A GVH 14 milliárdos bírságot szabott ki Bige László milliárdos nagyvállalkozó cégcsoportjának

2021. október 22. 13:37
A GVH szerint a Nitrogénművek és vállalkozáscsoportja éveken át törekedett a viszonteladó partnerei közötti verseny, illetve az import korlátozására.

A GVH pénteki közleményében jelezte: a Nitrogénművek Vegyipari Zrt., illetve a vele egy vállalkozáscsoportba tartozó műtrágyagyártó- és forgalmazó vállalkozások jogsértő módon meghatározták viszonteladóik számára a termékeik végfelhasználói árait, sőt azt is, hogy mely vevők felé értékesíthetik tovább azokat. A cégcsoport emellett a külföldről történő beszerzés korlátozása érdekében jelentős évi minimum-vásárlásmennyiséget, illetve kizárólagosságot írt elő viszonteladóinak.

A közlemény szerint a Nitrogénművek Zrt. üzemelteti Magyarország egyetlen műtrágyagyárát, a hazai piacon így csak az import jelenthet számára versenyhelyzetet. A versenyhatósági eljárás feltárta, hogy a cégcsoport olyan komplex megállapodásrendszert alakított ki a stratégiai partnereivel, amely gátolhatta a vevőkért folytatott versenyt. A megállapodások a Nitrogénművek termékei szabad árazásának korlátozására irányultak, a magas kötbérrel terhelt elvárt rendelésmennyiség, illetve a kizárólagossági kikötések pedig a helyettesítő termékek beszerzésének és értékesítésének korlátozását célozták. A cég – forgalmazóival együtt – emellett a vevők egymás közötti felosztására is törekedett.

Műtrágya-kartell

Az árak rögzítését, a piac felosztását célzó tiltott megállapodások a legsúlyosabb versenykorlátozásnak számítanak, mivel jelentős társadalmi károkat okozhatnak. A műtrágya-kartell esetében a forgalmazói árverseny visszaszorítása miatt a hazai gazdák a jogsértés időtartama alatt a tiszta versenyhelyzetben érvényesülő árhoz képest magasabb árakkal szembesülhettek. Mivel a műtrágya a mezőgazdaságban a szántóföldi tápanyag-utánpótlás szempontjából meghatározó jelentőségű, a jogsértés hatásai a termelők költségeinek növelésével tovább gyűrűzhettek az élelmiszerpiacra, potenciálisan károsítva ezzel a magyar fogyasztókat - hangsúlyozta a versenyhivatal.

A versenyfelügyeleti eljárásban összesen 11 hazai cég volt érintett, ebből kettő vétlennek bizonyult, így velük szemben a GVH megszüntette az eljárást. A kartellező kilenc vállalkozás közül kettő elismerte a jogsértést és együttműködött a versenyhatósággal. Az együttműködő cégek egyike a hatályos szabályok szerint a bírság teljes elengedésében, másikuk pedig csökkentésben részesült, így nyolc vállalkozás kapott bírságot a jogsértésekért.

A bírságok kiszabásakor a GVH versenytanácsa, gyakorlatának megfelelően a kartellel érintett áruk értékesítése révén elért árbevételt vette alapul. A hosszú időn keresztül folytatott és kiterjedt jogsértések miatt a versenytanács összesen 14,1 milliárd forintos pénzbírságot rótt ki a Nitrogénművek cégcsoportjának hat érintett vállalkozása mellett a Hőgyészi Agrokémiai Kft.-re és a Cargill Magyarország Zrt.-re – közölte a versenyhivatal.

Politikai kötődések

Ismert, hogy gazdasági bűncselekmények gyanúja miatt őrizetbe vették korábban Bigét, ennek ellenére márciusban megrendelt egy több mint 10 millió forintba kerülő közvélemény-kutatást, amelyet először baloldali politikusok láthattak. A kutatás során 2021. január 8. és február 4. között 5000 főt kérdeztek meg, így lehetőség nyílt részletesebb elemzésre is. A milliárdos tagadta, hogy bármiféle pártpolitikai megfontolás állna a közvélemény-kutatás megrendelése mögött.

Ezt némiképp árnyalja a tény, hogy Bige László októberben már arról beszélt: kiváló embereknek tartja Dobrev Klárát és Márki-Zay Pétert is. 

A Bige Lászlóról készült portrénk itt olvasható.

(MTI)

Nyitókép: MTI / Balázs Attila

Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hogy a bőr nem sül le a pofájukról!!!!!!!!!!!!!!!

Hát úgy néz ki, így az MZP kampányra már nem marad pénze.

Te vagy az vakhangya, másnéven medve aki olyan gyagya, hogy a vadászra vár?

József Atilla írta: "Szövőlány cukros ételekről álmodik, nem tud kartelekről."
A műtrágya-kartell esetében a forgalmazói árverseny visszaszorítása miatt a hazai gazdák a jogsértés időtartama alatt a tiszta versenyhelyzetben érvényesülő árhoz képest magasabb árakkal szembesülhettek.
Bige is pofátlanul kartelezett, miközben azt hitte, hogy a GVH is csak cukros ételekről álmodik és nem ismeri fel a durva kartelezést.

Tudom, hogy ő, ez csak egy költői kérdés volt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés