Népszava: Bezárhat az Antall József Tudásközpont

2021. október 22. 10:14
Gulyás Gergely már korábban közölte: a szervezet gazdálkodása nem indokolható kifizetéseket is tartalmazott, köztük olyanokat, amelyek „a jó erkölccsel nem egyeztethetők össze”.

Legkésőbb január elsejével bezárhat az Antall József Tudásközpont (AJTK) és elbocsájtják a munkatársakat – értesült több forrásból a Népszava

A lap megkeresésére az AJTK  annyit közölt, hogy átszervezési folyamatok zajlanak, az alapítvány 2022-es működésével és jövőjével kapcsolatos tájékoztatást pedig a későbbiekben tudnak csak nyújtani. A 2021-re tervezett programjaikat ugyanakkor még biztosan megtartják.

Az AJTK honlapja szerint idén már csak egy ilyen van, október 26.-án „Zöld cselekvési terv és fejlesztési politika: európai és kínai perspektívák” címmel szerveznek konferenciát. Gyakornoknak ugyanakkor már nem lehet jelentkezni a honlap szerint a központhoz, és aki a korábban futó ösztöndíjprogramra szeretne regisztrálni, az is „a keresett oldal nem található” üzenettel szembesülhet.

A gazdálkodás nem indokolható kifizetéseket tartalmazott

A Népszava szerint a bukást a pazarló működés, az ezzel kapcsolatos botrányok és végül az állami támogatások megszüntetéséről szóló kormánydöntés okozta, ez utóbbit szeptember 29.-én jelentette be Gulyás Gergely a kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott az RTL Klub kérdésére, hogy bár „a gazdálkodásuk a törvényi kritériumoknak megfelelt, ugyanakkor nem indokolható kifizetéseket is tartalmazott, köztük olyanokat, amelyek a jó erkölccsel nem egyeztethetők össze”.

A Direkt 36 oknyomozó portálbeszámolója szerint az Antall József szellemi örökségét gondozni hivatott műhely működésében

82.8 millió forintot fordítottak csak a néhai miniszterelnök fia, a tudásközpontot vezető Antall Péter személyi juttatásaira.

„Belső dokumentumok, pénzügyi beszámolók és az alapítvány ügyeit közelről ismerő források információi alapján az AJTK vezetése évente 15-20 külföldi munkautazást bonyolított, és ezeken rendszerint luxushotelekben szálltak meg. Időnként alapítványi pénzből költöttek magánkirándulásokra, magánkórházra, professzionális fényképezőgépekre és márkás bőröndökre is” – írta a Direkt 36.

A nyitóképen Antall Péter beszédet mond az Antall József-díj átadásán (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Összesen 102 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

És most következik a pénzek visszaszerzése az adófizetők számára.

Antall a hibás. "Gyurcsány: belőlem Antall csinált gazdag embert"

gyurcsányi meg röhögi.

Egyszer dolgoztam nekik. Egy filoszemita antológia fordításához adtak pénzt. Korrektül de iszonyatosan lassan fizettek, de szakmailag nem mondanám, hogy topon voltak. Ráadásul aláírattak egy rakás titoktartási klauzulát, amit komolytalannak tartottam, tekintettel arra, hogy egy korábban nyomtatásban már megjelent kötetről volt szó.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés