Csodavárás

2021. október 18. 14:37

A párton kívüli jelölt győzelmébe az egész magyar pártrendszer belerendül.

2021. október 18. 14:37
null
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszava

„Magyarország erőteljes jobbra tolódása nem most vált nyilvánvalóvá, hanem legkésőbb akkor, amikor a pártnépszerűségi rangsorban a Jobbik helyet cserélt az MSZP-vel. Azóta deklaráltan olyan országban élünk, ahol a »jobboldaliság« (annak kifejtése nélkül, hogy ez mit jelent mondjuk a tőke-munka vagy a kapitalizmus-fenntarthatóság tengelyeken) nemcsak a kormányoldalt dominálja, hanem az ellenzéki térfélen is kikerülhetetlen.

Hogy a baloldalnak nem volt érvényes ellenajánlata a NER-re 11 éven keresztül, vagy csupán nem találta meg azt az embert, aki ezt az ajánlatot kellő elszántsággal képes lenne politikai győzelemmé formálni, az a végeredmény szempontjából majdnem mindegy. A lényeg, hogy (végső soron a választóközönség preferenciái nyomán; alighanem ez a felismerés vezetett el Karácsony Gergely visszalépéséhez) kialakult egy olyan helyzet, amikor érvényesen választani csak egy centrista és egy jobbközép ajánlatból lehetett – és az ellenzéki többség különféle megfontolásokból a jobbközép alternatívát választotta.

Márki-Zay Péterre a kampány során szokás volt azt mondani: az viszi előre, hogy mindenki, aki rá szavaz, bele tudja látni (vagy álmodni), amit Magyarország leendő miniszterelnökétől vár. De az az igazság, hogy ez Dobrev Klárára vagy Karácsony Gergelyre ugyanúgy igaz: egyiküket sem láthattuk még országos hatáskörű vezető politikusként működni.

A mostani felfokozott hangulatban nyilván nehéz elfogadni, de nem a tényleges teljesítmények, hanem az álmok versenyeztek, és az nyert, akihez - talán azért, mert a legkevesebb időt töltötte eddig hármójuk közül a nagypolitikában - a legkevesebb negatív képzet kapcsolódik. Azaz olyannyira nem Gyurcsány embere, hogy sikeresen lehetett mozgósítani ellene azzal az állítással, hogy a Fidesz trójai falova lenne – miközben a legnagyobb jobbegyenest éppen a Fidesznek vitte be a győzelmével.

A párton kívüli jelölt győzelmébe az egész magyar pártrendszer belerendül, a kormánypárttól a Kétfarkúig (sőt, vélhetően a Mi Hazánkig). A Fidesznek az alapjaitól kell újraépítenie a választási stratégiáját egy olyan listavezetővel szemben, aki a fideszes politikai ajánlat ideológiai tartalmát tekintve sok mindenben hitelesebb nála. A hatpárti ellenzékben a DK-n kívül talán mindenki azt számolgatja, hogy mennyien maradnak, ha Márki-Zay pártot alapít (sőt, talán a DK kampánya is részben azért volt olyan, amilyen, hogy az átvándorlást érzelmileg megnehezítse).”

Nyitókép: Facebook

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ninini
2021. október 24. 18:28
Csodavárás megafaszom. Ha nem köt paktumot, már eleve meg se választják miniszterelnöknek. De! Ha megválasztanák! Ott állna egyszál maga a parlamentben, párt nélkül, háttér nélkül. Na ott lenne csak csodavárás.
néhai Ch.Pilot
2021. október 19. 00:51
"... amikor érvényesen választani csak egy centrista és egy jobbközép ajánlatból lehetett"" Ez a ganéj Hargitai már megint hazudik. A valóság: érvényesen választani egy korábbi szélsőbalos, ma szélsőliberális és egy politikai kalandor között lehetett.
Harangláb
2021. október 18. 19:45
Ez azt jelenti, hogy a moslékoknak nem kellenek a saját pártjaik eminensei??!
zakar zoltán béla
2021. október 18. 19:45
lápvilági
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik