Ha a Facebook így folytatja, újabb 4 évet garantál Orbán Viktornak

2021. október 14. 15:43

Donáth Anna
Facebook
Egyszerűen nem lehet ekkora hatalmuk.

„A cég több országban is kísérletezett a »politika« csökkentésével a felületén, mindenféle kritikára reagálva – viszont ezt, így biztos nem kérte soha senki. Mindezt olyan helyzetben, hogy a híroldalak hirdetési bevételei - részben a vállalat működési modellje miatt – meredeken csökkentek, amiért viszont nem hajlandó felelősséget vállalni. Az állampolgár szemszögéből nézve az eredmény gyengébb, szegényebb média, hozzá egy álhírekkel teli közösségi oldal.

Ebben a helyzetben akarják megmondani, hogy miről szól a felület, miközben egyértelmű, hogy sok politikus kezdte el használni arra, hogy közvetlenül elérje a választókat. Sőt, konkrét politikusoktól független demokratikus folyamatok is zajlanak rajta.

Most mégis úgy döntöttek, hogy különösebb meghatározás nélkül cenzúrázzák azt, ami nem tetszik nekik. Ez gyakorlatilag digitális cenzúra, és visszaélés az információfeldolgozás monopóliumával. Mert mégis, mi a politika? Nemcsak az, amikor előválasztás van, nemcsak az, amikor a parlamentről szavazunk, amikor a kormány politikusai cserélődnek. Az is politika, hogy melyik utcában tömjék be a kátyúkat. Hogy kinek juthat több a közösből. Hogy kiket támogasson az állam, ha nincsen végtelen forrása. Hogy meg tudjuk-e állítani a klímaváltozást.

Mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy ezt megakadályozzam. Ez ugyanis nem jelent valódi megoldást a problémákra, az álhíreket nem fogja csökkenteni. Nem teszi átláthatóvá az algoritmusokat. A felület nem lesz kevésbé polarizált.

A hirdetők talán jobban járnak, de egész demokráciák fognak meghalni a folyamatban.”

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 79 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés