A baloldal törte össze a fiatalok politikai beállítottságával kapcsolatos narratíváját

2021. október 19. 12:38

Kreft-Horváth Márk
Magyar Nemzet
Régóta építették már azt a narratívát, amely szerint a jobboldali kormánypártoktól már elpártoltak a fiatalok, azonban az előválasztási kampányban mégis gyanakvással tekintettek a fiatalkorú voksolókra. Ezzel párhuzamosan a kormányoldal politikusainak közösségi oldalain rengeteg fiatal tűnik fel.

„Elsőként talán Márki-Zay Péter állt elő azzal a gondolattal, hogy a Fidesz beszáll majd a Gyurcsány-show-ba, és miután egyedül maradt Dobrev Klára ellen, a kormánypártok mozgósítani fognak majd a DK jelöltje mellett. Később a balos média a Magyar Nemzet egy cikkén keresztül – amelyben azt vettük sorra, kik támogatják Dobrevet a baloldalon belül – próbálta alátámasztani a hódmezővásárhelyi polgármester feltételezését. 

»Fidelitaszosok szavaznak szervezetten Márki-Zay Péterre, hogy szétverje az ellenzéki összefogást?« – ezt a költői kérdést azonban már a DK propagandalapja, a Nyugati Fény nevű portál tette fel. Azt írták, hogy egyre több a gyanús jel, és több szavazósátorból is jelentették, hogy vélhetően a kormánypárthoz húzó fiatalok csoportosan jelennek meg, hogy Márki-Zay Péterre szavazzanak. 

Pár nappal később a Telex is arról számolt be, hogy Győrben megijedtek az előválasztást szervezők a fiatal szavazóktól, mert azt hitték, fideszesek. 

A korábban Karácsony Gergely kampányát tevékenyen segítő balos portált arról tájékoztatták a forrásaik, hogy sok fiatal csak a második fordulóra érkezett, és általában csoportosan voksoltak.

A DK ezután SMS-ben kezdte mozgósítani híveit. Ékezetek nélkül azt írták, hogy »sokan jeleztétek, hogy a Fidesz Márki-Zay Péterre mozgósít«. A Gyurcsány-párt később már a fideszesekkel párhuzamosan a budaiakra is elkezdett mutogatni, hogy ők fogják eldönteni az előválasztást. 

Látható tehát, hogy mindkét baloldali jelölt a másikat támadta azzal, hogy a Fidesz mozgósít mellette, sőt kifejezetten a fiatalokra néztek ferde szemmel, ezzel pedig gyakorlatilag lerombolták azt az általuk évek óta épített narratívát, amely szerint a jobboldali kormánypártoktól már elpártoltak a fiatal szavazók.”

Fotó: Allison Bailey / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés