Bízhatnak-e Dobrev Klárában a baloldaliak?

2021. október 16. 6:51

Kiss Soma Ábrahám
Mérce.hu
Ha Dobrev kormányra kerülne, a rendszer kárvallottjai szignifikáns változásra aligha számíthatnak.

„Dobrev nem árul zsákbamacskát azzal, hogy a piacon keresi a társadalom problémáinak megoldását – amiben egyébként nem tér el se Márki-Zaytól, se Karácsonytól. Az úgynevezett „reálpolitikát” képviselő piacpárti politikusok baloldala a piac megfelelő korlátozásában látja a társadalmi igazságtalanságok megoldását, ami a globális kapitalista rendszer konjunktúrás időszakaiban valóban megoldásnak hatott, hogy aztán a ciklikusan bekövetkező recessziós időszakokban sorra töröljék el a kormányok az elért vívmányokat a tőke jövedelmezőségének biztosítása érdekében.

A DK jelöltje számos fórumon és a VDSZ konferenciáján is hangsúlyozta, hogy úgynevezett fejlesztéspolitikát kíván folytatni, ami alatt a gazdaság termelékenységének növelését, és a gazdaságszerkezet átalakítását érti. Ehhez kapcsolódóan érdemes megjegyezni, hogy az általános baloldali nézőpont szerint a gazdaságnak a társadalmi célokat kell szolgálnia, ebből a szempontból Dobrev érvelése sajátos, hiszen a gazdaság hatásfokának növelését jelöli meg célként, és ehhez keresi a társadalom átalakításának eszközeit, amivel persze nincs egyedül a harmadik utas fordulaton átesett elvtársak közt. Az oktatás fejlesztésének szükségességét például azzal indokolja, hogy kiművelt emberfőkkel az ország versenyképesebb lesz, de a munkás érdekképviselet fontosságát is hasonló érvekkel indokolja. Mint a VDSZ konferenciáján elmondta, a XXI. század elején tévút a munkások kizsákmányolhatóságára építeni az ország versenyképességét, melynek záloga az egészséges, képzett és kiegyensúlyozott, a létbizonytalanságtól nem szorongó munkaerő.

Ugyanígy, a fiatalok elvándorlását is versenyképességi hátrányként kezeli, és a megfelelően működő egészségügyi és szociális ellátórendszerre is emiatt van szükség véleménye szerint. Kétségtelen, hogy a minőségi és hozzáférhető közszolgáltatások megléte természetesen számos társadalmi haszonnal jár.

Az ugyanakkor aggasztó, és nem tipikusan baloldali álláspont, hogy a magánegészségügyi szolgáltatások igénybevételét lehetővé tenné bizonyos részig a TB terhére.”

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Amit Gyurcsányné eddig elárult:
Adóemelés
Rezsicsökkentés eltörlése
Euró bevezetése
Európai Egyesült Államok támogatása
Határon túli magyarok szavazati jogának eltörlése
Paks2 leállítása
Kétharmados törvények feles törvénnyel való lebontása

Mindebből rajta és körein kívül kinek lenne jó?

A HVG azt írja, Gyurcsányné azt is tervezi, hogy öt év alatt 50000 állami bérlakást épít fel......

Valamint jó pénzcsapolási lehetőség.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés