A hetedik frakció

2021. október 19. 14:56

Bohár Dániel
888.hu
Márki-Zay bárhogy is erőlködhet, ő ebben a darabban csak egy báb marad.

„Most mondjam azt, hogy szinte biztos voltam benne, hogy Márki-Zay saját pártot és frakciót akar? Most mondjam azt, hogy biztos vagyok benne, hogy ebből a baloldali térfélen még óriási balhé lesz? Gondoljunk bele, hogy Márki-Zay Péter saját frakciója minimum 5 fős lenne, ez alatt nincs önálló frakció. Az 5 fős frakció ugyanakkor semmire nem elég. Márki-Zay nagyra tartja magát, ezért bemondja, hogy legalább 20 helyet akar. Legalább! Eközben jelzem, hogy még a legerősebb baloldali pártnak, a DK-nak is 32 egyéni képviselő-jelöltje lehet, a Jobbiknak meg 22. Tehát ebben a mezőnyben akar Márki-Zay Péter saját frakciót.

Az a helyzet, hogy ez a frakció azt jelentené, hogy előre lezsírozott befutó helyeken lévő politikusok buknák el a következő ciklusukat. El tudja bárki képzelni, hogy van olyan ellenzéki képviselő, aki lemondana a biztos megélhetéséről Márki-Zay frakciója miatt? Ugye, hogy nincs.

Tehát itt van Márki-Zay Péter mint miniszterelnök-jelölt, akinek vélhetően semmilyen parlamenti ereje nem lesz. Gyurcsány Ferenc hétfői videója után az a kérdés is felmerült bennem, hogy egyáltalán – egy esetleges baloldali győzelem esetén – megválasztanák-e miniszterelnöknek. Fontos ugyanis leszögezni, hogy aranyos meg minden ez az előválasztás, de miniszterelnököt a magyar parlamentarizmus szabályai szerint az Országgyűlés választ. Maga Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke is tett már erre utalást.”

Nyitókép: AFP / Kisbenedek Attila

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés