Kaczynski: Lengyelország nem mond le szuverenitásáról

2021. október 20. 12:22
A politikus szerint a lengyel kilépésről olyanok beszélnek, akik kormányváltást akarnak előidézni Lengyelországban.

Az uniós jog és a lengyel alaptörvény viszonyáról hozott döntésében a lengyel alkotmánybíróság a Lengyelország szuverenitását veszélyeztető uniós lépésekre reagált, a szuverenitás kérdésében pedig Varsó egy negyedlépésnyit sem fog meghátrálni – szögezte le a lengyel kormánypárt elnöke egy szerdán megjelent interjúban. „A dolog egyértelmű: az uniós jog soha nem élvez elsőbbséget az alkotmányunkkal szemben”, az elsőbbség – az alaptörvényt kivéve – csak azokat az ügyeket illeti meg, amelyekben Lengyelország átruházta a hatásköröket az Európai Unióra (EU) – húzta alá Jaroslaw Kaczynski, lengyel miniszterelnök-helyettes, a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság elnöke a Gazeta Polska konzervatív hetilapnak adott interjúban. Az uniós tagállamok „sem szuverenitásukról, sem a demokráciáról soha nem mondtak le. Természetesen a legfontosabb, a szuverenitásunkat érintő ügyben egy negyedlépésnyit sem hátrálunk meg” – tette hozzá.    

A „szuperállam víziója” a brit kilépést követően vált lehetővé

„Tenni fogjuk a dolgunkat, megvalósítjuk céljainkat, például az igazságügyi reform terén” – válaszolt Kaczynski arra a kérdésre, hogy Lengyelország a továbbiakban mily módon fog védekezni az uniós színtéren. Megerősítette, hogy az igazságügyi reform gyorsítása várható, ennek tervezete már elkészült. Korábbi nyilatkozataiban Kaczynski jelezte: a reform keretében megszüntetik a Brüsszel által bírált fegyelmi kamarát a legfelsőbb bíróságon. A kamara megszüntetése azon követelmények egyike volt, amelyeket kedden az Európai Parlamentben folytatott vitában Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ismételten megfogalmazott az ülésen szintén felszólaló, a lengyel alkotmánybírósági döntést magyarázó Mateusz Morawiecki kormányfőhöz fordulva. Kaczynski szerint az uniós szervek európai szuperállam létrehozására törekednek. Egy ilyen, „teljesen antidemokratikus, a nemzeteket rangsoroló” EU-ban

egyes nemzetek, például a németek szuverén státuszt élveznének, Lengyelország és a lengyelek pedig nem

– mondta.    

Kaczynski szerint a „szuperállam víziója” a brit kilépést követően vált lehetővé. Arról, hogy az EU-ban fontolóra vették-e Lengyelország „kiszorítását” is, Kaczynski elmondta: nincs lehetősége ellenőrizni az ilyenfajta értesülések valódiságát. Szerinte a lengyel kilépésről olyanok beszélnek, akik kormányváltást akarnak előidézni Lengyelországban. „Azt hiszem, egy kolonizációs forgatókönyvről van szó. Az a törekvés, hogy nálunk vagy akár Magyarországon kormányváltás következzen be, nem öncélú, hanem éppen ennek a (kolonizációs) elgondolásnak az előfeltétele” – fejtette ki Kaczynski.    

(MTI)

Fotó: MTI/PAP/Leszek Szymanski

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"egy kolonizációs forgatókönyvről van szó."
EZ TÖBB, MINT VALÓSZÍNŰ, ugyanis Brüsszel és az ott betelepült Soros-fiókszervezetek folyamatosan háborút viselnek Magyarország és Lengyelország ellen, csak azt nem fedik fel: MI AZ, AMIT EL AKARNAK ÉRNI, MIÉRT AKARNAK GYŐZNI?
Tudja valaki, Brüsszel, a teljes maffiahadseregével együtt
MIT AKAR, MIÉRT HARCOL, MI A CÉL, AMIT EL AKAR ÉRNI?
Mert azt tudjuk, mi a nem jó, mi az, amit el akar törölni:
NEM JÓ, ha vannak családok
NEM JÓ, ha vannak férfiak, vannak nők, vannak gyermekek
NEM JÓ, ha vannak egyházak
NEM JÓ, ha vannak iskolák, amelyekben tanulni kell
NEM JÓ, ha vannak nemzetek
NEM JÓ, ha vannak alkotmányok
NEM JÓ, ha vannak érzékenyítetlen egyetemek
NEM JÓ, ha vannak érzékenyítetlen bíróságok
NEM JÓ, ha vannak érzékenyítetlen ügyészségek
NEM JÓ, ha vannak érzékenyítetlen EMBEREK, POLGÁROK
...Ez mind nem jó, ezeket BRÜSSZEL EL AKARJA TÖRÖLNI.
DE MIT AKAR A HELYÉBE, KI TUDJA?
Egyáltalán mit, kit szolgál Brüsszel, amikor nem mondja meg:
MI AZ ELÉRENDŐ CÉLJA?
a "kolonizációs cél": több, mint tény.
Moszkvával annak idején meg lehetett egyezni, hogy mindenki jobban járjon - a bolsevik vaskeretek között - Brüsszel még erre sem hajlandó, egyoldalú - az ultraliberális kettős mércén alapuló - bolsevik-fasiszta rendszert vezet be, amelyet demokratikus jogállamiságnak csúfol.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés