Mélyíti a szakadékot család és család között az szja-visszatérítés

2021. október 14. 20:13

Tamásné Szabó Zsuzsanna
24.hu
Amíg az átlag fölött kereső gyerekeseket bőkezűen megjutalmazza a rendszer választások előtt, a kis keresetűek, a rászorulók legfeljebb álmodhatnak a maximum 809 ezer forintról.

„Miközben lesznek családok, ahol akár mindkét szülő megkaphatja a maximális szja-visszatérítést februárban – összesen több mint 1,6 millió forintot –, más családokban ennek töredéke lehet a plusz pénz, ha egyáltalán érkezik valamennyi. A rászorultság elve nyomokban sem érvényesül.

Milliós fizetések kontra minimálbér

A számítások alapján egy háromgyerekes szülő a családi kedvezmény maximális érvényesítése mellett (ami havi 99 ezer, évi 1,188 millió forint pluszt jelent nettóban) 1,1 millió forintos fizetés esetén megkaphatja még a maximális, 809 ezer forintos szja-visszatérítést is. Ha a párja is dolgozik, és legalább átlagkeresetet visz haza, akkor ő szintén 809 ezer forint szja-visszatérítést kaphat februárban. Így a család jövedelme éves szinten összesen 2,8 millió forinttal lehet több, mint egy gyermektelen családé. És 1,618 millió forinttal lehet nagyobb az szja-visszatérítéssel, mint eddig.

Ha egy ugyancsak háromgyerekes családban mindkét szülő minimálbért keres, és mindketten érvényesítik a családi adó- és járulékkedvezményt, akkor ők is érvényesíthetik a havi 99 ezer forintnyi családi kedvezményt. Viszont egyáltalán nem lesz fizetendő szja-juk, így adó-visszatérítésre nem számíthatnak. Náluk is rosszabb helyzetben lehetnek az egyedülálló szülők. Különösen, mert zömmel nőkről van szó, akiknek a fizetése többnyire alacsonyabb, mint a férfiaké.

Hátrányban az egyedülálló szülők

Olvasónk elvált, két iskolás gyermekét ő neveli, a volt férjétől összesen 25 ezer forint gyerektartást kap havonta, ezen túl az apa nem támogatja őket. Az anya havi bruttó 450 ezer forintot keres, ami szinte hajszálra annyi, amennyi alapján megállapították az adó-visszatérítés maximumát, az évi 809 ezer forintot. A két gyerekre havi 40 ezer forint családi kedvezményt tud érvényesíteni, így havi 27,5 ezer forint szja-t vonnak tőle. Ez alapján ő mindössze 329 ezer forint adóvisszatérítést fog kapni februárban, ami a maximális összeg 40 százaléka. Az anya hangsúlyozza, nem azt hiányolja, hogy esetükben az apa nem kapja meg a visszatérítést, mert azt úgysem a gyerekekre költené, hanem azt, hogy neki esélye sincs a maximális összegre, pedig lenne mire költeni a család érdekében.”

Fotó: MTI/Komka Péter

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 100 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azt KAPJUK VISSZA, amit befizettünk. Se többet, se kevesebbet.
Igen, többet kapunk most.
Mert minden áldott évben TÖBBET IS FIZETÜNK BE. Minden évben.
Esetleg fordítsuk már meg a dolgot:
Tegyük már fel azt a kérdést, hogy miért kell nekünk ennyivel többet befizetni, mint nekik, amikor az államtól ugyanazt kapjuk, mint ők?
Én már előre várom, hogy (az amúgy velünk egy életszínvonalon élő) ismerőseim nyafogni kezdjenek, hogy bezzeg ők csak mennyit kaptak most vissza....

Amikor a Moslék kormányzott...

... na akkor álmodhatott csak MINDENKI 15%-os szja-ról, Európa talán legbőkezűbb családi kedvezményéről, szja visszatérítésről.

Jó lenne visszatérni ennyi idő után ahhoz a felvetéshez, hogy mindenki annyit egyen, amennyiért dolgozik.

Színültig vagyok empátiával minden rászoruló iránt, de csöppet bántó, hogy manapság a visszatérítésekből, segélyekből, ilyen-olyan kedvezményekből mindenki jól jön ki, csak az nem, aki kidolgozza a belét.

Ha két minimálbéres nem jön ki a fizetéséből, akkor ne vállaljon egy harmadik családtagot.

Tudom, fasiszta vagyok, meg amit akarsz, de ez a véleményem.

Ez lemaradt: "... és a nyugdíjak sem egyformák!"

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés