Az Alkotmánybíróság szerint nem volt alaptörvény-ellenes az SZFE-hallgatók félévének felfüggesztése

2021. október 18. 23:06

Nem sértette a felsőoktatás autonómiáját, hogy tavaly novemberben felfüggesztették az oktatást az SZFE-n.

2021. október 18. 23:06
null

Az SZFE Facebook-oldalán írták meg a hírt, miszerint nem alkotmányellenes az, hogy tavaly novemberben felfüggesztették az oktatást az SZFE-n. Az Alkotmánybíróságot még a volt SZFE Hallgatói önkormányzata kereste meg az ügyben. 

A megkeresést az Alkotmánybíróság elutasította, mert a Kormány 2020. november végén hatályba lépett rendelete értelmében a fenntartó megállapíthatja, hogy a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítésének feltételei nem állnak fenn vagy nem biztosíthatók, és a felsőoktatásban résztvevők számára a rendkívüli helyzettel érintett félév nem számít bele a finanszírozott félévek számába.

A pontos tájékoztatását az Alkotmánybíróságnak alább közöljük:

„A Kormány 2020. november végén hatályba lépett, a most vizsgált rendeletében foglaltak alapján rendkívüli helyzetben, így a járványügyi veszélyhelyzet ideje alatt a fenntartó megállapíthatja, hogy a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítésének feltételei nem állnak fenn vagy nem biztosíthatók, és a felsőoktatásban résztvevők számára a rendkívüli helyzettel érintett félév nem számít bele a finanszírozott félévek számába. Az Alkotmánybíróság megállapította továbbá, hogy a rendelet szabályozása a felsőoktatáshoz való jogot szükséges és arányos mértékben korlátozza, mert az kizárólag a veszélyhelyzet időtartamára vonatkozik, és egy speciális jog gyakorlását teszi lehetővé a fenntartó részére, a felsőoktatási intézmény szenátusának egyetértésével.”

Nyitókép: Facebook

Kapcsolódó cikkek

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Leskelődő
2021. október 19. 08:22
Ööö... Mi is volt ez az SZFE- ügy?
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. október 19. 08:05
Sajnálom ezeket a gyerekeket akik vidámparkot csináltak a saját oktatási intézményükből mert elhitették velük, hogy büntetlenül megtehetik. Azok pedig - akik ellenőrizetlen milliós forrásoktól estek el az átalakítás során - megúszták az uszítást.
szürkeSzarvas
2021. október 19. 07:58
Az Ascher café ordas zsidai ezközként használták a nagyrészt szociológiailag hozzájuk közeli fiatalokat. "Kifujt"-Fekete főtözs szavával élve.
Sincero
2021. október 19. 02:03
Ki kellett volna az összes "sztrájkoló" hallgatót rúgni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik