Tarlós: A fotelon ugráltam örömömben, mikor Gerő Ernőt leváltatták

2021. október 21. 11:27
Az 1956-os élményei mellett arról is beszélt a főpolgármester, hogy egy esetleges ellenzéki győzelem esetén a többség akár Gyurcsány Ferencet is megválaszthatja miniszterelnöknek.

Interjút adott a Heteknek Tarlós István.

Bárki megválaszthatnak kormányfőnek

Budapest volt főpolgármestere arról beszélt, hogy az előválasztásnak nincs jogi következménye, így ellenzéki győzelem esetén a parlamenti többség tulajdonképpen bárkit megválaszthat kormányfőnek.

Tarlós Márki-Zay Péterrel kapcsolatban leszögezte, hogy ő egy percig se merné azt állítani, hogy ne lenne jobboldali, konzervatív, vagy keresztény, mert ezzel csak ő lehet tisztában. Azt azonban nem tartja igazán életszerűnek, hogy egy balliberális parlamenti többség egy meggyőződéses jobboldali, konzervatív keresztényt válasszon miniszterelnöknek.

Ha meg mégis megtörténik, akkor az a miniszterelnök csak báb lehet, mert ha ő valóban jobboldali, konzervatív és keresztény értékeket akar érvényesíteni, arra pont nem lesz képes” – fogalmazott.

Az előválasztásról úgy vélekedett, hogy „akarva-akaratlanul sok embert becsaptak”, hiszen Magyarországon nem választanak miniszterelnököt. „A miniszterelnököt a leendő parlamenti többség választja, és ebben az előválasztás eredményének semmiféle jogi kötőereje nincsen. Vagyis egy esetleges ellenzéki győzelem esetén a többség akár Gyurcsány Ferencet is megválaszthatja miniszterelnöknek” – magyarázta.

Névsor és sírás

A volt főpolgármester mesélt 1956-os élményeiről is. „A fotelon ugráltam örömömben, mikor Gerő Ernőt leváltatták. A Nagy Imre-kormány szinte naponta változó tagjait egy kis vonalas füzetbe írogattam, és mindig frissítettem a névsort” – emlékezett vissza. Azt is elmesélte, hogy a szomszédjukban lakott egy „nagyon rendes kommunista”, akiért viszont rendszeresen jött egy szürke Pobeda. „Gyakran sírva fakadtam, mert azt hittem, hogy az apámért, vagy a nagyapámért jöttek valami okból” – emlékezett gyermekkorára Tarlós.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg.

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A kommunizmusban korán érnek a gyerekek. A túlélési ösztön nagy úr.
Én kisebb voltam, amikor frissen szabadult ismerősünk arról besszélt, milyen trükkökkel lopta el a rendőrkutyák tányérjaiból a kaját. Tágra nyílt fülekkel hallgattam azt is, sok mást is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés