Texas törvényben szabályozná a transznemű sportolók versenyzési feltételeit

2021. október 16. 20:37
A texasi törvényhozás mindkét háza elfogadta, és Greg Abbott kormányzó elé került aláírásra az a törvényjavaslat szombaton, amely előírja, hogy az iskolai sportolók csakis születési nemüknek megfelelő sportágban állhatnak rajthoz.

Texas idén már a nyolcadik tagállam az Egyesült Államokban, amely hasonló szabályozást fogadhat el. Abbott már a tavasszal jelezte, hogy aláírja a törvényt. Eddig az Egyesült Államok 32 tagállamában nyújtottak be ilyen javaslatot republikánus párti képviselők.    

A törvény a középiskola végéig bezárólag szabályozza a transznemű sportolók versenyzését. Valoree Swanson, a texasi törvényjavaslat republikánus előterjesztője azzal érvelt, hogy a transznemű – tehát férfiból nővé operált – sportolók igazságtalan előnyt élveznek azokkal szemben, akik eleve nőnek születtek.    

Államszerte azonos versenyfeltételeket kell teremtenünk”

– hangoztatta a politikus. Jogvédők szerint viszont semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a transznemű sportolók tarolnának a biológiailag nőnek született sportolók előtt azokban a sportágakban, amelyekben indulnak. Ricardo Martinez, az Equality Texas LMBTQ-jogvédő szervezet vezetője szerint a törvény nem más, mint „gyűlöletes, célzott támadás” a transznemű emberek ellen.    

Susan Broyles Sookman, az Amerikai Polgári Jogi Szövetség (ACLU) munkatársa a CBS News hírcsatornának úgy fogalmazott, hogy

a javaslat „törvényerőre emeli a diszkriminációt gyerekek sérülékeny kisebbséghez tartozó csoportjával szemben”.    

„Izgalommal tölt el, hogy lehetőségünk van kiállni a lányainkért, a lányunokáinkért és minden texasi lányért” – hangoztatta ugyanakkor a konzervatív Valoree Swanson, aki szerint a törvényjavaslat kizárólag a lányok védelmét szolgálja.    

Alabama, Arkansas, Florida, Mississippi, Montana, Tennessee és Nyugat-Virginia fogadott el hasonló törvényt az Egyesült Államokban,

Dél-Dakota kormányzója pedig rendelettel szabályozta a kérdést. Idaho tavaly fogadott el ilyen törvényt, amelynek végrehajtását viszont felfüggesztette egy  szövetségi bíróság. Egy másik törvényszék pedig úgy döntött, hogy lehetővé kell tenni, hogy egy 11 éves nyugat-virginiai transznemű lány részt vehessen az iskolai lánycsapat válogatóján.

(MTI) 

Fotó: Gerardo Vieyra / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Még nézni is rossz a fotón ezeket a homunkuluszokat...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés