1956 legfőbb üzenete az antikommunizmus

2021. október 22. 21:35

Trombitás Kristóf
Vasarnap.hu
Újat írni 1956-ról ennyi év múltán szinte lehetetlen vállalkozás.

„Ha mégis lehetséges, az a történelemtudomány dolga, nem a publicistáé. Sokat, sokszor írtam már az ünnep jelentőségéről én is. Ezért aztán a legfontosabb dolgunk október 23. kapcsán nem is az, hogy valami nóvumot tárjunk elő. Sokkal inkább az, hogy megőrizzük magunknak, és ne engedjük, hogy azt a baloldal kisajátíthassa.

Még manapság is gyakorta felmerülő gondolat és érv, hogy az 1956-os események valójában baloldali ihletésűek voltak. A budapesti fiatalok, mondják ők, megelégelték a rendszer hiányosságait, és belekezdtek volna az igazi szocializmus felépítésébe. Hiszen rengeteg munkás volt közöttük. Sőt, még a rendszer fundamentumaival sem volt gondjuk, csak a vezetés visszásságaival.

No, ha valami ellen küzdenünk szükséges, akkor az ilyen megközelítések ellen. 1956 veleje, alapja és sugárzó tanulsága az antikommunizmus és a szuverenitás óhajtása. Nem rendszerhű gondolatoké, hanem annyi: ruszkik haza. Nem megreformált szocializmus, hanem fegyveres harc a demokráciáért.És ehhez persze mindig hozzátehetném: nem Nagy Imre, hanem Mindszenty József. Nem Maléter Pál, hanem a pesti srácok.

Idén különösen érdekes ez a dátum, hiszen a forradalom kirobbanásának 65. évfordulójára emlékezünk, egyben a 2006-os rendőrterror 15. évfordulójára is. Sőt, ezen a napon lesz a Békemenet is. És ugyanezen a napon, a Békemenet végállomásától nem messze tartanak közös tüntetést az ellenzéki pártok. A metamorfózis végbe ért, a szörnyszülött előttünk áll: a Jobbik elnöke azon a színpadon mond beszédet 2006 évfordulóján, ahol Gyurcsány felesége is felszólal.”

Fotó: Archives Snark / Photo12 via AFP

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ideológiát sohase akartak csak zsákmányt és hatalmat, aminek megszerzéséhez ilyen vagy olyan mese kellett.

Például, mert még nem írtak a saját tapasztalataimról. Se.

Ott is voltam, meg másutt is. Tapasztalatot csak egy hülye nem szerez ilyenkor.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés