Vizsgálat indult a győri köcsögöző alpolgármester ellen

2021. október 22. 12:59
Pergel Elza Győr egyik alpolgármestere 2021 júliusában az alpolgármesteri Facebook-oldalán egy LMBTQI témájú film, valamint a homofób propagandatörvényt ért kritikák kapcsán „deformált, bukást érdemlő mű, gondolat, nyilatkozat és cselekedetről” írt, a bejegyzéshez pedig csatolt egy köcsögöt ábrázoló fotót.

A Háttér Társaság Facebook-posztban számol be arról, hogy eljárást indított az alapvető jogok biztosa a győri alpolgármester köcsögözős kirohanása kapcsán. „A biztos úgy ítélte meg: az alpolgármester homofób megjegyzései felvetik az egyenlő bánásmód sérelmét, ezért közigazgatási eljárás keretében vizsgálja az önkormányzat felelősségét” – írják.

A bejegyzésben emlékeztetnek arra, hogy dr. Pergel Elza Győr egyik alpolgármestere 2021 júliusában az alpolgármesteri Facebook-oldalán egy LMBTQI témájú film, valamint a homofób propagandatörvényt ért kritikák kapcsán „deformált, bukást érdemlő mű, gondolat, nyilatkozat és cselekedetről” írt, amit „egy nagy szeméttárolóba kellene tenni és légmentesen lezárni, hogy többet soha elő ne törjön. Nagy, örökre légmentesen lezárható hülyeség és mocsok tárolót nem találok, de köcsögöt keresetlenül sokat a közösségi oldalakon.”

A bejegyzéshez egy kerámia tárgyról készült képet is mellékelt

– tájékoztatnak –, amihez megjegyzésként hozzáfűzte: „Amit most felraktam az egy szép köcsög, még a régi, rendeltetése szerinti”. A társaság emlékeztet arra, hogy a bejegyzés később eltűnt, amelyet az alpolgármester a privát Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében tett szóvá: „Azt a jelzést kaptam, hogy sért bizonyos csoportokat a ...............................ös véleményem.”

Dombos Tamás, a Háttér Társaság Jogsegélyszolgálatának munkatársa kijelentette, mindenkinek joga van véleményét szabadon kifejeznie, „de azt senki sem teheti úgy, hogy azzal teljes társadalmi csoportokat megbélyegezzen, megalázzon, becsületsértő kifejezésekkel illessen.

Különösen káros, ha ezt egy állami tisztségviselő vagy politikus teszi,

hivatalos közösségi oldalán” – fogalmazott.

A Facebook-posztból kiderül, az egyenlő bánásmódról szóló törvény valamennyi állami szerv – ideértve az önkormányzatokat is – számára „tiltja nemcsak a hátrányos megkülönböztetést, hanem a zaklatást is, vagyis egy társadalmi csoporttal vagy annak tagjával szembeni, emberi méltóságot sértő, megfélemlítő, ellenséges, megalázó, megszégyenítő vagy támadó környezetet kialakító megnyilvánulásokat”.

(Fotó: Mintás ruhában Pergel Elza alpolgármester,YouTube)

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés