Stabil Fidesz-előnyt mérnek a közvélemény-kutatók

2021. október 14. 13:00
Bár nyáron valamivel szűkebbre zárult az olló a két politikai tömb között, mára visszaállt a korábbi különbség. A felmérések szerint a lakosság többsége elégedett Orbán Viktor munkájával és megfelelőnek tartják a járvány alatt hozott kormányzati intézkedéseket. Kimagasló a támogatottsága a minimálbér emelésének és a családosoknak megszavazott adóvisszatérítésnek.

A jelenlegi politikai preferenciákra vonatkozó legfrissebb felmérési eredményeit mutatta be ma öt kutatóintézet a „Ki nyer ma?” elnevezésű kutatói konferencián.

Az ismertetett felmérések széles spektrumot öleltek fel, az Alapjogokért Központ például arra kereste a választ az elmúlt hetekben, hogy a választók szerint milyen kvalitásokkal kell rendelkeznie a mindenkori miniszterelnöknek.

Az ezer fő bevonásával készült felmérésben hat profildimenziót jelöltek meg: így azt, hogy a kormányfő tudjon-e jól angolul, legyen-e migrációkritkus, nemzeti érzelmű, fontos-e hogy rendelkezzen kormányzati tapasztalattal, valamint, hogy támogassa a családokat és a gazdaságot.

Bozsonyi Károly, az Alapjogokért Központ kutatási tanácsadója elmondta: az eredmények azt mutatták, hogy kormánypárti oldalon minden  kritériumot nagyjából ugyanolyan mértékben tartanak fontosnak a választók, míg az ellenzéki térfélen inkább a gazdaság és a családok támogatása volt domináns. Érdekes megállapítás ugyanakkor, hogy az iskolai végzettség növekedésével egyre kevésbé tartották fontosnak a szavazók a migrációkritikusságot illetve a kormányzati tapasztalatot.

A Nézőpont Intézet a pártpreferenciákat és a lehetséges mandátumeloszlást mérte. E szerint jelenleg a legvalószínűbb listás eredményeket tekintve a Fidesz-KDNP 53 százalékon áll, míg az ellenzéki lista 45 százalékot kapna.

Mindez azt jelenti, hogy a kormánypártokra 2,72 millió szavazó adná a voksát, míg az ellenzékre 2,31 millió 

A Nézőpont eredményei – amelyet Nagy Dániel, közvélemény-kutatási igazgató ismertetett – azt mutatják, hogy a nyáron, az előválasztási kampány felfutásával kissé szűkült az olló a két politikai tábor között, ám maga az előválasztás nem növelte az ellenzékiek szavazási hajlandóságát.

A Nézőpont úgy számolt, hogy a jelenlegi állapotok alapján a kormányoldal 76 egyéni mandátumot szerez majd a 106-ból, míg az ellenzék 30-at. A listás helyekből 43 jutna az ellenzéknek és 49 a Fidesz-KDNP-nek.

Összességében a Fidesz-KDNP 125 parlamenti mandátumot tudhatna magáénak, az ellenzék ezzel szemben csak 73-at.

A Századvég a baloldali szavazók pártpreferenciáit térképezte fel, amelyből egyértelmű trendek rajzolódtak ki: míg 2020 januárjában a DK-ra a baloldaliak 15 százaléka szavazott volna, mára ez megduplázódott.

Nagyobb felbontásért kattintson jobb egérgombbal a képre, majd válassza a „Kép megnyitása új lapon” opciót!

Ezzel párhuzamosan ugyanakkor a Momentum támogatottsága hatalmasat zuhant, 27-ről 14 százalékra.

Pillók Péter, a Századvég kutatója elmondta: felméréseik szerint a kormányoldal 45 százalékot kapna, ha most lennének a választások, míg az ellenzéki összefogásra 36 százalék szavazna. Ugyanakkor a méréseik azt mutatják, hogy a Kétfarkú Kutya Pártra is a választók öt százaléka adná a voksát.

A Századvég felmérése alapján, attól függetlenül, hogy ki melyik politikai oldalt támogatja, a választók 63 százaléka valószínűsítette, hogy a jelenlegi kormánypártok nyerik meg a jövő évi választást. A Társadalomkutató felmérése szerint a választók 58 százaléka elégedett Orbán Viktor miniszterelnök munkájával.

Ahogy pedig arra Talabér Krisztián elemző rámutatott: ez több, mint ahányan a Fideszre szavaznának jelenleg.

A Társadalomkutató is mérte, hogy a lakosság mennyire elégedett a járvány alatti kormányzati intézkedésekkel, e szerint pedig a megkérdezettek 59 százaléka tartja azt megfelelően szigorúnak.

Sóvágó Sándor, a Real-PR 93. nevű kutatócég vezetője elmondta: az ő felméréseik szerint a lakosság kimagaslóan jó döntésnek tartja a minimálbér 200 ezer forintra emelését, valamint a családosoknak megszavazott adóvisszatérítést.

A Társadalomkutató felmérése szerint a választók 58 százaléka elégedett Orbán Viktor miniszterelnök munkájával.

A megkérdezettek 53 százaléka elégedett a kormány Covid-járvány alatt hozott gazdasági intézkedéseivel, ugyanakkor több tekintetben pesszimisták egy ellenzéki választási győzelem következményeit tekintve: 48 százalék szerint csökkennének a gyermekvállalási és családtámogatások, a többség szerint nem emelkedne az életszínvonal, ellentétben az adókkal és a rezsiköltségekkel.

A nyitóképen: Orbán Viktor miniszterelnök felszólal az Országgyűlés őszi ülésszakának nyitóülésén 2021. szeptember 20-án. (fotó:MTI/Koszticsák Szilárd)

 

Összesen 310 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

És az nem érv, hogy Orbán már 12 éve lesz hatalmon 2022-ben: ennyi ideje ő a messze legjobb jelölt.

Éberség elftársak, éberség! Orbán és Gyurcsány bandája az évszázad csalására készül. Vigyázni!

Meg az összelölőzöt vagyont is vissza kell adni.

Ne idegeld magad. Inkább vezesd le, hogy veszik el/vissza a nem tetsző cégeket, cégcsoportokat, és főleg, kinek adják oda - mert ez lenne a lényegi kérdés, de ezt még neked sem fejtik ki, magadtól meg nem jut eszedbe. Hogy például ezekből fizetnék ki a póráz végét tartó külföldi támogatókat. Hogyan kezelnék az így tönkretett cégek nyomán keletkező munkanélküliséget, gazdasági kiesést?

Ja, és honnan lenne a jogalap, mert ez a fajta bosszúhadjárat sem Keller Lászlónak, sem Budai Gyulának nem sikerült.

Azért futtatták Karácsony a külföldi sajtóban, azért mondattak vele olyanokat, hogy a közeljövőben több miniszterelnökkel lép kapcsolatba, azért költöttek 500 milliót rá, mert nem ő volt a jelölt?

Nem valószínű. Inkább az történt, hogy rájöttek, Karácsony képtelen megfelelni a kampány követelményeinek, nagy rá a kabát, viszont Márki Zay jobban tud keménykedni, gátlástalanabb, az ő részvételével jobban lehet versenyt imitálni.

Így igaz:
"Kimagasló a támogatottsága a minimálbér emelésének és a családosoknak megszavazott adóvisszatérítésnek."
És?
Ettől sokan a magyargyűlölő koalícióra fognak szavazni,
1. mert "az még többet adna",
2. nehogy már a Fidesz tegye naggyá Magyarországot, inkább éljünk Gyurka bácsi jó szándékú segélyeiből,
Szóval: nagyon nagy ÖNMÉRSÉKLETET, Klára kígyó, a kígyó baloldal főkígyója képes győzelemre sziszegni a nyelvével az aljasokat.
Ha a Fidesz nem védelmezi az igazságot, akkor a hazugság győz.

A cikk ezt is tartalmazza.
,,A magyar nettó minimálbér az Eurostat által közölt bruttóból levezetve 300,2 euróra jön ki, míg a román ennél csupán 2,3 euróval kevesebb, 297,9 euró.,,

Azután mit nem vesz figyelembe:
- Az SZJA kedvezményeket.
- Járulék kedvezményeket.
- Családi kedvezményeket.
- Egyéb juttatások.

Nekem is ezt mondta egy aktivista.

Én is így hallottam, hogy Kósa adta azt a tanácsot Tarlósnak, hogy ne menjen bele a párbeszédbe.
Ez azért is lehet igaz, mert erre Tarlós is célozgatott, hogy most már bánja, hogy nem vitázott Karácsonnyal.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés