Mutyi készül: MSZP-s alpolgármestertől venne ingatlant a főváros

2021. október 27. 16:54
A Cell-Bahnbau Kft. celldömölki cég tulajdonosa a helyi MSZP-s alpolgármester és képviselő: Söptei Józsefné.

Amint arról a Mandiner is beszámolt, heves szócsatába torkollott a „Javaslat idősotthoni férőhelyekkel összefüggő döntésekre” c. előterjesztés tárgyalása a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén.

Az eredeti előterjesztésben a Knézits utcai idősotthon bezárásáról esik szó.

A javaslat hátteréhez hozzátartozik, hogy a kormány még 2017-ben döntött a „Semmelweis XXI. Fejlesztési projektről”, illetve az ennek keretében kialakítandó gyógyszerkutatási központ kialakításáról, amely érinti a Vázsonyi Vilmos Idősek Otthona Knézits utcai telephelyét is. A tárgyalások még Tarlós István főpolgármestersége alatt kezdődtek el, de az egyeztetések folyamatosan megakadtak.

Az ügy idén márciusban lendült tovább, amikor is a Fővárosi Önkormányzat 1 milliárd forint fölé stromfolta fel az eredeti kormányhatározatban lévő 900 milliós összeget – ezzel megpróbálva akadályozni a projekt előrehaladását. Az ingatlan egyébként nincs fővárosi tulajdonban – jegyezte meg Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a szerdai ülésen.

A Semmelweis Egyetem eközben az eltelt időszak miatt szándéknyilatkozatot vár a fővárostól, amelyben az vállalja, hogy december 31-ig, de legkésőbb jövő június végéig kiüríti és átadja az ingatlant. A Karácsony Gergely-vezette főváros szerint ez 50 férőhely kiesést jelentene az idősotthonok kapcsán, amely „tovább fokozza a rendszerre nehezedő nyomást”.

A Knézits utcai ingatlan ügyében Karácsonyék tavaly decemberben pályázati felhívást tettek közzé, erre egyetlen ajánlat érkezett a Cell-Bahnbau Kft-től, amely a Celldömölkön jelenleg munkásszálóként üzemelő Vasvirág Hotelt kínálta fel nettó 1,055 milliárdért.

A közgyűlésen kiderült, a cég résztulajdonosa Söptei Józsefné szocialista képviselő, a város alpolgármestere.

Csakhogy a javaslat megtárgyalása előtt, az utolsó pillanatban a városvezetés az előterjesztéshez hozzácsatolt egy módosító indítványt, amely a teljes fővárosi idősotthoni struktúrát átalakítaná.

A vita

A Fidesz-KDNP képviselői mellett a momentumos Déri Tibor és a ferencvárosi polgármester, Baranyi Krisztina sem értette, mi szükség van a celldömölki telephely létrehozására. Hassay Zsófia, Terézváros volt vezetője sokallta az egymilliárdot, amit a főváros ki szeretne fizetni a Cell-Bahnbau Kft.-nek.

Baranyi a vita alatt az egész előterjesztés levételét javasolta. Soproni Tamás momentumos polgármester frakciószünetet kért, mert a Söptei-szál említése láthatóan összezavarta a baloldalt, de legvégül a baloldali többség elfogadta a javaslatot, de az ügy még a szerződés aláírása előtt visszakerül a közgyűlés elé.

Címlapkép: MTI/Kovács Attila

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A városházán nincs hely az időseknek? Ki lehetne alakítani ott szép, kulturált megfelelő helyet, mint a hajléktalanoknak.

Budapest két éve zuhanórepülésben.

Dugó, kosz, züllés és a szoclib mutyik.

Nálunk minden önkoris ingatlan, sőt magáningatlanok is lölők kezére kerülnek 11 éve.
Szóval egyformák ezek, csak a logójuk más.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés