KXlomista GábXr: Szinopszis egy játékfilmhez

2021. október 23. 12:08

Hont András
Facebook
Gyurcsány Klára a tüntetőket csőcseléknek nevezi.

„1956. október 23-án délelőtt Kuncze Gábor belügyminiszter bejelenti, hogy nem engedélyezik az egyetemisták lengyel reformerők melletti szimpátiatüntetését Budapesten. A Műegyetem Fidelitas-csoportja azonban rendületlenül szervezi a demonstrációt. Közben a Magyar Művészeti Akadémia határozatban követeli a partvonalra szorított Szili Katalin bevonását a kormányba.Délután három órakor a fiatalok a Petőfi-szobornál gyülekeznek, a lengyel alkotmánybíróságot és a pártellenzéket éltető jelszavak hangoznak el. Innét a Bem-szoborhoz vonulnak, ahol L. Simon László (más források szerint Demeter Szilárd, de ez majd elválik annak fényében, hogy ki szerzi meg a kulturális alap, a Filmintézet és a Médiatanács támogatását) fölolvassa az írók követeléseit.

Ezt követően Dózsa László (1942-) elszavalja a Nemzeti dalt, és elénekli a »száz kisleány egy gólra vár« tartalmú Fradi-indulót. A háttérben Kubatov Gábor tapsol és listáz. A Békemenetté dagadó tömeg a Kossuth térre vonul, ám Szili Katalin beszéde csalódást kelt, mert valójában mindenki viktoriánus fordulatban reménykedik. A demonstrálók egy része áthömpölyög a Dózsa György útra, kikiáltja a Liget-projektet, és ledönti a Soros-szobrot.

Egy másik csoport a rádióhoz megy követeléseik beolvasásának érdekében. Este nyolckor Gyurcsány Klára (más források szerint Dobrev Ferenc, de ez majd elválik annak fényében, hogy ki szerzi meg a gendertanszéket) rádióbeszédet tart. A tüntetőket csőcseléknek nevezi, akik már nem értenek az autófényezéshez. Még el sem hangzik a »kell még valamit mondanom, Ildikó?« mondat, már fegyveres harc tör ki a rádiónál. Hajnalra a Vadhajtások elfoglalja az épületet, míg a kormány kérésére brüsszeli csapatok vonulnak be Budapestre.

(KXlomista GábXr: Szinopszis egy játékfilmhez)”

Kép forrása: Youtube-videó

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 83 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Aki képes gúnyt űzni egy ostoba sutka kedvéért emelkedett dolgokból, arra én köpök.

Kálomista filmje nagyon jól illeszti egybe a fiktív-játékfilmes és történelmi-dokumentatív síkot. Hont ironizáló szándéka ezért téves.

Szerintem aranyos. Ügyes, üde. A baj csak az vele, h. az idők olyanok, h. aki részben politikából él, annak lassan oldalt kéne választani, ami mindig kockázatos, de mégis.

Nem könnyű, a családi háttér és az előélet sem kicserélhető.

Nekem úgy tűnik, h. Hont találkozott Valóság Nagybácsival és ez nagy és remélhetőleg tartós hatással van rá.

Nekem az jön le, h. ilyen is lehetne 2021-ben az új 1956, egy "érzelemmentes" krónikás tudósításában. A körülmények ismeretében sem a szereplők sem az események nem is lehetnének mások és ettől groteszk ez a fajta újra-írás. A komikumban ott a tragédia.

Közben halljuk a Hír tv-n az Orbán beszédet és lélekben a Békemeneten vagyunk, büszkén és örömmel.

Úgy látom, hogy most hazatért: otthonosan érzi magát MZP lábainál.

Ez egy szánalmas halandzsa.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés