Az Egyesült Királyságban megbüntetik a rabokat, akik rosszul szólítják meg a transzneműeket

2021. október 13. 14:37
A helytelen névmás használata külön bűncselekmény lesz.

A szigetországban azok az elítéltek, akik nem a transznemű rabok által elvárt névmást használják bűncselekményt követnek el a jövőben – írja az Origo a The Post Millennialra hivatkozva. Hozzátették: a helytelen névmás használata ugyanis egy külön bűncselekmény lesz és a női rabok számára plusz börtönbüntetést jelenthet. Ez év júliusában az igazságügyért felelős államtitkár – miután egy bíró ítéletet hozott az erre vonatkozó ügyben – úgy kommentálta, írják, hogy

törvényes az az eljárás, miszerint a női fegyházakban transznemű (biológiai férfi) elítélteket helyeznek el, még erőszakos és szexuális bűnelkövetők esetében is.

A bíróság arra alapozta a döntését, hogy szerintük a transznemű rabok fizikai és mentális egészsége szempontjából jobb az, hogy, ha az általuk választott nem között töltik le a kiszabott ítéletet, írják.

Emlékeztettek, hogy az Egyesült Királyság börtönrendszerében ez egy nemi elismerő bizonyítvány alapján valósul meg a transzneműek áthelyezése a más nemű fogvatartottak közé. A bűncselekmény eseti jellege miatt

a kiszabandó büntetést egyéni jelleggel fogják vizsgálni

minden incidens esetében, írják. Abban az esetben, hogy ha „őszinte" tévedés történt a névmásokkal kapcsolatosan akkor valószínűleg azokban az esetekben nem lesz büntetés kiszabva, a bíró esetileg mérlegelhet. Hangsúlyozták: a lépés jogalapjául a 2010-es brit egyenlőségi törvény szolgál. Megírták, hogy a magyar nyelv nem különbözteti meg a nemi identitás szerint a névmásokat, azonban az angol nyelvben, ahol ez megvalósul, ott az LMBTQ-lobbi térnyerésével egyre központibb szerepet játszik az, hogy az embereket milyen névmásokkal szólítják a közintézményekben és a magánéletben.

MTI Fotó: Ujvári Sándor

Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

elmennek a kettes szamu szulejuk atszabott genitaliajaba (es remelem eleg polkorrekt volt)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés