Miért nyert Márki-Zay Péter?

2021. október 18. 9:42

Róna Dániel
Mérce
Vidéken is le tudja győzni a Fideszt, jól kormányozza a városát, elszámoltatja a Fideszt.

„Márki-Zay melletti fő érvek ráadásul nem is ideológiaiak: vidéken is le tudja győzni a Fideszt, jól kormányozza a városát, elszámoltatja a Fideszt. A legfontosabb komponens azonban az volt, hogy pártonkívüli, anti-establishment – ám az összefogás mellett mégis teljesen elkötelezett – jelöltként rendkívül sikeresen szólította meg az ellenzékkel elégedetlen, de azért mégis kormányváltást óhajtó szavazókat. Márki-Zay nagyon nyíltan, nagyon élesen bírálta a pártokat, a megállapodásokat, a riválisait (különösen Dobrevet és Gyurcsányt). Nem volt teljesen törvényszerű, hogy a protestszavazókat ő vonzza be, ám Fekete-Győr és Jakab sokáig jóval kevésbé volt kritikus a riválisaival szemben. A polgármester így egyfelől választható alternatíva volt az anti-orbánista tömegnek, másrészt mégis tudott eléggé különbözni a riválisaitól. Ennek is köszönhető, hogy rengeteg nagyvárosi fiatalt, egyetemistát, értelmiségi választót is meg tudott szólítani (a Trump-párhuzam tehát ennyiben teljesen téves). A második fordulóban először szavazó kétszázhúszezres szavazóbázis jó része valószínűleg miatta mehetett el.

Az ügyes kampányolás nemcsak abban nyilvánult, meg, hogy a többieknél sokkal jobban játszott rá Gyurcsány és Dobrev magas elutasítottságára. A provokatív stílus, és a jelölt számos állítása (például a kormány több tagjának és a miniszterelnök fiának »buzizása«) felvet morális kérdéseket, de a kevesebb médiafigyelmet kapó jelölteknek muszáj provoktatívnak lenniük, ha reflektorfénybe akarnak kerülni. Furcsának tűnhet az is, hogy a második forduló jelentőségét a mohácsi csatához vagy 1956-hoz hasonlította, vagy hogy naponta új és kemény (nem is mindig alátámasztott) vádakkal illette a DK-t, ám a tét növelése és a verseny élesebbé válása, a különbségek láthatóbbá tétele felhajtotta a részvételt – ami az ő érdeke volt, és amit a DK-nak el kellett volna kerülnie. A kirohanásai lehet, hogy össze-vissza dobálózásnak tűntek, összességében azonban a többségükben volt kampánylogika.

Márki-Zay nemcsak a szavazatgyűjtésben, hanem a hatalmi harcokban is rendkívül sikeres volt: nem sokan fogadtak volna arra, hogy Karácsony fog az ő javára visszalépni, és nem fordítva (e sorok írója sem). Erről Karácsony Gergely is azt nyilatkozta – szerintem találóan –, hogy »azért nyert Péter, mert ő jobban akarta ezt«. Az akarat és a hit kulcsfontosságú a politikában, de az is fontos, hogy a politikai rivális többet hibázzon.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 69 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

MZP-szarka sokat akar, de nem bírja a ...A szerző absztrahál lényeges összefüggésektől, melyek figyelembevételeével előre borítékolható a piti MZP bukása. MZP egyébként 2018-ban súlyos vereséget szenvedett Lázár Jánostól, a Fidesztől...

Miért nyert?

1. Mert elcsípte a harmadik helyet a harmatgyenge Jakab és Fekete-Győr előtt, alapvetően a momentumos szavazatokkal. Talán ezt nem kell részletesebben fejtegetni.

2. Karácsony "faszér' vállaltam el" Gelike nyerő helyzetben félrerántotta a kormányt. Igen, ez valóban egyfajta teljesítmény a pszichopata Márki-Zaytól.

3. Gyurcsány nejével szemben nyilván bárki nyert egy az egy ellen, ez nagyjából borítékolható volt.

Itt a 2. pont, és az az egy hetes pszichodráma a kérdéses, illetve hogy mi történt a színfalak mögött.

Márki-Zay azért nyert, mert kettejük közül, még a baloldalon is többen utálták Dobrevnét, mint őt.
Ebből csak hülye von le messzebb menő következtetést.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés