Klímaszorongás

2021. október 12. 12:37
Felbukkant természetesen Gréta is, ő rutinos klímahisztériázó.

„Szörnyű hír járta be a haladó sajtót: fokozódik a klímaszorongás a fiatalok körében. E rettentő körülményre a Guardian című sajtótermék hívta fel a figyelmet, két Orbán Viktort szidalmazó cikk között. Mint rámutatnak: »a közegészségügyi szakértők szerint az 'ökoszorongás' – a környezeti katasztrófától való krónikus félelem – növekvő szintje valószínűleg alábecsült, és hosszú távon sokak számára káros lehet«, mert: »… azzal a kockázattal jár, hogy súlyosbítja az egészségügyi és társadalmi egyenlőtlenségeket az e pszichológiai hatásoknak jobban vagy kevésbé kitettek között«.

Tehát még egy igen divatos dolog is szerepet játszik benne, jelesül az »egyenlőtlenség«, ami – mint az köztudott – igen kellemetlen és csúf jelenség. Illessük e nevet most a »klímahiszti« szóval; később is ezzel kívánom illetni e sajnálatos ügyet. A cikk bizonyos Mala Rao és Richard Powell, az Imperial College London Alapellátási és Közegészségügyi Tanszékének munkatársaira hivatkozik, akik megerősítik, hogy a brit gyermeknél a pszichiáterek 57%-a tapasztalta ezt tünetcsoportot. Azt elmulasztották megjegyezni, hogy mit is tartalmaz pontosan ez a tünetegyüttes. Valami olyasmit, hogy a 16 és 25 év közötti fiatalok be vannak szarva, hogy a klímával történik valami kellemetlen, ami akár még kedvenc időtöltéseiket is fenyegeti, például semmi mobil, meg hasonlók. Ez egyébként összefügg egy másik markáns tulajdonságukkal is, ugyanis – tisztelet a kivételnek – rendkívül el is vannak kényeztetve.

Rao és Powell felszólítják a világ vezetőit, hogy »… ismerjék fel az előttük álló kihívásokat, a mostani cselekvés szükségességét és a boldogabb és egészségesebb jövő felé vezető út megteremtéséhez szükséges elkötelezettséget, amely senkit sem hagy hátra«. Azokat esetleg Gréta fogja egy nagy nyusziölelésbe vonni, és minden problémájuk megoldódik.

Zárójel. Felbukkant természetesen Gréta is, aki már betöltötte a 18-at, így mint nagykorú oszthatta a tanácsait, ő ugyanis rutinos klímahisztériázó. Gyakorlatilag egy egész iparág települt rá, amelyben részt vettek nyuszi üzletfelei és rokonai is, hogy kiaknázzák a benne rejlő lehetőségeket. És ki is aknázták alaposan. Úgyhogy most már szabadon ábrándozhat. Áprilisban például Boris Johnsont idézte, aki gúnyosan a »nyusziölelés« kifejezést használta az éghajlatvédelmi aktivizmus leírására. Egyébként találó is ez a kifejezés, mert benne van szinte minden. Zárójel bezárva.”

Nyitókép: Mauro Ujetto / NurPhoto / AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Klímahiszti kategóriában olvassunk klasszikusokat :-)

https://www.facebook.com/Kl%C3..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés