Öt ok, amiért Márki-Zay legyőzhető

2021. október 18. 12:23

A 2022-es választás a stabilitás és a totális újrakezdés közötti döntés lesz.

2021. október 18. 12:23
null
Mráz Ágoston Sámuel
Index

„Lassan harminc éve keresi a magyar baloldal Orbán Viktor ellenszerét, egyelőre nem nagy sikerrel. A posztkommunista káder (Horn Gyula), a posztkommunista úriember (Medgyessy Péter), a lángszavú vezető (Gyurcsány Ferenc) és a higgadt technokrata (Bajnai Gordon) mind elbuktak vele szemben és az újbalos főpolgármester (Karácsony Gergely) négy hónapos Orbán-ellenes kampánya is kudarccal végződött. A legújabb politikai wunderwaffe lehetett volna egy nő, de, az előválasztás miatt, inkább egy magát jobboldalinak mondó baloldali kihívón lesz most a sor.

Márki-Zayt szavazói alapvetően három okból emelték pajzsra. Ezek közül a legfontosabb, hogy még a baloldali tábor felében is népszerűtlen Gyurcsány-jelenségtől ő tudta a legnagyobb távolságot elhitetni. 

A baloldali előválasztók nagyrészt nem Márki-Zayra, hanem Gyurcsány ellen szavaztak.

Másrészt a hódmezővásárhelyi polgármesternek vannak saját hívei is, 2018-as berobbanása óta egyfajta mozgalom alakult ki körülötte, országos lefedettség nélkül, de néhány regionális bástyával. Lesznek tehát olyanok, akik csak miatta fáradságos önkéntes munkát vállalnak a kampányban. Végül Márki-Zay győzelmének harmadik oka, hogy láthatóan nagyon élvezi új szerepét, a kiemelt médiafigyelmet és fáradhatatlan agitátorként, Karácsony Gergellyel ellentétben, permanens kampányra is képes.

A következő napok politikai kulcskérdése, hogy kell-e aggódnia a Fidesznek Márki-Zay jelölése miatt. Természetesen mindig jobb félni, mint megijedni: az ellenfél alábecsülése elbizakodottá és vakká tesz. Ugyanakkor túlbecsülése is hiba, mivel lebénítja a gondolkodást. Márki-Zay Péter újszerű kihívást jelent a kormányoldalnak, de az újszerűség semmire sem garancia.”

Nyitókép: Kisbenedek Attila / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Forgalmazó
2021. október 20. 09:39
Ha ez a beteg maki zay nyer csalással persze mert lefizeti a választókat, jöhet az adóemelés migránsok, kiárúsítás a külföldi érdekeknek. A nép szívni fog keményen . A kis csapata meg lakmározik és szívja a nép vérét. Képmutató hazudozó mentálisan beteg ember vagy maki zay.
G.Yoda
2021. október 18. 21:13
A Nézőpont Intézet vezetője szerint gyanítható, hogy a baloldali előválasztás kapcsán nem nyitott végű verseny zajlik, és „le van papírozva, hogy Karácsony Gergely lesz a befutó”.
G.Yoda
2021. október 18. 20:56
Mráz Ágoston Sámuel az M1-en elmondta: a kormánypártok támogatottsága nagyjából azon a szinten van, mint az európai parlamenti választás idején. Tarlós Istvánnak a Fidesznél is magasabb a támogatottsága - emelte ki az elemző, aki szerint a hivatalban lévő polgármestereknek lesz könnyebb dolga az őszi választáson
Wotan
2021. október 18. 18:54
1. sztem az ellenzéki oldalon nagyobb most a zavar ( főleg a listák összeállításakor lesznek balhék) 2. a Fidesznek is át kell hangolni a kampányt komolyan kell vennie MZP-t ( a gyurcsányozás már nem hatásos)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik