Jogorvoslati eljárást kezdeményezett a Közbeszerzési Hatóság Cseh Katalinék ügyében

2021. október 19. 16:59
A NAV és az OLAF is vizsgálódik a családi cég körül.

Mint arról a nyár folyamán beszámoltunk, a Közbeszerzési Hatóság (KH) is vizsgálódik a Cseh Katalinhoz köthető cég miatt. A Pannónia Nyomda a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközponttal kötött szerződést, amelyet idén márciusban módosították, ebben a pandémiára előre nem látható okként hivatkoztak.

A Demokrata megkeresésére a KH közölte: hivatalból jogorvoslati eljárást kezdeményeztek a Közbeszerzési Döntőbizottság előtt. Mint írták, 

„a vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy valószínűsíthetően nem felelt meg a közbeszerzési törvénynek a »Magyarország Nemzeti Atlasza nyomdai kivitelezése« tárgyú közbeszerzési eljárás alapján megkötött szerződés módosítása, mivel a pandémiára és annak következményeire előre nem látható okként, illetve a szerződésmódosítást szükségessé tevő körülményként a módosítás időpontjában jogszerűen már nem lehetett hivatkozni.”

Nem lehetett volna pandémiára hivatkozni

A hatóság válaszában emlékeztetett arra, hogy a nyílt eljárást még 2020. november 4-én indította meg az ajánlatkérő – a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont –, majd 2021. február 15-én kötötte meg a szerződést a Pannónia Nyomda Kft.-vel, azaz Cseh Katalinék cégével. 

A szerződésben a teljesítés időtartamaként 60 napot határoztak meg, ennyi idő alatt kellett volna a nyomdai kivitelezési munkákat elvégezni. Erre azonban azért nem került sor, mert a szerződést a pandémia előre nem láthatóságára hivatkozással 2021. március 22-én módosították, holott az eljárás maga is a vírushelyzet alatt indult meg. Ilyen módon a szerződés teljesítésének időtartamát több mint 50 százalékkal hosszabbították meg, olyan körülményt előre nem láthatónak minősítve, amely már az eljárás megindításakor is ismert volt.

A Közbeszerzési Hatóság a Közbeszerzési Döntőbizottság előtt hivatalból jogorvoslati eljárást kezdeményezett a szóban forgó szerződésmódosítás miatt abból a célból, hogy a Döntőbizottság vizsgálja ki, valóban jogsértés történt-e.

Mint a Demokrata is írja, amennyiben ez a döntőbizottsági eljárásban bebizonyosodik, a Döntőbizottság bírságot szabhat ki mind a nyertes ajánlattevőre, mind az ajánlatkérőre. A szóban forgó jogorvoslati eljárás lefolytatására hatvan nap áll a rendelkezésére.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán 

Összesen 123 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez piti ügy. Vaskosabbat kérünk!

Majd jön MZP és kijelenti: a "korrupt" Fidesz újabb korrupciója és jogállam-sértése ez az eljárás...

Lazíts már. :))))
Cseh még a momentumosok nagy része számára is irritáló.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés