Megalakult az új német szövetségi parlament

2021. október 26. 13:27
Ezzel elkezdődött Angela Merkel politikai pályafutásának utolsó szakasza.

Megalakult kedden Berlinben az új német szövetségi parlament (Bundestag). A Merkel-kormány a Bundestag alakuló ülése után ügyvezetőként dolgozik, és az új kormány megalakulásáig marad hivatalban. A távozó kancellárnak 1990 óta először parlamenti mandátuma sincs, így a vendégeknek fenntartott karzatról figyelte a képviselők munkáját.

A második világháború utáni 20. Bundestagban hét párt rendelkezik képviselettel, és hat frakció működik. Minden korábbinál több, 736 tagja van – 27-tel több az előző ciklusban 709 fővel felállított rekordnál –, így továbbra is a világ második legnagyobb törvényhozó testülete a kínai Országos Népi Gyűlés után. Át is kellett építeni a székhely, a Reichstag épület üléstermét, hogy elférjenek.

A közös kormányzásra készülő pártoknak – a szociáldemokratáknak (SPD), a Zöldeknek és a liberálisoknak (FDP) – együtt 416 mandátumuk van, ez 56,5 százalékos többséget jelent. A tervek szerint a koalíciós tárgyalásukat november végéig fejezik be, és december második hetében választják meg a Bundestagban kancellárnak a szociáldemokrata Olaf Scholzot.

(MTI)

Nyitókép: Tobias Schwarz / AFP

 

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hogyan lehet a koalíciós tárgyalások befejezése előtt kormánytöbbséget bejelenteni?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés