Tiszták?

2021. október 19. 17:59

Bauer Tamás
Facebook
Mintha a győztes Márki-Zay mellé felsorakozók nem lennének maguk is ott immár 12 éve ellenzékben.

„Márki-Zay Péter úgy is megfogalmazta a győzelem politikai tartalmát, hogy a tiszták koalíciója győzött, amely »természetesen a DK-val kiegészülve« fogja leváltani az Orbán-kormányt. Értsd: noha a Fidesz legyőzéséhez a DK-ra is szükség van, a DK nem sorolható a tiszták közé. Mit kezdjünk a győzelem politikai tartalmának ilyen megfogalmazásával? Gyurcsány volt az a miniszterelnök, aki a miniszterelnökök közül a leghatározottabb kísérletet tette a mögötte álló kormánytöbbségben, saját pártjában a korrupciógyanús ügyek visszaszorítására, az összeférhetetlenségi szabályok szigorítására. Az MSZP-frakció ebben ellenállt, a kész összeférhetetlenségi törvényt – melyet a frakció már felpuhított – szavazás előtt visszavonták. A közélet tisztaságát, az átláthatóságot szolgáló szabályok ügyében kezdeményezett pártszavazást az MSZP-ben, majd az ilyen nézeteltérések miatt szakított is a párttal, és megalapította – megalapítottuk – a DK-t. Azóta Gyurcsánnyal súlyos nézetkülönbségeim alakultak ki más ügyekben, és emiatt hét évvel ezelőtt kiváltam a DK vezetéséből, ugyanakkor ma is azt gondolom: ha van értelme a politikában a tisztaság fogalmának, ő tiszta. Az, hogy Márki-Zay magának és előválasztási szövetségeseinek tulajdonítja a tisztaságot mint megkülönböztető jegyet az ellenzéki pártok között, alaptalan vád előválasztási vetélytársával szemben.

Különösen súlyossá teszi ezt, hogy nem az előválasztási kampányban, hanem már az eredmény ismeretében, a győzelmi gyűlésen hangzott el. Akkor, amikor nem az előválasztási vetélytárs újabb megsértésére, hanem az együttműködési készség és kölcsönös megbecsülés kifejezésére lett volna szükség. El tudja valaki képzelni, hogy amerikai elnökválasztási konvención az eredmény kihirdetését követően a győztes elnökjelölt morális alapú támadást intéz korábbi vetélytársa, az eredményhirdetés után már szövetségese ellen?”

Nyitókép: AFP / Kisbenedek Attila

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Akár tetszik akár nem, de Bauer előtéri mondanivalója teljesen igaz: MZP nem a "tiszták" képviselője, hanem a mocskos ellenzéki koalíció tagja. MZP kettős és szemfényvesztő játékot űz: úgy csinál mintha ő különb lenne azoknál az ellenzékieknél, akiknek a támogatását mégis igénybe veszi. Becstelen módon hasznot akar húzni azok kárára, akiket mégis az övéinek tekint.

Tényleg, de tényleg nem akarok közönséges lenni. Gyurcsányi tiszta? Miben? Tavaly nyáron ugyanabban a ruhában mutatkozott napokig. A rózsaszín nadrágját lepisilte. Nyilván részeg volt.
Politikailag miben volt tiszta? A PPP-ben? A privatizációban? Az adókban??????stb

El tudja valaki képzelni, hogy amerikai elnökválasztási konvención az eredmény kihirdetését követően a győztes elnökjelölt morális alapú támadást intéz korábbi vetélytársa, az eredményhirdetés után már szövetségese ellen?

te tavaly aludtal bauer?

Márki-Zay maga mondta, hogy noha a Fidesz legyőzéséhez a DK-ra is szükség van, a DK nem sorolható a tiszták közé.
Ha a tiszták összekeverednek a piszkosokkal, akkor a teljes csoportról már nem lehet állítani, hogy az így létrejött csoport is tiszta lenne.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés