Kormányinfó: A V4-ek vétózni fognak, ha az EU az embereket akarná megadóztatni

2021. október 21. 9:34
Az emberek autóit és házait adóztatnák meg, és nem a szennyező multikat – mondta az Európai Bizottság tervéről a miniszter a kormányinfón.

Baranya Róbert és Görög Álmos

Csütörtök délelőtt került sor a kormányinfóra, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra tájékoztatta a sajtót a kormány legfrissebb döntéseiről.

A fogyasztókra terhelnék az árakat Gulyás szerint

Gulyás Gergely az elején elmondta: a tegnapi kormányülés témája az európai uniós ügyek voltak. Ezek közül hármat nevezett meg: rezsiügyek, migráció, és a lengyel alkotmánybíróság döntése, aza a lengyel–EU-viták.

Az elmúlt három hónapban drámaian megnőttek az energiaárak, és ennek oka, hogy az Európai Bizottság egy átgondolatlan politikát folytat. A bizottság új javaslata a fogyasztókra terhelné a magas árakat – mondta Gulyás. „Magyarországon kívül minden európai országban emelkedett a rezsiár” – szögezte le. 

Magyarországon a legalacsonyabb a gáz és a villany lakossági ára” – jelentette ki a miniszter, hozzátéve, hogy

Stockholmban például nyolcszor annyit kell fizetni a gázért, mint Budapesten.

Magyarország mindvégig ragaszkodott ahhoz, hogy hatósági árat lehessen érvényesíteni, a rezsiköltségeket féken kell tartani - szögezte le a miniszter, aki szerint az Európai Bizottság nem segítette azt, hogy Európa megőrizze a versenyképességét, hanem olyan intézkedéseket hozott, ami hozzájárult a válság kialakításához. 

Vétó lesz, ha az embereket adóztatnák

Gulyás Gergely szerint Brüsszel erőltette a klímavédelemre hivatkozva a hagyományos energiatermelés leépítését és továbbra sem ismerik el a hibát, sőt, olyan javaslatokat tesznek, ami az áremeléshez járul hozzá. Külön megnevezte Frans Timmermanst, a területért felelős holland biztost is.

Az emberek autóit és házait adóztatnák meg, és nem szennyező multikat adóztatnák – mondta Gulyás. Ebben az ügyben vétózni fognak a V4-ek. 

Áttérve a migrációra, a miniszter megjegyezte, a déli határ védelme biztosított, kerítés nélkül nem lenne hasonló hatékonyság. 2021 október 15-től ötvenfős cseh rendőri kontingens is segíti a magyar határ védelmét. Brüsszelnek nem sújtania kell a határait megvédő államokat, hanem segíteni – hívta fel a figyelmet Gulyás Gergely. A miniszter elfogadhatatlannak nevezte, hogy csak minimális anyagi támogatást kaptak a határvédelemre az Európai Uniótól.

Szürreális működés

Gulyás Gergely a Mandiner kérdésére az Európai Unió működésének szürrealizmushoz tartozó részeként értékelte, hogy az Európai Bizottság az Európai Unió Bíróságának döntését nem megvárva aktiválná hazánkkal szemben a jogállamisági mechanizmust, miközben az Európai Bíróság perrel fenyegeti a bizottságot.

A miniszter hangsúlyozta: az állam és kormányfők valamint a bizottság elnöke között létezik egy megállapodás, amely egyértelműen kimondja, hogy amíg a bíróság nem ítél a magyar-lengyel keresetről, addig semmilyen eljárást nem indítanak. Ha a bizottsági elnök nem akarja nyíltan megszegni a saját szavát, akkor ezt betartja,

különben innentől kezdve a bizottság a lojális együttműködés elvének nem tesz eleget.

Mint fogalmazott, nem jó dolog gyávának lenni még akkor sem ha az európai politikában ez divat. Nem kell megijedni attól, hogy az EP perrel fenyegeti a bizottságot.

Érzéketlenség és politikai butaság

Gulyás az ellenzéki előválasztással kapcsolatos kérdésekre úgy reagált: láthatóan csak az előválasztás első fordulójának volt igazi tétje. Márki-Zay Péter győzelmével az alapfelvetés nem változott: az ellenzéki pártok között a DK-nak lesz a legnagyobb frakciója, akik majd tolnak valakit maguk előtt kormányfőként. 

Arról, hogy az ellenzék eredetileg az Astoriánál akarta megtartani az október 23-i nagygyűlését, azt mondta: nem gondolta volna, hogy az érzéketlenségnek és a politikai butaságnak van ilyen mértéke. Nem tudom, hogy butaság vagy gátlástalanság volt az ötlet mögött – tette hozzá.

Márki Zay Péter a baloldal véleményének megfelelően nyilatkozott a CNN-nek, amikor bírálta a kormány migrációs politikáját: Ez pedig azt jelenti, hogy lebontanák a kerítést és beengednék a migránsokat. 

A Biodóm építésének állami átvételével kapcsolatban kérdésünkre elmondta: egyelőre azt várják, hogy a Főváros a saját beruházását fejezze be, amelyre a kormány kétszer is adott pénzt. 

Közel a megállapodás a reptérről

Gulyás elmondat azt is, hogy a romló pandémiás adatok ellenére egyelőre nem vezetik be a kötelező maszkviselést de folyamatosan nyomon követik a helyzetet és ha szükséges megteszik a szükséges lépéseket. 

A Liszt Ferenc Repülőtér megvételéről elmondta: közel vannak a vételhez, de ez csak akkor realizálódik, ha a szerződést aláírták. Az eladói és a vevői szándék úgy látszik találkozik – tette hozzá.

A kormány egyelőre nem avatkozik közbe a növekvő benzinárak kapcsán. Mint mondta, bár a benzin ára magas, még így is olcsóbb, mint Nyugat-Európában. 

: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 132 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Világrekord 27% Áfa-val, a nettó bérrel megegyező TB járulékkal meg a lölőkkel maga a Paradicsom a mi országunk.

Ez nem egy mostani felvétel. Ennél vékonyabb.

A pohoséknak a legnagyobb érték a zember.
Meg a kannibáloknál is.

Ekkora túlsúllyal - Orbán - nem ajánlatos félmaratont futni. Nem tesz jót se a lábnak se a szívnek. Pláne "néha- néha", többet árt, mint használ.
Egy kis foci, cselezés, passzolgatás ilyesmi. Nyilván nincs ideje rá.
Kevés szénhidrát, sok zöldség, hús erre oda kellene, hogy figyeljenek.
De könnyű másoknak tanácsokat osztogatni. Egész nap dolgozik, kell a kalória.

Egész nap dolgozni, koncentrálni kaja nélkül?
Egy országot vezet, nem egy szamarat.

Sportolok, de futni mindig utáltam, kivéve amikor Tatán az Öreg tó körül futottam. Akkor nagyon jól esett.
Novák Katalin valamilyen maratonit le szokott futni és Juhász Hajnalka is.

Helló! Azért ne essél túlzásba. :)

Nem kell ehhez külön szakember. Mindenki tudja, hogy mi az ami hizlal és mi nem.
Csakhogy a köretek szénhidrátok. Krumpli, rizs, tészta, kenyér. Ezeket nem ehetne, viszont ezt nehéz megállni pláne, ha szereti.

A felesége főz rá, a munkahelyén ebédel.
Este hazamegy fáradtan, éhesen otthon már beszélgetés, pihenés van. Persze, hogy így meghízik.

Én is így vagyok ezzel.

Szeretek zsebrevágott kézzel mászkálni.
Bírom, amikor Orbán zsebretett kézzel jár. Ha a nyakába hanyagul egy sálat tenne, akkor még inkább franciás lenne. Vagy a gallérját hátul felhajtaná.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés