Márki-Zay-projekt: a nagy szemfényvesztés

2021. október 25. 14:43

Fürjes Balázs
Index
A baloldal pontosan tudja, hogy a valósággal nem tud választást nyerni, így felépítettek egy illúziót.

„»A szemfényvesztés olyan cselekvés, amely a szemeket elkápráztatja és megcsalja, és ennél fogva az érzékelő az előtte forgó tárgyat nem valódi alakjában, hanem más színben látja. (Régi magyar értelmező szótár.) Szinonimák: megtévesztés, átverés, becsapás. (szinonimaszotar.hu)«

A mese

2021 őszén elsült az ellenzéki Wunderwaffe, lezajlott a baloldali casting. Volt effekt rendesen, megtörtént a becsapódás és – jelen pillanatban – úgy tűnik, a baloldal miniszterelnök-jelöltje egy dél-alföldi kisváros polgármestere lesz. 

A baloldali jelölt erős mondásokkal dobta föl a mulatságot. Tömören: ő a tiszták élén legyőzte Gyurcsányt és leváltotta az ellenzéket. (A Gyurcsányt legyőző ártatlanok csoportjának része egyébként a 2010 előtt kormányzó MSZP és a Gyurcsánnyal évek óta kötelékben repülő LMP, Párbeszéd és Momentum is.) A baloldal miniszterelnök-jelöltje azt a látszatot igyekszik kelteni, hogy neki semmi köze saját csapatához, a kudarcos baloldali ellenzékhez. Ő, bár miniszterelnök-jelöltjük lett, nem része a bukott baloldal szövetségének, sőt egyenesen szemben áll velük. Kiváltképp kritikus Gyurcsány Ferenccel, harcol ellene, és végre gyurcsánytalanítja a baloldalt.

Csakhogy ez így, egész egyszerűen politikai szemfényvesztés. Mert a valóság pont az ellenkezője az elhitetni kívánt látszatnak. Ám mivel a baloldal pontosan tudja, hogy a valósággal nem tud választást nyerni, felépítettek egy illúziót.

»The closer you look, the less you see…« Minél közelebbről nézed, annál kevesebbet látsz. Így magyarázzák a varázslatot a Szemfényvesztők című hollywoodi filmben. Ha túl közel vagyunk, nem látjuk az egészet, a hátteret, a teljes képet. Azaz a valóságot. Lépjünk hát távolabb néhány lépést és lássuk csak, ki is valójában ez a kisvárosi polgármester és mi a valóságos viszonya Gyurcsány Ferenchez?

A trükk

A szemfényvesztés lényege, hogy miközben azt állítják, Márki-Zay gyurcsánytalanít és leváltja az ellenzéket, épp az ellenkezője történik: összeállt velük és átmentené őket a hatalomba. A baloldali összefogáshoz való csatlakozása által Márki-Zay legitimálja és pozíciójában megerősíti Gyurcsányt és az összes többi kudarcot vallott baloldali pártot és vezetőt. 

Miközben az ellenzéki szavazók jelentős része azt üzente, hogy elég volt, más kell, Márki-Zay bebetonozza az ellenzéki eliteket, sőt, velük lepaktálva azért dolgozik, hogy Gyurcsány és társai minél erősebbek legyenek. A Márki-Zay projekt szükségszerű célja tehát, hogy Gyurcsány és a bukott baloldal visszatérjen a hatalomba.”

Nyitókép: Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Márki-Zay általános lózungjai hamar lelepleződnek, amikor a konkrétumokról kell beszélnie. Ez már most látszik, pl. a migráció kapcsán.

Karizma és csapatépítő képesség. Ezeken múlik egy politikus sorsa. Vásárhelyen mármost megcsinálta... Azért némi aggodalom van Fürjesben...

Abszolút, rafinált és gálástalan marketingstáb áll mögötte

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés