműködésünkre és békés létünkre, rendünkre támadó, posztkommunista rezsimje immár az ellenségünk. Ez ilyen egyszerű.

És Isten őrizzen mindenkit a konfliktus további eszkalálódásától.

Összesen 249 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kedves Olvasónk, maga a Homo sapiens is del, delkelet felol jott es lakta be a kontinensunket.

Az EU kikezdte az oroszokat, mert léptek a határaik mentén folyó, amerikai gerjesztésű provokációk nyomán. Európa nyugati felén most szűkölnek, mert az oroszok elleni szankciók a visszájukra fordultak, nem jön a gáz. Úgy tűnik, mégis el tudják adni másnak, nem feltétlenül kell a szerződéses vásárlást nélkülöző, napi áron, drágán vásároló Európát kiszolgálniuk.

Az EU beleszólt Belorusszia belügyeibe, most krízis helyzet van az EU külső határán, mert Lukasenka nem válogat az eszközökben, hogy visszavágjon. Az oroszok visszafoghatnák őt, de miért tegyenek szívességet az őket szankcionáló EU-nak? De említhetem azt is, hogy csupán Erdogan kegyein múlik, indít-e délről is egy hasonló migránsválságot?

Mikor jönnek rá az EU öntelt vezetői, hogy az EU nem világhatalmi tényező, már nem tudja saját erőből fenntartani magát. Energia szempontjából rosszul áll, népessége elöregszik, a muszlim betelepítés hosszú távon az európai kultúra végét jelenti. Az EU-t ott és akkor szívatja meg bárki, ahol csak akarja. A belső ideológiai boszorkányüldözésen a világ többi része röhög, és a lényegre koncentrálva szépen elmegy mellettünk. A politikai korrektségből, a devianciák pártolásából, a normalitás fölé helyezéséből, az ezt elutasítókkal való kötözködésből nem lehet megélni.

Valóban nem, de felhívnám a figyelmét barátom, hogy 56-ban az volt a Nyugat logikája, mint most az öné, és cserben is hagytak bennünket. Ez a téeszelnök nagyjából Rákosi elvtársnak felel meg. Míg 8-12 évvel ezelőtt még valamennyire hihetőnek tűnt, hogy támogatja őt a választók többsége, tavaly már nem kellett minszkinológusnak lenni annak megállapításához, hogy egy saját népét félelemben tartó zsarnok, egy hibbant Néró és mocskos választási csaló. Miért is kellene Belarusz 'belügyeit' tiszteletben tartanunk? Nekünk az igazságot és a szabad népakaratot kell tiszteletben tartani, nem a zsarnokok erőszakos hatalmát. Azért, mert a nyugati liberálbolsevikok Magyarországot is diktatúrasággal vádolják, még nem kell a saját népükre támadó valódi diktátorok oldalára állnunk!

Belarusz, lehet, tudtán kívül, nagy segítséget nyújt Magyarországnak.
A migránsbomba most már, hála a traktorosnak, nem csupán Röszkénél, Mórahalomnál robban, hanem immár az EU legalább 10 országának határa vált veszélyessé... személy szerint ezért nagy köszönet Lukasenkának.

És te honnan tudod, hogy a választási csalás elleni tüntetéssorozat "színes forradalom" volt? A magyar kommunisták is azt mondták, hogy az "imperialisták" szervezték a forradalmat. Mert Belaruszba ki-be járnak az NGO-k ugye? Onnan tudom, hogy választási csalás történt, ahogy a téeszelnökötök kezelte a megmozdulásokat. Az erőszakból. (Akinek nincs takargatnivalója, az nem fél állítólag kívülről szervezett forradalmaktól. Orbán sem fél. Nincs szüksége arra, hogy rendőri, katonai beavatkozással, tömegek bebörtönzésével fojtsa el. Vannak támogatói, akik maguktól is védelmére kelnek.) A szövegéből, az indulataiból. (Én még éltem ilyen komcsi rendszerben, jól ismerem a beszédmódjukat és a viselkedésüket.) Abból, hogy mellette immár semmilyen tömegmegmozdulás nem volt.

Putyin mögött még mindig vannak támogató tömegek. A Putyiné hatalmas állam, atomfegyverekkel, számunkra elsődleges, hogy ott rend legyen. Putyin a belarusz zsarnokkkal ellentétben intellligens ember, érvelő politikus, és ahogy mondod, tőle vesszük a gázt. (És nem Belaruszon keresztül.) Össze sem lehet hasonlítani azzal az erőszakos bunkóval, aki érezhetően Putyinnak is terhes.

Én nem azt mondtam, hogy a magyar állam avatkozzon be Belaruszban, hanem azt, hogy mi magyar jobboldali emberek ne álljunk már egy komcsi zsarnok mellé a népével és a lengyelekkel szemben.

Annyit lehet tenni, amit nagyjából az EU most is tesz: el lehet vágni a kapcsolatokat, gazdasági blokádot lehet alkalmazni a zsarnok ellen. És támogatni lehet a nép megmozdulásait és az ellenzékét.

Nem tudom, ez a hozzászólás kinek szól. Nekem van címezve, de én nem szólítottam fel senkit meghunyászkodásra, csak vitatkoztam valakivel. Sem számomra, sem a cikkíró számára nem kérdés, hogy Lengyelország védelmére kell kelni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés