Cigánygyilkosságok: kik és miért hagyták?

2021. október 12. 10:21

Ódor János László
Kontra
Még most se hisszük el, hogy az úgy volt, hogy pár radikális szkinhed összeállt titokban.

„Miért mehetett el Gyurcsány személyesen is a tárgyalásra? »Európai szinten is kínos volna, ha kiderülne, hogy az állam elvileg tudta, kik öldösik a romákat, mégsem védték meg őket.« /2010, Tarjányi Péter, biztonságpolitikai szakértő/

ELÖLJÁRÓBAN ANNYIT: MINTHA CSAK AZ AKKORI KORMÁNYZAT RENDELTE VOLNA MEG AZ EGÉSZET. DE LEGALÁBBIS HAGYTA MEGTÖRTÉNNI.

Mintha csak tegnap lett volna – átéltük, követtük. És még most se hisszük el, hogy az úgy volt, hogy pár radikális szkinhed összeállt titokban, és elkezdte levadászni a magyarországi cigányságot, főleg a faluszéli szerencsétlenebbeket – sőt, sok esetben pont a rendezettebb életvitelt folytató, dolgozni próbálkozó romákat.

Nehogy azt higgyétek, hogy itt az ultraradikális mozgalmakat próbáljuk mentegetni: 100%, hogy mindig lennének önként jelentkezők az ilyen jellegű embervadászatokra.

De hogy azt ilyen profin, módszeresen végre is tudnák hajtani (mind a lélektani, mind a technikai hátterét nézve) hónapokon-éveken keresztül, azt kétlem. Most akkor – mivel minden ott van a neten, sőt: a könyvekben – nem megyünk bele a gyilkosságsorozat részleteibe, minimális ismétlés következik, de leginkább magára az összeesküvésre és a nyitva maradt kérdésekre fogunk fókuszálni. Mert az bizony volt, és valószínűleg annál több is.

2008 nyarára állt össze egy három-, később négyfősre bővülő, a debreceni szkinhedmozgalmakkal szoros kapcsolatot tartó brigád, akik kifejezetten a cigány lakosság megfélemlítésére irányuló akciókat terveztek már az elejétől fogva – többek között kivégzéseket is: Kiss Árpád, Kiss István, Pető Zsolt, és a később csatlakozó Csontos István.

Mi volt a motiváció és az indíték? Önbíráskodás és fajvédelem: úgy érezték, a hatóságok tehetetlenek a »cigánybűnözéssel« szemben, de a magyar és a roma lakosság között is szerették volna fokozni az amúgy is erős szembenállást. Különösen nagy hatással volt rájuk az ország szinte egészét felháborító 2006-os olaszliszkai lincselés, ahol egy tiszavasvári tanárt, Szögi Lajost vertek agyon cigányok csoportosan, amikor azt hitték, hogy autójával elütötte az egyik falubeli kislányt.”

Kép forrása: MTI/Mohai Balázs

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Különös egybeesés:
A 4 vádlott egyike Csontos István a KBH (Katonai Biztonsági Hivatal) hírszerzője is volt, a gyilkosságsorozat alatt is folyamatosan jelentett tartótisztjének, sőt: a 100 milliós nyomravezetői díjra is célozgatott, hogy „jól jönne neki”.
Ha a rendőrségnél Csontos 2009 júniusában képbe került, akkor egy hónappal később – ráadásul a kislétai támadás előtt pár nappal (!) – , amikor az egykori katona találkozott KBH-s tartótisztjével, az milyen okból nem faggatta kitartóan a bűncselekményről?
a tiszalöki gyilkosság során ugyanis Cs. volt a sofőr, és amíg a társai öltek, ő Polgárnál várakozott az autóban, ahol a rendőrök igazoltatták: felvették az adatait, majd elengedték. Mivel utólag kiderült, hogy az elkövetés éjszakáján a tetthely 50 km-es körzetében mozgott, továbbá tudni lehetett róla, hogy katona volt, az NNI illetékesei információt kértek róla. A KBH-tól mégsem tolták át a nyomozóknak például azt az információt, hogy Cs. István a KBH ügynökeként dolgozott, továbbá „skinhead beállítottságú, garázda személyiség”, vagyis tökéletesen beleillett az elkövetői profilba.
Fontos kiemelni, hogy a KBH a tettesek elfogását követően már nem egyszerűen mulasztásokat, hanem súlyos jogsértéseket követett el.

Amikor a média már tényként írt Cs. és a KBH szervezett kapcsolatáról, a hivatal főigazgatója ezt a minisztere előtt egyszerűen letagadta! És a hazudozás szériában folytatódott: hazudtak a nyomozó hatóságnak minden egyes megkeresés során. Hazudtak konkrétan az NNI-nek, az ORFK-nak és az ügyészségnek, vagyis akadályozták az igazságszolgáltatás munkáját a magyar kriminalisztika egyik legsúlyosabb bűncselekményének feltárásában.
„fel nem deríthető kapcsolatai révén” jutottak töltényekhez. A vádhatóság nem vizsgálja, honnan volt a részben alkalmi munkából, részben szerény fizetésből élő vádlottaknak pénzük lőszerre.

A 2006-tól induló és a Jobbik felemelkedését hozó tüntetéseket sem lenne érdektelen vizsgálgatni. Feri és a Jobbik barátsága nem tavaly kezdődött.

Szinte bizonyos, hogy a 22-es választással összefüggésben történik majd meglepő dolog, ami az Orbán-kormányra negatív hatással lesz.
Főleg a nyugati médiában lesz Orbán-fasizmusról szóló szappanopera riportcunamik..., amit aztán itthon mint a szörnyűlködő nyugati demokrácia elképedéseként tupíroznak majd az Ujj Péterek, Bedék, ATV-s Gajdosok (ma reggel) ex catedra tévedhetetlenséggel rabszolgatörvényről beszélt. A munkaügyi törvényről.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés