Vokstolvajok

2021. október 28. 15:13

Ungváry Zsolt
Vasárnap
A baloldal saját hiányos szavazóbázisát lopással egészítené ki.

„Az kiderült, hogy a magyar társadalom nagyon nem baloldali. Ugyan Márki-Zay teljesen elfogadja (nem is tehet mást) a baloldali pártok programját, elképzeléseit, embereit (nyilatkozataiban is egyértelműen a Dobrevvel, DK-val, egyesült ellenzékkel való együttmunkálkodást hangsúlyozza), azért próbál ápolni egy olyan imázst, hogy ő jobboldali, és végül is ezzel nyerte meg az előválasztást.

A szavazók többsége ugyanis nagyon nem baloldali, de legalábbis nem gyurcsányista. Más kérdés, hogy egy esetleges MZP-kormány nem lehet nem gyurcsányista, hiszen az ő támogatásukat kell megszereznie minden döntéséhez. A listán talán még szerezhet pár befutó helyet, ha keresztül tudja verni, de az egyéni jelöltek már megvannak, azok között Márki-Zaynak egyetlen embere sincs. Ha ő valóban harmadik utas politikát szeretne csinálni, ahhoz fel kellene rúgnia az egész megállapodást, új egyéni jelölteket követelni, erős frakciótámogatást. Ha ezt nem teszi, akkor nyilvánvalóan nincs más, mint amit a mögötte álló képviselők – illetve az azokra hatással lévő pártelnökök – akarata. (Ha megteszi, összeomolhat az egész összefogás.)

Kérdés, a kormánnyal valamiért zsigerileg elégedetlen magyar választók beérik-e azzal, hogy leváltják Orbánt, és az országra szabadítják a káoszt (hiszen »Orbánnál minden jobb«), vagy beletörődnek, hogy nem kedvelik ugyan a mostani kabinetet, de saját jól felfogott érdekükben – vagyonuk, biztonságuk, családjuk, munkahelyük, jövőképük reményében – rá szavaznak. (Ahogy a miniszterelnök nagyon találóan fogalmazott október 23-án: még az ellenzéki szavazók is jobban járnak vele, mint a szedett-vedett ördögista koalícióval.)

Márki tehát nem jobboldali, de ezt hitetik el, és ez voksokat hozhat erről a térfélről is. Magyarul el akarják lopni a jobboldali szavazatokat, és azokból baloldali kormányt építeni. Ismerjük ezt; amikor a keresztény családok gyerekeit próbálják a liberálisok átnevelni – nekik gyerekük nincs, de átnevelő apparátusuk van –, vagy amikor az SZDSZ az antikommunista szavazatokkal segítette hatalomra a kommunista Horn Gyulát. Orbánnal összefüggésben folyamatosan a lopás szót használják, pedig ők a tolvajok; ez a lényegük.”

Nyitókép: Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés