Szerb tüntetőkkel csapott össze a koszovói rendőrség

2021. október 13. 13:01
A koszovói rendőrség különleges alakulata könnygázgrátánokkal oszlatta a tömeget, később pedig lövéseket is leadtak.

Összecsapott a koszovói rendőrség szerdán a koszovói Mitrovicában (Kosovska Mitrovica) azokkal a koszovói szerbekkel, akik egy csempészetellenes akciósorozat ellen tüntettek Észak-Koszovó több településén – közölte a pristinai és a szerbiai sajtó.

A koszovói rendőrség egy razziája során szerdán több élelmiszerüzletet és gyógyszertárat is átvizsgáltak, csempészárut keresve. A rendőrségi akcióra a helyi szerbek tettlegességgel reagáltak, kövekkel dobálták meg a rendőröket, és járművekkel torlaszolták el az utakat.

A szerb elnök lemondta programjait

A helyszínre érkezett a koszovói rendőrség különleges alakulata (Rosu), amely könnygázgrátánokkal igyekezett oszlatni a tömeget, később pedig lövéseket is leadtak, a helyszíni jelentések szerint egy férfi súlyosan meg is sebesült.

Az összecsapások hírének hallatán Aleksandar Vucic szerb elnök lemondta szerdai programjait, és délután Koszovóban találkozik a helyi szerbek vezetőivel. Ana Brnabic miniszterelnök pedig

a nemzetközi közösséget kérte arra, hogy lépjen közbe, és fogja vissza a túlkapásokra vetemedett Albin Kurti koszovói miniszterelnököt.

„A helyzet több mint drámai, és ez egy utolsó pillanat, amikor egyértelmű reakcióra van szükség, hogy megállítsák Pristina őrült politikáját” – hangsúlyozta a szerb kormányfő.

Szerbia szerint aránytalan volt a rendőrség beavatkozása

Petar Petkovic, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának a vezetője rendkívüli sajtótájékoztatóján azokat a képeket is megmutatta, amelyeket a koszovói különleges rendőri alakulat készített az elkobzott csempészáruról. A szerb politikus szerint néhány tábla csokoládé és pár palack üdítő miatt nem kellett volna a különleges rendőrséget és a páncélos járműveket ráküldeni a szerbekre.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. Koszovó északi részén több mint 50 ezres szerb kisebbség él, amely szintén nem ismeri el a koszovói kormányt.
 

(MTI) 

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés