Századvég: Orbán Viktornak tíz százalékpontos az előnye Márki-Zayjal szemben

2021. október 19. 9:32
A kutatás szerint az ellenzéki oldalon Dobrev Klára rendelkezik a leginkább elkötelezett táborral.

Most, hogy a miniszterelnök-jelölti előválasztás eredményeként Karácsony Gergely helyett Márki-Zay Péter lesz a baloldal kormányfő-jelöltje a 2022-es országgyűlési választásokon, a Századvég megvizsgálta, hogy a magyarok Orbán Viktort vagy Márki-Zay Pétert látnák-e szívesebben a miniszterelnöki pozícióban – olvasható a kutatóintézet keddi cikkében. A kutatás szerint

a válaszadók 51 százaléka Orbán Viktort látná szívesen a kormányfői pozícióban a következő négy évben is, míg Márki-Zay Péter megválasztását a megkérdezettek 41 százaléka támogatná.

A válaszmegtagadók és bizonytalanok aránya 8 százalék.

Márki-Zay kevésbé tudja megszólítani a vidékieket

Lakóhely szerinti bontásban vizsgálva a kérdést kijelenthető, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje Budapesten népszerű, ugyanakkor – Karácsony Gergelyhez hasonlatosan – a vidéki szavazókat kevésbé vagy nem tudja sikeresen megszólítani.
A felmérés szerint Márki-Zayt a budapestiek 54 százaléka látná szívesen kormányfőként, míg ez az arány a megyeszékhelyeken élők vonatkozásában 42 százalék, a városok és falvak lakossága körében 37-37 százalék.

Ezzel szemben Orbán Viktor újraválasztását a fővárosiak 38 százaléka támogatná, továbbá valamennyi vizsgált vidéki településtípus tekintetében a válaszadók több mint fele – a megyeszékhelyen élők 52 százaléka, a városok és falvak megkérdezettjeinek 54 illetve 56 százaléka – a regnáló miniszterelnököt látná szívesen az ország élén a 2022-es választásokat követően is.

Dobrev Kláráé a legelkötelezettebb tábor

Karácsony Gergely idén májusban jelentette be hivatalosan jelöltségét. A startvonalnál, tehát 2021 májusában, a Századvég méréseinek tanúsága szerint, 50-42 arányban maradt le Orbán Viktor kormányfőtől a kétszereplős miniszterelnök-preferencia akkori mérési eredményei szerint.

Karácsony Gergely tehát kedvezőbb pozícióból indult, mint most Márki-Zay Péter.

A főpolgármester a nyár folyamán veszített támogatottságából és végül jelöltként visszalépett. A többszereplős kormányfőpreferencia-mérések eredményei minden esetben azt jelezték, hogy

Dobrev Klára rendelkezik a leginkább elkötelezett táborral.

Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter, ahogy az az előválasztás első fordulójában is kiderült, külön-külön nem, csak együtt birtokoltak több voksot, mint Dobrev.

Nyitókép: Facebook


 

 

Összesen 164 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

MZP azt mondta, hogy ő vezet 7%-kal OV előtt.
Most ndjuk nem hivatkozott semmire, csak úgy mondta.

Van egy szavazóréteg, aki bárkit megválaszt, aki O1G színűt tud fingani.
A biztos szavazók közül 30-35 %-ra teszem ennek a rétegnek a
vastagságát.

Van pár százaléknyi elkötelezett és kb. ugyanennyi hobbiból mindig
máshová szavazó. A frontvonalak nagyon merevek, nem is nagyon
fognak változni tavaszig.Lehet, csak csúsztatott.

Igen, ezt is csak mondta, felvétel nincs. Hazudós.

Vicces, hogy egyetlen esetet dörgöltök a jobboldali közvéleménykutatók orra alá az utóbbi 20-30 évből... amikor

- a baloldali kvk-k szintén mellélőttek,
- az utolsó napokban becsapott a Borkai-atombomba,
- és végül minden korábbi önkormányzati választási mintázattól eltért az, amit láttunk (most először szinte nulla szerepet játszott a szakmailag erős inkumbens jelöltek személye).

Érdekes, a legutóbbi ORSZÁGGYŰLÉSI választást nem hozzátok fel (pedig most is az lesz!), amikor pl. a Publicus 17%-os MSZP-t mért, és az összes Závecz-Medián 4-5-6 százalékponttal mérte alul a Fideszt.

Ez azért valahol döbbenetes, s a választói tájékozottság/tájékozatlanság, manipulálhatóság , indulatvezéreltségen túl, kérdéseket indukál Orbán Viktor és pártja irányában is.

Ily kevés különbség az értékes és az értéktelen között több, mint meglepő. Persze majd a Kőrösi Rádióban - nem tudom, hogy működik-e még - Kőrösi Péter nyugalomra inti a kormánypárti szavazókat, minden rendben van, simán győzünk 22-ben, s felesleges az ellenzék minden oldali aktivitására időt fecsérelni.

Pedig egyszer, amikor még belehallgattam már maga Jurák Kata is vitába szállt Kőrösi úrral, s nagyon veszélyesnek ítélte, hogy az ellenzéki, országos lefedettségű közösségi jelenlét beleégeti a választók agyába a kormányellenes üzeneteket, paneleket, s hiányolta a megfelelő reakciókat. S láss csodát........megtörtént, mármint a panelek beégetése.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés