Az elvtársak a saját sikertelenségüket szeretnék elfelejtetni

2021. október 17. 15:42

Trombitás Kristóf
Facebook
2010-től kezdve valóban kényelmetlen lett a helyzetük számos tekintetben.

„A kamura független vircsaftnak, miszerint az elmúlt 30 évet kell leváltani, egyetlen oka van: az elvtársak a saját sikertelenségüket szeretnék elfelejtetni.

Gondolom, ti is egyre gyakrabban olvassátok – az előválasztás és Márki-Zay felívelése jó apropót jelentett ehhez –, hogy különféle független személyek kifejezik reményüket amellett, hogy végre az 1990 óta datálható folyamatoknak vége szakadhat!
Legutóbb ezt a hozzáállást a Magyarországon világhírű Herczeg Zoltántól láttam, amint egy sátor előtt pózolt, le az elmúlt 30 évvel vagy valami ilyesmi szöveggel.

Jó, akkor először vegyük komolyan a szituációt. Ez a narratíva pontosan 2010-ben érvényesülhetett először, mert 1990 óta akkor kapott először komoly felhatalmazás olyan politikai alakulat, amely nem kapcsolódott a poszt-pártállami struktúrákhoz.
Persze megtehette volna az első polgári kormány 1998-ban, hogy azt mondja, feles többséggel is lehet alkotmányozni és közjogi változtatásokat eszközölni, de ki tudja, miért, nem tettek így. Biztos nem voltak olyan szenzációs jogtudósaik, mint a mostani ellenzéknek vagy nem vették komolyan a Demokráciát™️.

Egészen 2010-ig a fékek és ellensúlyok csodálatos, háboríthatatlan rendszere gúzsba köthette azokat – így az első Orbán-kormányt is –, akik valóban szakítottak volna az 1990 óta kialakult status quóval. És érdekes módon a poszt-pártállami struktúráknak csak onnantól fogva lett kibírhatatlan a helyzet, amikortól már nem a saját embereik ültek azokban a pozíciókban, amelyek éppen lehetetlenné is tehetik a normális kormányzást. Rágcsáló bácsival és társaival ez a legtermészetesebb dolgok közé tartozott.

Aztán érkezett 2010, amikor valóban véget ért egy 20 éves pauza. Véget ért az a történet, hogy miután még udvariatlan kérdéseket sem tettek fel az 1990 előtti elitnek, úgy menthettek át mindent, mintha gazdasági tekintetben mi sem történt volna.

2010-től kezdve valóban kényelmetlen lett az elvtársak helyzete számos tekintetben, de ezt ki sajnálja azok közül, aki nem maga is elvtárs vagy lekötelezett? Vajon miért van az, hogy kamura a sok független követeli a tabula rasát, de amikor az valójában is megtörtént, visongtak? Na, vajon miért?

A balos elit pontosan azért nyomatja ezt a »le az elmúlt 30 évvel« dumát – amúgy nevetségesen gagyi módon, értitek, Gyurcsánnyal, Dobrevvel, az MSZP-vel meg különféle társult embereikkel –, mert a saját sikertelenséget akarja elfelejtetni, a jobboldal sikerei mellett. Kicsit hasonló taktika ez ahhoz, mint amikor az ocsmány kádárizmusban százezrekben ébreszthettek félelmet, jogosan vagy jogtalanul, hiszen valamilyen módon közreműködtek, az elit pedig, a rabtartók, a börtönőrök, a kollaboránsok azt mondták nagy kegyesen, na jól van, nem bolygatom, hogy párttag voltál, de akkor te sem, hogy én meg rákosista.

Micsoda deal! Sajnos – és lélektanilag érthetően – sokan belementek. No, ezért is volt kirívóan mocskos a Kádár-rendszer.
A »le az elmúlt 30 évvel« egyszerűen dekódolható:»le az elmúlt 30 évvel«. Csak ehhez minek kell függetlenséget meg egyebeket hazudni? Ha ezeknek jó az elvtársak hátsójában, hát érezzék jól magukat, a kamu dumát hagyjuk, köszi!

Nyitókép: Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés