Öt ok, amiért Márki-Zay legyőzhető

2021. október 18. 12:23

Mráz Ágoston Sámuel
Index
A 2022-es választás a stabilitás és a totális újrakezdés közötti döntés lesz.

„Lassan harminc éve keresi a magyar baloldal Orbán Viktor ellenszerét, egyelőre nem nagy sikerrel. A posztkommunista káder (Horn Gyula), a posztkommunista úriember (Medgyessy Péter), a lángszavú vezető (Gyurcsány Ferenc) és a higgadt technokrata (Bajnai Gordon) mind elbuktak vele szemben és az újbalos főpolgármester (Karácsony Gergely) négy hónapos Orbán-ellenes kampánya is kudarccal végződött. A legújabb politikai wunderwaffe lehetett volna egy nő, de, az előválasztás miatt, inkább egy magát jobboldalinak mondó baloldali kihívón lesz most a sor.

Márki-Zayt szavazói alapvetően három okból emelték pajzsra. Ezek közül a legfontosabb, hogy még a baloldali tábor felében is népszerűtlen Gyurcsány-jelenségtől ő tudta a legnagyobb távolságot elhitetni. 

A baloldali előválasztók nagyrészt nem Márki-Zayra, hanem Gyurcsány ellen szavaztak.

Másrészt a hódmezővásárhelyi polgármesternek vannak saját hívei is, 2018-as berobbanása óta egyfajta mozgalom alakult ki körülötte, országos lefedettség nélkül, de néhány regionális bástyával. Lesznek tehát olyanok, akik csak miatta fáradságos önkéntes munkát vállalnak a kampányban. Végül Márki-Zay győzelmének harmadik oka, hogy láthatóan nagyon élvezi új szerepét, a kiemelt médiafigyelmet és fáradhatatlan agitátorként, Karácsony Gergellyel ellentétben, permanens kampányra is képes.

A következő napok politikai kulcskérdése, hogy kell-e aggódnia a Fidesznek Márki-Zay jelölése miatt. Természetesen mindig jobb félni, mint megijedni: az ellenfél alábecsülése elbizakodottá és vakká tesz. Ugyanakkor túlbecsülése is hiba, mivel lebénítja a gondolkodást. Márki-Zay Péter újszerű kihívást jelent a kormányoldalnak, de az újszerűség semmire sem garancia.”

Nyitókép: Kisbenedek Attila / AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 79 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

MZP-t nem cikizni kell, mert nyilvánvalóan "alkalmatlan" / Dobrev Klára / Hanem a sorozatos és súlyos hibái-bűnei teszik alkalmatlanná, s erre folyamatosan rá kell mutatni. Aki jót akar magának, az áprilisban nem egy politikai bábúra, marionettfigurára, káosztevőre szavaz.

Jó elemzés. Érdemes elolvasni az egészet.

Még valaki ötözik, eret vágok magamon.

(Amúgy elég jól összeszedte, de ez a kényszeres ötözés elég infantilis.)

Vagy a kubik helyett a szívós aprómunka, majd az ellenzék borítékolható csődje miatt 4 év múlva visszatérnek a hatalomba, 4/5-el...

"A posztkommunista káder (Horn Gyula), a posztkommunista úriember (Medgyessy Péter), a lángszavú vezető (Gyurcsány Ferenc) és a higgadt technokrata (Bajnai Gordon) mind elbuktak vele szemben "
És ezek az emberek Bajnaj Gordon kivételével, mind győztek is vele szemben...

Gyuri bácsi a max millió dolláros kormánybuktatós projekteket szereti. Hitelt meg valóban adnak annyit MZP-nek, hogy még a dédunokáink is nyögni fogják. Amiből enked a szívet melengető rész- hogy a fideszesek is fizetik majd az ország tönkretételének cechét...

Sziauram!
Kezdődik.

Úgy látom, mosz ti vagytok összesárgázott nadrágban!
Nem lesz több Lady Mrd a Csillagban, csak zacskóragasztás.

Mit nem?
A GDP-hez viszonyított államadósság (ami mindenhol a mérőszám) 2010-ben 80% felett volt, 2019-ben a Covid előtt 65%. 2020-ban, ahogy Európában mindenhol, szépen megugrott, megint 80% fölé. Egy sor olyan ország van az EU-ban, ahol ez a szám a 100%-ot is meghaladja. A megduplázásról nekem ez jutott az eszembe, de én Fideszes érzelmű vagyok...
https://cdn.portfolio.hu/artic..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés