Lezárult a Vadvirágos Budapest program első éve

2021. október 25. 17:22

Karácsony Gergely
Facebook
Élhetőbb és egészségesebb várost szeretnének, ennek a törekvésnek pedig fontos elemei a méhlegelők.

„Lezárult a Vadvirágos Budapest program első éve, a kritikák ellenére sikeresen. A 22 mintaterületen három, jól elkülönülő élőhelytípust azonosítottunk: a budai hegyvidék lejtőrétjeit, a pesti sík száraz homoki gyepeit, és a Duna és patakvölgyek vízközeli, nedvesebb rétjeit. A programnak köszönhetően számos védett növényfaj jelent meg újra, amelyek nemcsak hasznos rovarok és madarak élőhelyei lehetnek, hanem olyan invazív fajok terjedését is képesek visszaszorítani, mint a parlagfű vagy a toklász.

Az első éves vizsgálatok során 23 olyan fajt találtunk, amelyek Budapesten bárhol gyepbe vethetők, és 33 olyat, amely a pesti homoki gyepeket teheti virágossá. 33 faj a nedvesebb vízparti réteket alkothatja, 29 faj pedig a budai hegyvidéken érezné jól magát. Mindez azt is jelenti, hogy tudjuk, milyen növények magjai alkothatnak egy olyan, magyar magkeveréket, amit bárki ökológiai kockázatok nélkül elvethet, és még a városi biodiverzitásnak is jót tesz vele. Célunk, hogy az áruházak polcain a jövőben megtalálható legyen egy FŐKERT és Zöld Budapest logóval ellátott Budapest magkeverék.

A budapestiek számára egyre fontosabbak a zöld ügyek, felméréseink és a közösségi tervezések eredményei egy irányba mutatnak: a fővárosban élők is több fát és zöldterületet, élhetőbb és egészségesebb várost szeretnének, ennek a törekvésnek pedig fontos elemei a méhlegelők.”

Fotó: Karácsony Gergely

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 114 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Most a magkeverék árából akarsz kampánypénzt szerezni? Létezik magyar vadvirágmag keverék és még kapható is.

Ez aztán tényleg roppantul fontos. A közlekedés meg le van tudva annyival, hogy a körúton felpingáltak egy biciklisávot. Élősködő here.

Egek! Gratulálok a butapesti választóknak, ostobábbat nem találhattak volna.

Válaszok:
pollip | 2021. október 25. 20:53

Hát igen. Magkeverek már régen van de azt meg kell venni. A mehlegelot gondozni, ápolni, locsolni kéne.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés