A jobboldali szerepjátékos

2021. október 19. 20:42

Zsigmond Barna Pál
Vendégszerző
Egy magát nemzetinek tartó jobboldali ember sosem árulna egy gyékényen azokkal, akik 2004. december 5-én megtagadták a nemzet határon túli létformára kényszerített részét.

A magát hamisan jobboldalinak beállító, a baloldal üdvöskéjévé vált Márki-Zay Péter csak azért nem szándékozik elvenni a külhoni magyarok szavazati jogát, mert az bonyolult lenne és túl nagy politikai árat kellene érte fizetni. Ezt és ehhez hasonló cifraságokat mondott a vásárhelyi, összevissza beszélő polgármester. Igazodik Dobrev Klárához és a baloldali főnökhöz, Gyurcsány Ferenchez. Korábban igyekezett nemzeti húrokat pengetni, de a megszólalásai hamisan szóltak, és persze a végére kiderült, hogy nemzetpolitikai tekintetben is virtigli baloldali. Amolyan progresszív marxista, azonnal igazodik a gyurcsányi hagyományokhoz.

Egy magát nemzetinek tartó jobboldali ember sosem árulna egy gyékényen azokkal, akik 2004. december 5-én megtagadták a nemzet határon túli létformára kényszerített részét, akik a lehető legaljasabb szociális demagógiával uszítottak magyart a magyar ellen. Egy valóban konzervatív, nemzeti politikus sohasem engedhetné meg magának, hogy Vadai Ágnessel, Szabó Tímeával kerüljön egy platformra, akik már a határon túli nemzettársaink említése hallatán dührohamot kapnak, és habzó szájjal tiltakoznak bármilyen az ő helyzetük jobbítását célzó anyaországi akció ellen. Még a legegyszerűbb szájmaszkokat is sajnálták a külhoni magyar testvéreinktől, miközben azok nagy bajban és kiszolgáltatott helyzetben voltak, mondván róluk nem Magyarországnak, hanem Romániának, Szlovákiának, Szerbiának, Ukrajnának kell gondoskodni. Eközben nem győznek krokodilkönnyeket ejteni a szintén nehéz helyzetben lévő, azonban Magyarország országhatárát illegálisan és erőszakos módon átlépni szándékozó migránsokért.

Talán eddig sokan azt gondolták, hogy a nemzet ügye iránti elkötelezettség, a határon túl élő magyarok érdekeinek a védelme egy magát konzervatívnak valló politikus értékrendjének magától értetődő része, amit nem lehet pillanatnyi politikai alku tárgyává tenni.

De lehullt a lepel. A magát demokratának prezentáló Márki-Zay úton-útfélen arra a Székelyek Világszövetsége nevű szerveztere hivatkozik, mint szövetségesére a nemzeti kérdésekben, amelyik finoman fogalmazva kétes háttérrel rendelkezik. Ez, a honlapja szerint három országban is székhellyel rendelkező szervezet több magyarellenes provokációt is elkövetett már az elmúlt években.

Olyan akciók fűződnek a vásárhelyi polgármester szövetségesének nevéhez, mint a székelyek önálló nemzetiségként való elismerésére irányuló népszavazási kezdeményezés, de időről időre Romániában is zavart keltenek amikor népszámlálások időszakában indítványozzák, hogy önálló nemzetiségként ismerjék el a székelyeket. Ez egy régi szekus trükk, ami Nicolae Iorga román nacionalista történész és politikus azon „megállapításán” nyugszik, hogy a székelyek tulajdonképpen elmagyarosított románok és amivel Ceausescu után mindegyik nacionalista, magyargyűlölő román szervezet próbálkozott, eddig lényegében sikertelenül. Ennek a törekvésnek egyetlen célja az erdélyi magyar közösség megbontása, megosztása és ezen keresztül az érdekérvényesítési képességük csökkentése például a közösségi-nyelvi jogok területén

A szervezet alelnöke az a Csibi Barna, aki nyilvánosan elégetett egy Avram Iancut jelképező bábut, és egy plakátot helyezett ki Csíkszeredában, az alábbi szöveggel: „Szégyelld magad, már megint zsidónál vásároltál!” Ez a csoportosulás a baloldal miniszterelnök-jelöltjének szövetségese, hivatkozási alapja nemzetpolitikai kérdésekben.

Márki-Zay ezzel a hozzáállásával ismét azt bizonyítja, hogy számára a jobboldaliság és a konzervativizmus csupán szerepjáték, ő pedig mindenek előtt egy a hatalom megszerzéséért bármire képes, Gyurcsánnyal is lepaktálni hajlandó karrierista baloldali politikus.
 

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tökéletes cikk. Az itteni trollok miatt meg én szégyellem magamat az erdélyi magyarok előtt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés