Márki-Zay: Gyurcsány megvétózta, hogy ott legyek a hatpárti egyeztetéseken

2021. október 13. 8:40
A miniszterelnök-jelölt DK-s zsarolásokat emleget, amelyekkel szerinte Karácsony is szembesülhetett már. Gyurcsány állítja, nem ő vétózott.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) politikusa, Márki-Zay Péter interjút adott a 444-nek. A politikus az ellenzéki előválasztás második fordulójában a DK-s Dobrev Klárával csap össze, szerda este pedig élőben is vitázni fognak az RTL Klubon. Márki-Zay szerint a másik oldalon, vagyis a DK-nál, „megkeresik a Mindenki Magyarországa Mozgalom tagjait és alapítóit, és megpróbálják rávenni őket”, hogy vele szemben kritikus nyilatkozatokat tegyenek. Emellett azt is említette, hogy

azzal próbálnak polgármestereket rávenni Dobrev Klára támogatására, hogy megzsarolják őket,

hogy a közgyűlésben majd a DK-frakció megbuktatja az adott polgármestert, ha nem támogatja őket. Hozzátette: „kérdezzék meg Karácsony Gergelyt, hogy ismeri-e ezt a zsarolási technikát”, és megjegyezte: van konkrét tudomása ilyen helyzetről, legalább három nevet tudna mondani, de az engedélyük nélkül nem akarja ezt megtenni.

Gyurcsány

Gyurcsány Ferencről Márki-Zay azt mondta, hogy ő volt az, aki megvétózta, hogy a civilek képviseletében ott lehessen a hatpárti egyeztetéseken a 2020-as, az ellenzéki összefogásról szóló egyeztetéseken, pedig maga is az egyik kezdeményezője volt annak. Az MMM politikusa

túlzásnak tartja a második forduló felfokozott hangulatát, bár úgy gondolja, hogy ez a Demokratikus Koalíció hibája:

„Szerintem nem elfogadható, hogy egymás személyét, családját, lejáratókampány céltáblájává teszik a közösségi médiában, az egyik fél szervezett kommentelői. Szerintem nem elfogadható, hogy az egyik fél kampányrendezvényén az egyik előénekes, a párt egyik jeles tagja, a másik személyének a lejáratásával foglalkozik, és hosszasan csak erről szónokol”. Hangsúlyozta ugyanakkor: az MMM több DK-s jelöltet is támogatott.

Hazaárulás

Azzal kapcsolatban, hogy egyesek szerint ő lehazaárulózta a szavazókat, Márki-Zay kijelentette: „A félreértéseket tisztázandó én már egy elnézéskérést is kiadtam, pedig a számból soha nem hangzott el a »hazaáruló« kifejezés. Mindenki számára egyértelmű kell, hogy legyen, hogy nem a szavazókról, nem a DK szavazóiról beszéltem, amikor az árulás szót használtam, hanem a Párbeszéd pártnak a Karácsony Gergelyt eláruló képviselőiről.”

Karácsony

A hódmezővásárhelyi polgármester elárulta, hogy

a legnagyobb tisztelettel adózik a főpolgármester iránt,

mert az hajlandó volt kiállni a pártok árnyékából, mert „a lelkiismerete és a hazaszeretete mást diktál, mint ami a mögötte álló pártoknak az érdeke. Számomra [Karácsony] legnagyobb hőstette az volt, hogy azt is elmondta, hogy az őt támogató pártok nem így döntöttek volna, úgyhogy ez a személyes döntése volt, és azt is elmondta, hogy nem egyszerűen visszalép, hanem engem támogatva együtt lépünk előre.”

Márki-Zay erról nem akart jóslásokba bocsátkozni, hogy hogyan állhat a választásban, de elmondta: az előző forduló alapján várhatóan 200 – 250 ezer szavazója lesz Dobrev Klárának, ezért neki legalább félmillió szavazót kell elvinnie az urnákhoz, hogy nyerhessen. „Ha Dobrev Klára győz, én mindent meg fogok próbálni, hogy akkor is legyőzzük Orbán Viktort. De azért a következő négy nap tétje óriási.”

Gyurcsány reagált

A DK elnöke Facebook-posztban reagált Márki-Zay Péter szavaira. Gyurcsány Ferenc a bejegyzésében állítja, hogy a jegyzőkönyv szerint senki, még az előterjesztő sem akarta az MMM-et bevonni a pártközi együttműködésbe, mert „az ugye nem párt”. Ebből következően hazugnak nevezi a hódmezővásárhelyi politikust.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 70 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Elmebeteg.

Most már tényleg kezd sok lenni.

Az ordas machiavellista, "éjjel nappal hazudozó" Fegyenc kioktatja a reggel hazudozó MZP-t...

Gyurcsányi és Orbán meg hátul összekacsint...

Nem értem. Ha Dobrevre 250.000-en szavaznak, neki miért kell 500.000? Miért nem elég 250.001?
Vagy ismeri a szisztémát, amivel a DK megnöveli a leadott szavazatok számát?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés